Food & Drink|18.12.2022 15:34

Γαλοπούλα ή κοτόπουλο: Συνταγές και ιδέες για τέλεια γέμιση

Newsroom

Η γεμιστή γαλοπούλα δεσπόζει στο χριστουγεννιάτικο και εν γένει το γιορτινό τραπέζι. Αλλά και οι τροφαντές κότες και τα μικρότερα κοτόπουλα είναι ό,τι πρέπει για τραπέζια με λιγότερα άτομα. Παίρνουν δε πιο γιορτινό χαρακτήρα αν επιλέξετε να τα κάνετε γεμιστά. 

Ρύζι, κιμάς, μανιτάρια, αλλαντικά, αλλά και κάστανα, μήλα, κουκουνάρι ή σταφίδες είναι από τα υλικά που μπορούν να περιληφθούν στα μείγματα για γέμιση πουλερικών. Κλέψτε ελεύθερα ιδέες ή διαλέξτε εκείνη που ταιριάζει απόλυτα στα γευστικά σας γούστα.

Συνταγή για γέμιση με ψωμί, δαμάσκηνα και κάστανα

Υλικά: 60 ml ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 60 γρ. ρύζι, 60 ml κόκκινο κρασί, 200 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα, 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 10-12 κάστανα βρασμένα και κομμένα στη μέση, 10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια, 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Εκτέλεση: • Μουλιάζετε το ψωμί με το γάλα και το στραγγίζετε καλά. Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον κιμά και το ρύζι και τα σοτάρετε κι αυτά. Σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά. Βράζετε τη γέμιση 5’-6’ για να ενωθούν οι γεύσεις, την αφήνετε να κρυώσει και γεμίζετε τη γαλοπούλα.

Συνταγή για γέμιση με κιμά, μήλα και μπέικον

Υλικά: 400 γρ. κιμά, 4-5 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι Καρολίνα, 3 κουταλιές της σούπας λευκό ξηρό κρασί, 200 γρ. ντομάτα τριφτή, 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες, 12 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι χοντροκομμένα, 2 ξινόμηλα κομμένα σε κύβους, 50 γρ. κουκουνάρι, 200 γρ, κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κύβους, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Εκτέλεση: • Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τον κιμά και το ξερό κρεμμύδι. Προσθέτετε κατόπιν τη ντομάτα και το ρύζι για να απορροφήσει το ζουμί. Σε άλλο τηγάνι ροδίζετε το μπέικον και στο λίπος του. Ρίχνετε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το πράσο και τα σοτάρετε κι αυτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την κεφαλογραβιέρα και τα ανακατεύετε στη φωτιά 3’-4’.Αδειάζετε το μείγμα με το μπέικον στο τηγάνι με τον κιμά. Ανακατεύετε και αφήνετε το καινούριο μείγμα να κρυώσει. Τέλος του προσθέτετε το τυρί και γεμίζετε και γεμίζετε την κοιλιά της γαλοπούλας.

Συνταγή για γέμιση με κιμά, κάστανα, κουκουνάρι και σταφίδες

Υλικά: 400 γρ. κιμά, 50 γρ. βούτυρο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι, 300 γρ. κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα, 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί, 50 γρ. σταφίδες, 50 γρ. κουκουνάρι ελαφρά καβουρντισμένο, 400 ml ζωμός κότας, φρέσκο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τον κιμά και το κρεμμύδι. Σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε το ρύζι και το ζωμό. Βράζετε το φαγητό μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. • Προσθέτετε κατόπιν τα κάστανα, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά το μείγμα, το αφήνετε να κρυώσει και γεμίζετε τη γαλοπούλα.

Δείτε τις υπόλοιπες συνταγές πατώντας εδώ.

γιορτινό τραπέζικοτόπουλογαλοπούλασυνταγές