Food & Drink|14.02.2023 07:35

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Επτά wine bars για Βαλεντίνες και Βαλεντίνους, εραστές των αμπελώνων

Newsroom

Wine bistro, wine restaurant, wine bar…  Οι επιλογές με πρώτο συνθετικό το wine είναι πλέον αρκετές και αυτό μόνο χαρά μπορεί να δώσει στους φίλους και τις φίλες του οίνου. Αν ψάχνετε χώρους σε Αθήνα και Πειραιά να μοιραστείτε σε ποτήρι ή σε μπουκάλι με εκλεκτή παρέα το κοινό σας πάθος για το καλό κρασί, την αγάπη σας για τις ταννίνες και τον έρωτά σας για το πετυχημένο τους πάντρεμα με εκλεκτές μπουκίτσες, έχουμε μερικούς να σας προτείνουμε. Προτάσεις ενδεικτικές από μια μεγάλη πλέον λίστα με εξαιρετικές παλιές και νέες επιλογές που προσφέρει η πόλη  ανάλογα με τα γούστα και τις περιοχές όπου κινείται ο καθείς και η καθεμία. Μόνο που επιβάλλεται -είτε πρόκειται να βγείτε στις 14 Φεβρουαρίου είτε οποιαδήποτε άλλη μέρα- να βεβαιωθείτε πριν ξεκινήσετε πως υπάρχει τραπέζι και να φροντίσετε το κλείσετε. Σε κάποια από τα wine bars που ακολουθούν (με αλφαβητική και όχι αξιολογική σειρά) παρατηρείται αρκετή δυσκολία να βρεθεί θέση την τελευταία -ή και όχι τόσο τελευταία- στιγμή.

BοΒο

Ένα Βο για το Boheme και άλλο ένα για το Bourgeois σχηματίζουν το BoBo, το ευσύνοπτο όνομα του μαγαζιού στην ευρύτερη «πιάτσα» του ΕΜΣΤ, στο Κουκάκι. Toύτο το χαλαρό wine bar, απλωμένο στο ισόγειο πολυκατοικίας της δεκαετίας του 1960, έχει διακοσμήσει ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τσονίδης κατά τρόπο που σιγοντάρει το όλο περιβάλλον και παραπέμπει σε «μοντέρνα σίξτις». Τα κρασιά του BoBo προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά υπάρχουν και αρκετά ξένα. Από τυριά θα βρείτε παλαιωμένες γραβιέρες Κρήτης και Σύρου, Chevre κατσικίσιο Καρύστου κ.ά. Ωστόσο οι επιλογές για συνοδευτικό δεν σταματούν εδώ, αφού το μενού περιλαμβάνει σαλάτες, πιάτα με κρέας και finger foods. 

Info: Bobo, Αναστασίου Ζίννη 36, Κουκάκι, 2109244244

By the Glass

Σταθερή αξία για τους οινόφιλους, το By the Glass βρίσκεται «φωλιασμένο» στην ιστορική Στοά Ράλλη, που στέκει στην καρδιά της Αθήνας εδώ και σχεδόν 100 χρόνια «ατενίζοντας» τη Ρωσική Εκκλησία. Εδώ η γοητεία του αστικού κέντρου των αρχών του 20ού συναντάει τον πολιτισμό του κρασιού και της γεύσης. Με 500+ ετικέτες από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο αμπελώνα, παλιές ελληνικές σοδειές, fine wines, ποικιλία από σαμπάνιες και αφρώδεις οίνους, αποστάγματα αλλά και dessert wines, είναι αδύνατον να μη βρείτε αυτό ακριβώς που ταιριάζει στον ουρανίσκο σας και στη διάθεση της στιγμής. Αξίζει υπενθύμισης ότι περίπου 200 ετικέτες της μεγάλης λίστας, που επιμελείται η ιδιοκτήτρια, «οικοδέσποινα» και εμπνεύστρια του By The Glass, Φωτεινή Παντζιά, σερβίρονται και σε ποτήρι, πράγμα που δικαιώνει περίτρανα και το όνομα του χώρου. Το μενού επιμελείται ο executive chef, Κώστας Τσίγκας, και φροντίζει να φτάσει άψογο στο τραπέζι σας ο chef, Ροβέρτος Κοννίνης. Μη μείνετε μόνο στα signature μπιφτεκάκια και τα εξαιρετικής ποιότητας κρέατα του By The Glass. Υπάρχουν δεκάδες εξαιρετικά πιάτα στο μενού που οι υπεύθυνοι θα σας βοηθήσουν να ταιριάξετε τέλεια με τα κρασιά της επιλογής σας μας.

Info: By the Glass, Γ. Σουρή 3 & Φιλελλήνων, Αθήνα, 210 3232560

Kiki de Grece

Για όσους αναζητούν χαλαρές και cosy καταστάσεις, στον αφανή πεζόδρομο της Ηπίτου (κάθετος στη Βουλής) βρίσκεται η Kiki de Grece, χώρος ζεστός, χαλαρός και όμορφος που σε καλοδέχεται με το «καλησπέρα». To όνομα παραπέμπει στη διάσημη Κίκη, ηθοποιό και τραγουδίστρια, «βασίλισσα της νύχτας» του Μονπαρνάς στη δεκαετία του ’20. Όμως η ντόπια Κίκη διαλέγει ετικέτες αποκλειστικά από τον ελληνικό αμπελώνα, σε μια λίστα που επιμελείται ο Γιώργος Καλημέρης, ιδιοκτήτης του χώρου, πολλές από τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε και σε ποτήρι. Το μενού φέρει την υπογραφή του σεφ Βασίλη Γεωγλέρη. Το χειροποίητο ραβιόλι με κατσικίσιο τυρί, το κριθάροτο με γαρίδες και το σαλάμι Λευκάδος και το μοσχαρίσιο διάφραγμα black angus είναι από τα δυνατά πιάτα του μενού.

Info: Kiki de Grece, Ηπίτου 4, Αθήνα, 210 3211279

Materia Prima

Με δύο πλέον χώρους στην Αθήνα, τον πρώτο στο Κουκάκι και τον δεύτερο στο Παγκράτι, τούτο το wine bistrot χρωστάει το όνομά του στην αγάπη του για την ποιοτική «πρώτη ύλη», αγάπη που επιδεικνύει τόσο με τη λίστα των κρασιών του όσο και με το προσφερόμενο φαγητό. Στο κελάρι του Materia Prima στο Κουκάκι κρύβονται εκατοντάδες ετικέτες κρασιών από κάθε γνωστή ή ανερχόμενη οινική περιοχή του κόσμου. Αλλά και στο  Materia Prima της Πλατείας Μεσολογγίου, το οποίο μοιράζεται σε δυο χώρους, αριστερά και δεξιά της εισόδου παγκρατιώτικης πολυκατοικίας, η γκάμα των οινικών επιλογών είναι αξιόλογη. Με ένα ποτήρι μπορείς να ταξιδέψεις απ’ τη Σαντορίνη στην Ισπανία και από το Αμύνταιο στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Αργεντινή... 

Info:  Materia Prima, Φαλήρου 68, Κουκάκι, 210 9245935 και Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, 210 7255171

Oinoscent

Από τα παλιότερα, αν όχι το παλιότερο wine bar δεύτερης γενιάς της Αθήνας, που πλέον το χαρακτηρίζει κανείς άνετα wine restaurant αφού δίνεται μεγάλη βαρύτητα και στο προσφερόμενο φαγητό. Στο κελάρι του το Oinoscent φιλοξενεί περισσότερες από χίλιες διαφορετικές ετικέτες κρασιών από όλο τον κόσμο. Ο συνιδιοκτήτης του bar restaurant και επικεφαλής μιας σπουδαίας ομάδας σομελιέ, Άρης Σκλαβενίτης, ανακηρύχθηκε πρόσφατα καλύτερος Έλληνας σομελιέ του 2023 από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων -τίτλο που κερδίζει για τρίτη φορά στην ιστορία του. Μπορείτε να δοκιμάσετε κρασιά σε ποτήρι από εναλλακτική λίστα ελληνικών και διεθνών ποικιλιών - αξίζει να αφήσετε το πραγματικά εξειδικευμένο δυναμικό του μαγαζιού να σας οδηγήσει σε νέες οινικές εμπειρίες. Headliner της κουζίνας, ο σεφ Γιάννης Τσικουδάκης δημιουργεί πιάτα που θα άρμοζαν σε εξαιρετικό εστιατόριο.

Info: Oinoscent, Βουλής 45-47, Σύνταγμα, 210 3229374

Paleo

Δύσκολος ο Πειραιάς για τους Αθηναίους, ωστόσο αυτή η διαδρομή σας αποζημιώνει στο τέλος. Το Paleo βρίσκεται σε έναν απίστευτο παράδρομο του λιμανιού (από την πλευρά του Jumbo) στην ιστορική βιομηχανική του ζώνη, που αξίζει να τον επισκεφτείτε και κάποιο καλοκαιρινό απόγευμα για να κάτσετε έξω. Εσωτερικά τώρα, ο σομελιέ Γιάννης Καϋμενάκης μετέτρεψε την παλιά καπναποθήκη, ανάμεσα στα συνεργεία και τα μαστόρικα, σε ένα χώρο έξοχης αισθητικής με μαγική ατμόσφαιρα. Το Paleo καταφέρνει να σε κάνει να νιώσεις οικειότητα και ζεστασιά χωρίς να χάνει τον βιομηχανικό του αέρα, που είναι και η απόλυτη δύναμή του. Η μεγάλη γνώση αλλά και η ανεπιτήδευτη αγάπη του ιδιοκτήτη για το κρασί σφραγίζει τις επιλογές του σε ετικέτες που θα σας ταξιδέψουν στον διεθνή αμπελώνα και τον ευρωπαϊκό νότο συντροφιά με εκλεκτές ζεστές επιλογές αλλά και πλατό διαλεγμένων αλλαντικών και τυριών.

Info: Paleo, Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, 21 04125204

Ταννίνη Αγάπη μου

Ένας χώρος στα Εξάρχεια (σύνορα με Νεάπολη) που δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα λεγόμενα «φυσικά κρασιά», δηλαδή τα κρασιά ήπιας οινοποίησης προερχόμενα είτε από βιολογικούς είτε από βιοδυναμικούς αμπελώνες. Εδώ ο ελληνικός αμπελώνας εκπροσωπείται με τουλάχιστον 100 διαφορετικές ετικέτες, τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε όλες σε ποτήρι. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι για τον σχεδιασμό του χώρου επηρεάστηκαν από τους Donald Judd και Nils Holger Moormann, ενώ η αγάπη τους για το design και την ανακύκλωση συνυπάρχουν στα πολύχρωμα σκαμπό της Kartell, τα φωτιστικά της Artemide, τα vintage αθηναϊκά ποτήρια από μελαμίνη και την επαναχρησιμοποίηση σχολικών καρεκλών στον πεζόδρομό τους. Εδώ θα βρείτε διαλεχτά τυριά και αλλαντικά να συνοδέψετε το κρασί σας, ενώ το μενού που εμπνέεται και προωθεί τις ελληνικές πρώτες ύλες σεβόμενο την εποχικότητα της φύσης προέκυψε σε συνεργασία με τη σεφ Μαρία Κοφίτσα.

Info: Ταννίνη Αγάπη μου, Ιπποκράτους 91 & Μεθώνης, 211 1150145

Άγιος ΒαλεντίνοςΠειραιάςwine barAθήναΑγίου ΒαλεντίνουΗμέρα του Αγίου Βαλεντίνουειδήσεις τώρακρασί