Food & Drink|10.03.2019 18:24

Φτιάχνουμε σουπιές στιφάδο

Newsroom

Τοπόσημο για την ψαροφαγία της Θεσσαλονίκης, με ιστορία που ξεκίνησε το μακρινό 1926, το εστιατόριο του Αλέξανδρου Τοκίδη βάζει την πρώτη ύλη πάνω από όλα: τόσο τα ψάρια όσο και τα θαλασσινά του είναι εξαιρετικής φρεσκάδας. Αν βρεθείτε στη Μαύρη Θάλασσα (Νικολάου Πλαστήρα 3, Καλαμαριά, τηλ. 231932542) τώρα τη Σαρακοστή, δοκιμάστε οπωσδήποτε τον ταραμά (είναι φοβερός), την πατατοσαλάτα και τα φασόλια φούρνου, συνεχίστε με μυδοπίλαφο, καλαμάρι ψητό ή τηγανητό και μακαρονάδες, λευκές και κόκκινες, με θαλασσινά. Και βέβαια εκείνες τις πολύ νόστιμες σουπιές στιφάδο με τα κοκκάρια  – μας παραχώρησαν την συνταγή για να τις φτιάξουμε και στο σπίτι.  

Σουπιές στιφάδο 

Εύκολη

Χρόνος: 1 ώρα και 15 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κιλό σουπιές, κατά προτίμηση φρέσκες

2 κιλά κρεμμυδάκια κοκκάρια

2 φύλλα δάφνης

4 κόκκους μπαχάρι

1 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.σ. αλάτι ανθό

1 ποτήρι ελαιόλαδο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σουπιές και ή τις κόβουμε ή τις αφήνουμε ολόκληρες σε μια κατσαρόλα, χωρίς νερό, σε χαμηλή φωτιά, σκεπασμένες με το καπάκι για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι να αχνίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το μισό ελαιόλαδο, τα κοκκάρια και το μισό αλάτι, σε χαμηλή φωτιά, και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμυδάκια, για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια αδειάζουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα με τις σουπιές και συμπληρώνουμε και τα υπόλοιπα υλικά (το άλλο μισό αλάτι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον πελτέ και το πιπέρι). Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, με κλειστή την κατσαρόλα, την οποία ανοίγουμε κατά διαστήματα για να ελέγξουμε μήπως κολλήσει το φαγητό. Αν στα 30 λεπτά δεν έχει δέσει, ανοίγουμε το καπάκι και δυναμώνουμε τη φωτιά.

Πηγή: Eatme Μαρτίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

συνταγέςΣαρακοστή