Food & Drink|22.12.2022 10:46

Γλάσο πορτοκάλι για γιορτινό χοιρινό - Πώς φτιάχνεται

Newsroom

Το πορτοκάλι ταιριάζει έξοχα με το χοιρινό, κάτι που μας διδάσκει και η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα όπου ο συνδυασμός συναντιέται σε τοπικά ιδιοσκεύασματα. 

Πορτοκάλι σε λουκάνικα, παστά, σύγλινο και γιορτινό ψητό

Λουκάνικα, παστά και σύγλινο υπήρξαν από τα πλέον χαρακτηριστικά εδέσματα που παρασκευάζονταν -και ακόμη παρασκευάζονται- με προσθήκη πορτοκαλόφλουδας. Το πορτοκάλι ταιριάζει και στο χριστουγεννιάτικο χοιρινό φούρνου -όχι οπωσδήποτε ως γλάσο, αλλά ακόμη και αν προστεθεί ως χυμός και ξύσμα- χαρίζοντάς του ξεχωριστή, χειμωνιάτικη και γιορτινή γεύση.

Δεν χρειάζεται να ψήνει κανείς οπωσδήποτε ένα ολόκληρο κομμάτι χοιρομέρι για να δοκιμάσει να προσθέσει μια πινελιά πορτοκαλιού. Ακόμη και οι χοιρινές μπριζόλες μεταμορφώνονται με λίγη πορτοκαλένια σάλτσα.

Πώς φτιάχνεται το γλάσο για το χοιρινό

Μπορείτε να γλασάρετε ολόκληρο χοιρινό μπούτι χρησιμοποιώντας ακόμη και μαρμελάδα πορτοκάλι στην οποία έχετε προσθέσει χυμό πορτοκάλι, λίγο ξίδι βαλσαμικό ή μουστάρδα και την έχετε ζεστάνει σε κατσαρολάκι. Αφού αλείψετε το χοιρινό με το γλάσο πορτοκαλιού, αφήστε το να σταθεί λίγη ώρα πριν το σερβίρετε. Μην βάλετε το γλάσο από την αρχή του ψησίματος γιατί θα σκουρύνει πολύ το χρώμα.

Δείτε αναλυτικά τη συνταγή του γλάσου πατώντας εδώ

> Χοιρινό που λιώνει στο στόμα – Κομμάτια ιδανικά για σιγομαγειρέματα

χοιρινόγιορτινό τραπέζι