Food & Drink|16.10.2022 12:19

Ελληνική κουζίνα – Έξι all time classic συνταγές του κυριακάτικου τραπεζιού

Newsroom

Στην Ελλάδα τις Κυριακές εξακολουθούν να θριαμβεύουν το αρνάκι λαδορίγανη, το χοιρινό φούρνου ή πρασοσέλινο, το λεμονάτο νουά, το κοκκινιστό μοσχαράκι και το παστίτσιο.

Συνταγή για μοσχάρι νουά λεμονάτο στην κατσαρόλα

Οι μυρωδιές του αχνιστού νουά είναι γνώριμες, σπιτικές, μας ταξιδεύουν στα κυριακάτικα τραπεζώματα της μαμάς και της γιαγιάς και αναμοχλεύουν μνήμες ελληνικής αστικής κουζίνας των ’60s και των ’70s. Δύσκολο κομμάτι που με την κατάλληλη συνταγή και λίγη προσοχή κερδίζει και σήμερα τις εντυπώσεις. Δείτε πώς γίνεται πατώντας εδώ.

Συνταγή για αρνάκι λαδορίγανη

Κλασική συνταγή της παραδοσιακής κουζίνας, το αρνάκι ή κατσικάκι λαδορίγανη, που όλοι έχουμε απολαύσει γύρω από το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι βουτώντας τηγανητές πατατούλες στην πλούσια σάλτσα του. Δείτε πώς θα το φτιάξετε πατώντας εδώ.

Συνταγή για παστίτσιο παραδοσιακό

Aπό τα πλέον κλασικά πιάτα της ελληνικής αστικής κουζίνας: το αγαπημένο παστίτσιο με χονδρό μακαρόνι, μοσχαρίσιο κιμά και μια γενναία στρώση μπεσαμέλ. Το όνομα του φαγητού παραπέμπει σε ιταλική λέξη που σημαίνει «συνονθύλευμα ή ανακάτεμα», καθώς το πιάτο αποτελείται από διάφορα υλικά σε στρώσεις. Η παρέμβαση του θρυλικού σεφ Νικόλαου Τσελεμεντέ να προσθέσει τη λευκή κρέμα μπεσαμέλ ταυτοποίησε τη συγκεκριμένη εκδοχή του πιάτου ως ελληνική. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

Συνταγή για μοσχαράκι κοκκινιστό με τηγανητές πατάτες

Τα αρωματικά είναι κατεξοχήν θέμα γούστου σε αυτό το δημοφιλές πιάτο του κυριακάτικου τραπεζιού. Σε άλλους αρέσει η δάφνη και κάποιοι δεν τη συμπαθούν. Άλλοι αγαπούν το μοσχοκάρυδο ή και την κανέλα και άλλοι όχι. Κινηθείτε με κριτήριο τι σας αρέσει πιο πολύ ακολουθώντας τη βασική συνταγή που θα βρείτε εδώ.

Συνταγή για χοιρινό πρασοσέλινο

Από τα πιο αγαπητά πιάτα της χειμωνιάτικης ελληνικής παροδοσιακής κουζίνας, έχει ξεχωριστό γευστικό ενδιαφέρον, γιατί ισορροπεί μοναδικά τη λιπαρότητα του χοιρινού κρέατος με τη γλύκα του πράσου, την υπόπικρη γεύση του σέλινου και την οξύτητα του λεμονιού. Ανακαλύψτε τη συνταγή του πατώντας εδώ.

> Δείτε ακόμη: Συνταγή για χοιρινό φούρνου με πατάτες

> Ίσως σας ενδιαφέρει: Kόκορας κρασάτος με χοντρά μακαρόνια, μυζήθρα και καμένο βούτυρο 

μοσχάριχοιρινόζυμαρικάαρνίσπιτικές συνταγέςκυριακάτικο τραπέζισυνταγές