Food & Drink|25.02.2023 16:39

Συνταγή για κασιώτικη φάβα από το εστιατόριο «Κρίθαμος»

Newsroom

Με φάβα φερμένη από την Κάσο, το νοτιότερο νησί της Δωδεκανήσου, το προσφάτως ανακαινισμένο εστιατόριο του Νέου Ψυχικού «Κρίθαμος» φτιάχνει το αγαπημένο όσπριο για το κέντρο του τραπεζιού και το σερβίρει με ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα. Δείτε πώς.

Συνταγή για κασιώτικη φάβα 

Υλικά

500 γρ. φάβα

2 μέτρια λευκά ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

1.700 ml νερό

1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

αλάτι, πιπέρι

50ml φρέσκος χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Βράζουμε τη φάβα, αφού την πλύνουμε και τη σουρώσουμε καλά, μαζί με τα φύλλα δάφνης και τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πάρει βράση και αφήνουμε μέχρι να πιει το νερό.

Ξαφρίζουμε ανά διαστήματα τον σκούρο αφρό που βγαίνει στη επιφάνεια και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κάτσει και μας κολλήσει.

Οταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε τη δάφνη.

Ρίχνουμε τη φάβα στο μπλέντερ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε σιγά σιγά το λάδι λειτουργώντας τη συσκευή. Δοκιμάζουμε κάθε τόσο ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Για το γαρνίρισμα

Γαρνίρουμε με φρέσκο κρεμμύδι και λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη.

Λίγα λόγια για το εστιατόριο «Κρίθαμος»

Υπουργεία, εταιρείες, επαγγελματίες που έρχονται εδώ μετά τη δουλειά ή κλείνουν τα ραντεβού τους «κάπου στη μέση», καθώς το Νέο Ψυχικό βολεύει ως meeting point ανθρώπων που έρχονται από διάφορες περιοχές της πόλης, είναι σύμφωνα με τον Στέλιο Κωνσταντινίδη, ιδιοκτήτη του χώρου, η σταθερή πελατεία του «Κρίθαμος». Το εστιατόριο του δραστήριου και φιλόξενου Καρπάθιου, που δούλεψε μεγάλη περίοδο στην Αμερική, έχει 15 χρόνια ιστορία, αλλά εδώ και κάποιους μήνες έχει περάσει στη νέα εποχή του. Η «μερακλίδικη» κουζίνα που δούλευε ο κ. Κωνσταντινίδης «εκμοντερνίστηκε» και με την άφιξη του σεφ Δημοσθένη Παυλάκουχωρίς να χάσει όμως κάποιες παραδοσιακές αναφορές (μακαρούνες με αλεύρι και σιμιγδάλι, κοπέλες Καρπάθου, κασιώτικη φάβα κ.ά.) και τις αιγαιοπελαγίτικες πινελιές της με φρέσκα αλιεύματα. Πλάι στο κλασικά σερβιρισμένο φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά, που ο κ. Κωνσταντινίδης τα ξέρει και τα δουλεύει πολλά χρόνια, ήρθαν το σεβίτσε και το ταρτάρ σολομού, ενώ δίπλα στο ζυμωτό προζυμένιο ψωμί βρίσκει κανείς πλέον και αφράτα ψωμάκια άνθρακα. 

Info: Μπουμπουλίνας 25, Νέο Ψυχικό (κοντά στο Μετρό Εθνική Άμυνα), 2106728790, krithamos.gr

όσπριασυνταγέςεστιατόρια