Food & Drink|23.09.2022 07:45

Μαγειρεύοντας με σταφύλι – Δυο κυρίως πιάτα με άρωμα εποχής

Newsroom

Παραδοσιακά το σταφύλι γίνεται ωραίο γλυκό του κουταλιού που ταιριάζει με το γιαούρτι, το χαλβά ή το τσιζκέικ. Δίνει ακόμη υπέροχα σπιτικά λικέρ και μαρμελάδες αλλά και τάρτες ή ξεσκέπαστες πιτούλες. Όμως ο καρπός του αμπελιού δεν περιορίζει την παρουσία του στις γλυκές δημιουργίες. Τρυπώνει και σε κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά για μαγειρευτά με πρώιμη φθινοπωρινή διάθεση.

Συνταγή για χοιρινό φιλέτο με σταφύλια

Υλικά για 4 άτομα: 2 ψαρονέφρια κομμένα σε φέτες, 200 γρ. ρώγες λευκού σταφυλιού, 2 κουταλιές της σούπας χυμό από φρέσκα σταφύλια, 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κουταλιά της σούπας ξανθές σταφίδες, λίγο αλεύρι, 50 ml λευκό ξηρό κρασί, 50 γρ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Εκτέλεση 

  1. Αλατοπιπερώνετε τα φιλέτα και τα αλευρώνετε ελαφρά. Μουσκεύετε τις σταφίδες σε λίγο χλιαρό νερό. Πλένετε καλά τις ρώγες των σταφυλιών.
  2. Ζεσταίνετε σε αντικολλητική κατσαρόλα το βούτυρο και ροδίζετε τα φιλετάκια. Κατόπιν τα βγάζετε και τα αφήνετε για λίγο στην άκρη.
  3. Ρίχνετε μέσα στο τηγάνι τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το χυμό των σταφυλιών και το κρασί και βράζετε 10΄.
  4. Προσθέτετε κατόπιν τις ρώγες των σταφυλιών, τις σταφίδες και λίγο αλατοπίπερο και συνεχίζετε το βράσιμο 10΄-15΄. Στο τέλος τοποθετείτε τα τηγανισμένα φιλέτα μέσα στη σάλτσα και βράζετε για λίγο ακόμη.

Συνταγή για κοτόπουλο με σταφύλια

Ιδιαίτερος τρόπος για να μαγειρέψετε το κοτόπουλο δίνοντάς του φθινοπωρινό τόνο. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

χοιρινόκοτόπουλοσταφύλια