Food & Drink|19.11.2022 07:27

Ρέθυμνο: «Γαστρονομικό πάρτι» με τσικουδιές, βιδιανό, τυροζούλι και ελιές τσουνάτες

Χριστίνα Τσαμουρά

Ύμνος στις αυθεντικές γεύσεις της Κρήτης αποδείχτηκαν οι γαστρονομικές περιπλανήσεις στο Ρέθυμνο και τα χωριά του με αφορμή την 52η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ (Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών), που πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, το οποίο στηρίζει με κάθε τρόπο την ανάδειξη του αγροδιατροφικού πλούτου της περιοχής ως βασικού άξονα της οικονομικής/τουριστικής ζωής του τόπου. 

«Έσκιζε» το παραδοσιακό φαγητό στα εστιατόρια με κρητική κουζίνα: καλομαγειρεμένα τσιγαριαστά κατσίκια, καλοψημένα αντικριστά, επικό αρνάκι με σταμναγκάθι αυγολέμονο, χοχλιοί μπουμπουριστοί, φασολάκια με ξινόχοντρο, καλτσούνια, γαμοπίλαφα και μακαρούνες κυριαρχούσαν στα τραπέζια εστιατορίων, όπως η Αρχαία Λάππα στην Αργυρούπολη, η Μελίνα στην πάντα γοητευτική Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, ο Δρυμός στο μαγευτικό Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου.

Φρέσκο μάτι στην παράδοση

Η βόλτα στα μονοπάτια του καλού φαγητού, των εκλεκτών τοπικών κρασιών και των premium αποσταγμάτων, του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, των αξεπέραστων τυροκομικών και των καινοτόμων προϊόντων -όπως εκείνα του χαρουπιού- δεν προσφέρει μόνο αλησμόνητες γευστικές εμπειρίες. Αφήνει ταυτόχρονα την ενδιαφέρυσα «επίγευση» μιας νέας γενιάς παραγωγών που δεν αστειεύεται με την ποιότητα και τιμά με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση του τόπου: φέρνοντάς την με φρέσκο μάτι και ανανεωμένο αέρα στο σήμερα. Νέοι οινοποιοί στρέφονται σε ξεχασμένες γηγενείς ποικιλίες και οινοποιούν με άριστα αποτελέσματα βιδιανό, κοτσιφάλι, λιάτικο, «άνθρωποι των χάλκινων αμβύκων» αποθεώνουν την προγονική τσικουδιά στη μονοποικιλιακή, την μπλεντ ή ακόμη και την παλαιωμένη εκδοχή της, τυροκόμοι και ελαιοπαραγωγοί δημιουργούν με τους θησαυρούς της ρεθυμνιώτικης και κρητικής γης μικρά γευστικά θαύματα για τους πλέον απαιτητικούς ουρανίσκους.

«Το ταξίδι της ζωής σου» συνδέεται με τις τοπικές γεύσεις

«Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα πρέπει -αν μη τι άλλο- να γευτούν ελληνικά και τοπικά προϊόντα, όχι εισαγόμενα. Εκεί νομίζω ότι γίνεται εξαιρετική προσπάθεια από τους παραγωγούς, τους εμπόρους και τους επεξεργαστές τροφίμων», λέει ο Δημήτρης Συξέρης, πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ. «Αυτό που λέμε “το ταξίδι της ζωής σου” πολλές φορές είναι συνυφασμένο με τις γεύσεις που αποκομίζεις και παίρνεις πίσω στη χώρα σου». Δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τη συμβολή τόσο των οινοτουριστικών εγχειρημάτων όσο και του χώρου των ξενοδοχείων και της εστίασης στο να συναντηθούν οι ντόπιες γεύσεις με τον ταξιδιώτη, τον τουρίστα, τον καταναλωτή. Για τον κ. Συξέρη είναι ελπιδοφόρο ότι και μεγάλες μονάδες αρχίζουν πλέον και αντιλαμβάνονται τη δύναμη της τοπικής γαστρονομίας συνειδητοποιώντας τα οφέλη από την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

Όμορφοι τόποι που γεννούν όμορφα προϊόντα

Δεν είναι μόνο το ίδιο το «Ρεθυμνάκι» για τους κατοίκους του και όσους το αγάπησαν που μαγεύει τον επισκέπτη με την επιβλητική φορτέτσα του 16ου αιώνα, τους προμαχώνες της με φόντο τα γαλαζοπράσινα νερά της Μεσογείου, το απίστευτα ατμοσφαιρικό «ντεκόρ» που δημιουργούν βενετσιάνικα και οθωμανικά κτίσματα, τα λαβυρινθώδη σοκάκια με τα λουλουδένια στέγαστρα και τα μπαλκονάκια των σπιτιών μιας άλλης εποχής, τα περίτεχνα μνημεία και τον εντυπωσιακό μιναρέ της «πόλης των φοινίκων».

Είναι και οι διαδρομές προς τα χωριά της ενδοχώρας, του Αμαρίου, του Μυλοποτάμου και όχι μόνο που σου κλέβουν την καρδιά. Πανέμορφα τοπία με εύφορες πεδιάδες, λοφίσκους και κορυφογραμμές που παίζουν με τα σύννεφα, γεφύρια που περνούν κρυστάλλινα νερά, φυσικές πηγές που αναβλύζουν κελαρυστή δροσιά, ελαιώνες και αμπελοτόπια «τακτοποιημένα» σαν ζωγραφιές που αναπνέουν πελαγίσιο αέρα μια από το Κρητικό και μια απ’ το Λιβυκό. Στο δρόμο προς κάθε έναν από τους παραγωγούς που ακολουθούν, το μάτι χορταίνει αυτή την εποχή από περιποιημένα αγροτόσπιτα με καρποφόρα δέντρα, βαρυφορτωμένες ροδιές και μακρόστενες κολοκύθες που λιάζονταν κάτω από το φθινοπωρινό ήλιο.

Αποστακτήριο 35

Premium τσικουδιές που χρωστούν το όνομά τους στον 35ο παράλληλο της Γης, σε ένα μικρό σημείο του οποίου απλώνεται η Κρήτη. Παραδοσιακό της ποτό η τσικουδιά, προϊόν των υπολειμμάτων των σταφυλιών, υπήρξε από ποτό της γιορτής, της κουβέντας και του καλωσορίσματος μέχρι γιατρικό, παρούσα σε κάθε κρητικό σπίτι, ταβερνείο και καφενέ. Το 35 ανεβάζει το τοπικό απόσταγμα σε άλλο επίπεδο. Πολυποικιλιακή ή μονοποικιλιακή από μοσχάτο Σπίνας ή syrah, παλαιωμένη ή με θυμαρίσιο μέλι, η τσικουδιά 35 είναι έξοχη. Παράγεται με τη μέθοδο της ασυνεχούς απόσταξης σε χάλκινο κλασματικό άμβυκα. Θα τη βρείτε και στην Αθήνα (Βουλής 7, στοά Μπολάνη).

Οινοποιείο Κλάδου

Πέντε ετικέτες που τιμούν την καταγωγή τους φτιάχνει το οινοποιείο Κλάδου, από τα πρώτα που ασχολήθηκαν με την αναβίωση της ιστορικής ρεθυμνιώτικης ποικιλίας βιδιανό. Τρία λευκά (ένα μονοποικιλιακό από 100% βιδιανό, ένα χαρμάνι από βιδιανό και μοσχάτο Σπίνας και ένα sauvignon blanc), ένα ροζέ (από κοτσιφάλι) και ένα κόκκινο (από πάντρεμα λιάτικου με cabernet sauvignon). Τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1997 ο Μανόλης Κλάδος ανέλαβε το 2014 ο γιός του Στέλιος. Μεγαλωμένος μέσα στο οινοποιείο, πτυχιούχος χημικός με μεταπτυχιακό στην οινολογία και εργασιακή εμπειρία στην Βόρεια Ιταλία, ο νεαρός οινοποιός «τρέχει» σήμερα το επισκέψιμο οινοποιείο μιλώντας με πάθος για τα κρασιά του. Μαγεία να τα γεύεσαι με θέα τον αμπελώνα βιδιανού απλωμένο στα πόδια σου. (Σκεπαστή Μυλοποτάμου, Ρέθυμνο, +30 2834051589)

Οινοποιείο Κουρκουλού

Είχαν μόλις 7 στρέμματα λιάτικο, την ντόπια ποικιλία-πασπαρτού, όταν τους ήρθε η ιδέα να επενδύσουν χρόνο, χρήμα και ψυχή στον οινοτουρισμό. «Σιγά σιγά φτάσαμε τα 40 στρέμματα» λέει ο Στρατής Κουρκουλός, συνταξιούχος δάσκαλος. Έρωτας με την πρώτη ματιά είναι το μικρό, οικογενειακό οινοποιείο, στον μαγευτικό Πατσό Αμαρίου. Καλλιεργούν μόνο ντόπιες ποικιλίες σε υψόμετρα 320μ. – 570μ. Εκτός από μονοποικιλιακά οινοποιούν και χαρμάνια (ωραίος ο συνδυασμός βηλάνας με βιδιανό και μοσχάτο Σπίνας). Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο, ο αμπελώνας υπέροχος και η φύση που το περιβάλλει πανέμορφη. (Πατσός Αμαρίου, Ρέθυμνο Κρήτη, +30 28330 22249).

Οινοποιείο Ζουμπεράκη

Στην Καλή Συκιά του Ρεθύμνου γράφεται, εδώ και πολλές δεκαετίες, η οινική ιστορία της Οικογένειας Ζουμπεράκη. Σήμερα, στο «τιμόνι» του οινοποιείου βρίσκεται η τρίτη γενιά των αφοσιωμένων οινοποιών. Οι βιολογικοί τους αμπελώνες βρίσκονται σε ένα μοναδικής ομορφιάς σημείο στα νοτιοδυτικά του Νομού Ρεθύμνου, στις πλαγιές του Κρυονερίτη, τη φυσική συνέχεια των Λευκών Ορέων. Εκτός από κρασί, παράγουν τσικουδιά, λικέρ κ.ά. (Καλή Συκιά, Ρέθυμνο, +30 28320 51075)

Ελαιουργία Εύοσμος και «Ελαιώνες Μανωλάκη»

Με προαιώνια παράδοση στις ελιές και το λάδι η ημιορεινή Επισκοπή Ρεθύμνου, περιοχή όπου εδρεύει η ελαιουργία Εύοσμος, προσφέρει όλο το ιδιαίτερο μικροκλίμα των βόρειων παράλιων της Κρήτης, που δίνει ελαιόλαδο φημισμένο για την ποιότητά του. Οι άνθρωποί της ξεκίνησαν ως παραγωγοί και έχοντας πλέον δημιουργήσει μια σύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα σε όλα τα στάδια (ελαιώνας, ελαιουργείο, ποιοτικός έλεγχος, φύλαξη, τυποποίηση) προσφέρουν το φυσικό χυμό της ελιάς στην πιο έξοχη εκδοχή του. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο «Ελαιώνες Μανωλάκη» (εικόνες της εταιρείας), από ελιές κωρονέικης και τσουνάτης ποικιλίας, παράγεται με ψυχρή έκθλιψη την ίδια μέρα που μαζεύονται οι καρποί. Κάθε κουταλιά του κρύβει τη γεύση και το άρωμα των εσπεριδοειδών, του φρέσκου αμυγδάλου, της αγγινάρας, της ντομάτας, του γρασιδιού και των βοτάνων, με ιδανική αναλογία πικρού-πικάντικου. Είναι πολλαπλώς βραβευμένο. (Επισκοπή, Ρεθύμνου +30  2831 061396).

Παραδοσιακό Τυροκομείο Βογιατζιδάκης

Από το ’60 κρατάει η ιστορία του μικρού παραδοσιακού τυροκομείου στα Ρούστικα Ρεθύμνου. Περιζήτητα το κατσικίσιο του τυρί, η φρέσκια μυζήθρα και η ξινομυζήθρα, ο ξερός ανθότυρος και η γραβιέρα του. Μαζεύουν το ποιοτικό αιγοπρόβειο γάλα τους από μια ακτίνα 25-50 χιλιόμετρων της περιοχής ανάλογα την εποχή. «Η τάση πλέον είναι οι μικρές συσκευασίες και οι μερίδες» λέει ο Νίκος Βογιατζιδάκης που σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή σε μεγαλύτερους χώρους και να κρατήσει το συγκεκριμένο ως επισκέψιμο εκθετήριο. «Όσο είχαμε τα “κεφάλια” ήτανε καλά, αλλά τώρα χρειάζεται αυτοματοποίηση» διαπιστώνει ( 2831091209, Ρουστικά, Ρεθύμνου).

Τυροκομείο Αμάρι

Στους πρόποδες του Ψηλορείτη, 30χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου, απλώνεται η καταπράσινη κοιλάδα του Αμαρίου με τα δεκάδες χωριά, τους ατέλειωτους ελαιώνες και τα 1.642 αυτόχθονα και αυτοφυή είδη χλωρίδας. Εκεί βόσκουν οι κατσίκες και τα πρόβατα που τροφοδοτούν με το γάλα τους το νεοτατο Τυροκομείο Amari (από το 2018). Ο Ηλίας Μαντζουνέας, αντιπρόεδρος της εταιρείας, περιγράφει την περιοχή ως τόπο με πολλές προκλήσεις, καθότι ορεινός, αλλά ταυτόχρονα πανέμορφος, με εξαιρετική πρώτη ύλη. Έχουν θαυμάσιες μυζήθρες και ξινομυζήθρα ΠΟΠ, απίθανη γαλομυζήθρα (μαλακό, λευκό τυρί), κατσικίσιο τυροζούλι, ΠΟΠ γραβιέρα, αλλά και παλαιωμένες, πιπεράτες, καπνιστές, θυμαρίσιες. Τυριά τους διατίθενται και από αθηναϊκά σούπερ μάρκετ, όπως ο Σκλαβενίτης και ο Κρητικός. (Αγία Πελαγία, Μυσσίρια, Ρέθυμνο, 28310 27140 - Τυροκομείο Καλογέρου, Δήμου Αμαρίου).

Προϊόντα από χαρούπι Creta Carob

Ο Ηλίας Μανούσακας, ψυχή της Creta Carob, συνέβαλε τα μέγιστα να βγει το χαρούπι από τη λήθη και να αποτινάξει από πάνω του τη ρετσινιά της «τροφής της Κατοχής» που «κάνει μόνο για ζώα». Η εταιρεία του παράγει περίπου 50 διαφορετικά προϊόντα, αποκλειστικά από χαρούπι, όλα υψηλής διατροφικής αξίας, με φυσικά γλυκαντικά (χωρίς προσθήκη ζάχαρης). Από χαρουπόμελο, χαρουπόσκονη, υποκατάστατα καφέ και κακάο μέχρι θρεπτικές μπάρες, μπισκότα, κριτσίνια, ζυμαρικά. (Αργυρούπολη, Ρέθυμνο, +30 283 108 1150).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

οινοποιείατυροκομείοκρητική κουζίνααγρότεςελαιοτριβείακατσίκιελαιόλαδογάλαπαραγωγοίΚρήτηαρνίΡέθυμνοτυριά