Food & Drink|03.10.2022 07:18

No meat today - Σαλάτες οσπρίων: με φασόλια, ρεβίθια και φακές

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Φακές σαλάτα με πέστροφα | Εικόνα: ICookGreek

Είναι θρεπτικά, υγιεινά και εξαιρετική εναλλακτική στις ζωικές πρωτεΐνες την οποία προτείνουν με θέρμη οι διατροφολόγοι. Έξι συνταγές για χορταστικές σαλάτες με όσπρια.

Συνταγή για σαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα και πιπεριές

Υλικά: 300 γρ. φασόλια μαυρομάτικα, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 3 κουταλιές της σούπας ξίδι, 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε ροδέλες, 200 γρ. τόνος κονσέρβας, στραγγισμένος και κομματιασμένος, 1 ψητή πιπεριά Φλωρίνης (κονσέρβας), κομμένη σε λωρίδες, 1 κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι, 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: 1. Ξεπλένετε καλά τα φασόλια, τα βάζετε στην κατσαρόλα και προσθέτετε νερό τόσο ώστε να τα σκεπάζει. Τα αφήνετε να πάρουν μια βράση, τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να μείνουν μέσα στο νερό για 1 ώρα περίπου. Στραγγίζετε τα φασόλια και τα βάζετε να βράσουν με καθαρό νερό στην κατσαρόλα. Προσθέτετε λίγο αλάτι και τη ρίγανη ή το θυμάρι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 35’. 2. Ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το ξίδι, τη μουστάρδα, το σκόρδο και αλατοπίπερο και περιχύνετε με αυτό το μείγμα τα φασόλια μόλις κρυώσουν. Προσθέτετε το κρεμμύδι και τον τόνο και γαρνίρετε τη σαλάτα με κόκκινη πιπεριά και μαϊντανό.

Συνταγή για σαλάτα με φακές και πέστροφα

Υλικά: 350-400 γρ. πέστροφα, 1 μέτριο κρεμμύδι ολόκληρο και 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 250 γρ. φακές ψιλές, 1 πιπεριά Φλωρίνης στραγγισμένη από το λάδι της και ψιλοκομμένη, 1 φύλλο δάφνης, 5 φλιτζάνια του τσαγιού νερό, 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο, 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού ξίδι από λευκό κρασί, 1/3 φλιτζανιού του τσαγιού λευκό κρασί, 2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη, 2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα, 2 γαρίφαλα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: 1. Καθαρίζετε το ξερό κρεμμύδι και καρφώνετε τα δύο γαρίφαλα. Βράζετε στο νερό με το κρεμμύδι, τις φακές, τη δάφνη και το αλάτι σε μικρή κατσαρόλα 35΄. Στραγγίζετε τις φακές και πετάτε το κρεμμύδι και τη δάφνη. 2. Προσθέτετε στις ζεστές φακές ½ φλιτζάνι λάδι, το ξίδι, το αλάτι, και τη ρίγανη. Ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσουν. Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την πιπεριά  και το σέλινο ψιλοκομμένα και ανακατεύετε καλά. 3. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε την πέστροφα για 2΄-3΄. Σβήνετε με το λευκό κρασί και βράζετε μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά. Μοιράζετε σε 4 πιάτα τις φακές και γαρνίρετε με την πέστροφα. Πασπαλίζετε τη σαλάτα με πιπέρι και σερβίρετε.

Δείτε τις υπόλοιπες συνταγές στο icookgreek.com πατώντας εδώ

όσπριαφασόλιαφακές