Food & Drink|24.03.2023 07:39

Τρεις συνταγές για κουρκούτι μπακαλιάρου – Το κλασικό, με μπίρα και με κορν φλάουρ

Newsroom

Παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου χωρίς τηγανητό μπακαλιάρο με κουρκούτι δεν γίνεται. Τραγανός και χρυσαφένιος, κλέβει τη γευστική παράσταση, όποια συνταγή κι αν επιλέξετε. Πάντα μπορείτε, βέβαια, να φτιάξετε την πιο light εκδοχή, περνώντας το ψάρι μόνο από αλεύρι. Ωστόσο ο μπακαλιάρος που βυθίστηκε σε χυλό είναι γευστικά ακαταμάχητος.

Κουρκούτι αλά παλαιά

Το κλασικό κουρκούτι της γιαγιάς, όπως θα το βρείτε καταγραμμένο ακόμη και στον Τσελεμεντέ (14η έκδοση δεκαετίας 1950) δεν είναι κάτι περισσότερο από αλεύρι ανακατεμένο με νερό σε έναν πυκνόρρευστο χυλό, όπου ο εμβληματικός σεφ των αρχών του 20ού προτείνει να βάλει κανείς ένα κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ ή μαγειρική σόδα για να γίνει πιο αφράτος.

Κουρκούτι μπίρας

Υλικά: 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι, 1 φλιτζάνι του τσαγιού μπίρα, 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Εκτέλεση: Διαλύετε μέσα στην μπίρα το αλεύρι μαζί με τη σόδα. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι έως ότου γίνει ένα λείο και πηχτό μείγμα (χυλός).

Κουρκούτι με κορν φλάουρ

Καταξιωμένοι σεφ όπως ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Βαγγέλης Δρίσκας και ο Γιάννης Λουκάκος χρησιμοποιούν κορν φλάουρ για απαράμιλλη τραγανάδα. 

Υλικά: 150 γρ. κορν φλάουρ, 300 γρ. αλεύρι, 620 ml μπίρα
Εκτέλεση: Διαλύετε μέσα στην μπίρα το αλεύρι μαζί με το κορν φλάουρ. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι έως ότου γίνει ένα λείο και πηχτό μείγμα (χυλός).

> Μπακαλιάρος τηγανητός – Το μυστικό για να «πιάσει» το κουρκούτι

τηγάνιμπακαλιάροςαλεύρι