Food & Drink|25.11.2022 07:31

Οκτώ tips για εσάς που φτιάχνετε πρώτη φορά μπισκότα

Newsroom

Βουτυράτα, πασπαλισμένα με άχνη, σοκολατένια με μπόλικο κακάο ή μήπως με τα αρώματα των μπαχαρικών στο φουλ; Όπως κι αν προτιμάτε τα μπισκότα, το βέβαιο είναι ότι από τώρα και όλο τον γιορτινό Δεκέμβρη με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα έχουν την τιμητική τους. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μπείτε στον πειρασμό να φτιάξετε τα δικά σας είτε για να χαρούν τα πιτσιρίκια σας είτε για να τα χαρίσετε σε φίλους και γνωστούς -αφού τα σπιτικά μπισκοτάκια είναι από τα πλέον ευπρόσδεκτα γιορτινά δωράκια. Για όποιον λόγο κι αν αποφασίσατε φέτος να «πλάσετε κουλουράκια με τα δυο χεράκια», ας έχετε υπόψιν σας τα εξής:     

1. Ανοίξτε πιο εύκολα τη ζύμη με τον πλάστη, προκειμένου να κόψετε τα μπισκοτάκια σας, βάζοντάς την ανάμεσα σε δυο φύλλα αντικολλητικό χαρτί πασπαλισμένα με λίγο αλεύρι.

2. Συχνά η δόση της ζύμης βγάζει περισσότερα μπισκότα απ’ όσα χωράει το ταψί ή η λαμαρίνα. Αν, λοιπόν, βρεθείτε με δύο ταψιά μπισκότα αντί για ένα, είναι προτιμότερο να τα ψήσετε σε δύο δόσεις και όχι ταυτόχρονα (ένα πάνω, ένα κάτω). Αλλιώς θα πρέπει να ανοίξετε το φούρνο στα μισά, να τους αλλάξετε θέσεις και να επαναπροσδιορίσετε τους χρόνους ψησίματος, ώστε να πετύχετε ομοιόμορφο ψήσιμο, πράγμα που χρειάζεται μια κάποια εμπειρία. 

3. Για το ψήσιμο είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε τον αέρα.

4. Προτιμούμε τη λαμαρίνα, απ’ το ταψί, για να μην εμποδίζουν τα τοιχώματα του ταψιού το πέρασμα της θερμότητας και δυσκολεύουν το ομοιόμορφο ψήσιμο των μπισκότων. 

5. Όταν ψήνετε μπισκότα κάθε λεπτό που περνάει έχει σημασία στην τελική υφή. Για παράδειγμα, τα μαλακά cookies θέλουν μόνο 10΄-12΄(τα αφήνουμε εκτός φούρνου 1 ώρα περίπου να σφίξουν, χωρίς να τα πιάνουμε, γιατί θα διαλυθούν). Λίγα λεπτά παραπάνω να μείνουν, δε θα είναι πια μαλακά.

6. Δίνουμε εύκολα ειδικό σχήμα στα μπισκότα μας με πρακτικά κουπ πατ, αλλά αν δεν έχουμε κουπ πατ δεν είναι λόγος να μην κάνουμε μπισκότα! Τους δίνουμε ομοιόμορφο στρογγυλό σχήμα κόβοντας τη ζύμη με το χείλος ενός ποτηριού. Ή τα πλάθουμε με τα χέρια μας.

7. Δεν κόβονται όλες οι ζύμες με κουπ πατ, γιατί η σύνθεσή τους μπορεί να είναι τέτοια που να απλώνουν στο ψήσιμο και να χάνουν το σχήμα τους. Αν λοιπόν η συνταγή σας λέει να χρησιμοποιήσετε κουτάλι ή να πλάσετε μπάλες σε μέγεθος καρυδιού, ακολουθήστε την.

8. Αφήστε αρκετό χώρο ανάμεσα στα άψητα ζυμαράκια, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, καθώς, όπως είπαμε, στο ψήσιμο θα ανοίξουν.

Επιλεγμένες συνταγές για χριστουγεννιάτικα μπισκότα θα βρείτε εδώ.

ΧριστούγενναΠρωτοχρονιάtipscookiesμπισκότα