Food & Drink|23.11.2022 08:00

Carrot cakes - Το ωραιότερο κέικ καρότου και λίγα λόγια για την ιστορία τους

Χριστίνα Τσαμουρά

Τα carrot cakes, εξαιρετικά δημοφιλή ως κέικ γενεθλίων στην Ελβετία, συγκαταλέγονται στα ιστορικά γλυκίσματα της ευρωπαϊκής ζαχαροπλαστικής και η συνταγή τους συναντιέται ήδη από το 1827 σε αγγλική έκδοση που αφορά τη γαλλική κουζίνα.

Αγαπημένο «ξενόφερτο» γλύκισμα

Εδώ και αρκετά χρόνια το κέικ από ζύμη με καρότο έχει διαδοθεί και στη χώρα μας όντας ένα από τα πιο δημοφιλή «ξενόφερτα» γλυκά, μετά το ιταλικό τιραμισού και το αμερικανικό τσιζκέικ, που συναντάει πλέον κανείς ακόμη και σε συνοικιακά καφέ και ζαχαροπλαστεία της νέας εποχής. Όχι άδικα, αφού η νωπή και αφράτη υφή του, η μυρωδάτη από την κανέλα ζύμη του και η πλούσια επικάλυψή του, το καθιστούν ένα από τα πιο νόστιμα κέικ.

Η καταγωγή των carrot cakes

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του icookgreek.com, αρκετοί ερευνητές της ιστορίας των τροφίμων πιστεύουν ότι το κέικ καρότου προέρχεται από τις πουτίγκες καρότων που καταναλώνονταν από τους Ευρωπαίους τον Μεσαίωνα, όταν η ζάχαρη σπάνιζε και ήταν τόσο ακριβή που οι απλοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν τα καρότα ως γλυκαντικό υποκατάστατο.

Στον 20ό αιώνα το κέικ καρότου διαδόθηκε στις ΗΠΑ κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά έγινε πραγματικά δημοφιλές τη δεκαετία του 1960, όταν «παντρεύτηκε» με το φρέσκο τυρί-κρέμα τύπου «Φιλαδέλφεια», το οποίο παρεμπιπτόντως πρωτοφτιάχτηκε στη Νέα Υόρκη. 

Η ωραιότερη συνταγή για κέικ καρότου

Η πιο υπέροχη συνταγή για κέικ καρότου που έχω δοκιμάσει είναι αυτή της Κωνσταντίνας Αθανασίου που θα βρείτε πατώντας εδώ.

Καρότοκέικτυρί κρέμαγλυκά