Food & Drink|11.04.2023 08:10

Στην Κύπρο φλαούνες σημαίνει Πάσχα

Χριστίνα Τσαμουρά

Σε προκαλεί με την όψη της και μόνο η φλαούνα να τη δοκιμάσεις. Αυτό η χαρακτηριστική πασχαλινή λιχουδιά, που πλέον στην Κύπρο τη βρίσκει κανείς στο εμπόριο όλο το χρόνο, είναι ένα λαχταριστό πιτάκι, του οποίου η τυρένια γέμιση -ο «φωκός» όπως λέγεται- ετοιμάζεται 4-5 ώρες νωρίτερα ή από το προηγούμενο βράδυ. Ζυμώνεται με παραδοσιακό προζύμι και, εκτός από τυρί, περιέχει και αυγά, ενώ προαιρετικά συνηθίζεται και προσθήκη σταφίδας.

Γιαγιαδίστικες μνήμες, αναζητώντας τη συνταγή της φλαούνας

Φίλοι μας από την Κύπρο στους οποίους απευθυνθήκαμε για μια καλή, σπιτική συνταγή, πέραν του ότι άρχισαν να περιγράφουν το έδεσμα ως «θεϊκό»«επικό» και άλλα παρεμφερή και να παράγουν …βρυχηθμούς ευχαρίστησης στην ιδέα του και μόνο, επί της ουσίας η απάντηση  ήταν -φευ- μία: «η γιαγιά έφτιαχνε τις πιο ωραίες φλαούνες, αλλά δυστυχώς πήρε μαζί της φεύγοντας τη συνταγή». Έτσι καταλήξαμε στη συνταγή που δίνει το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής που στόχο του έχει τη διάσωση και προβολή ενός σημαντικού μέρους του άυλου πολιτισμού της Κύπρου, δηλαδή του γαστρονομικού της πολιτισμού. 

Με τι τυρί φτιάχνεται η φλαούνα

Στα δύο τυριά που απαιτεί η γέμιση, έχουμε ένα γνωστότατο, το χαλούμι, και ένα άγνωστο στην Ελλάδα που αναφέρεται ως «τυρί φλαούνας». Το είδος αυτό τυριού χρησιμοποιείται μόνο κατά την περίοδο του Πάσχα ειδικά για την παρασκευή των φλαούνων. Σύμφωνα με το υποστηρικτικό υλικό του Μουσείου, παλιότερα παρασκευαζόταν μόνο από αιγοπρόβειο γάλα, αλλά η ανάμειξη με αγελαδινό τα τελευταία χρόνια είναι σύνηθες φαινόμενο. Το τυρί αυτό ψήνεται με σταδιακή θέρμανση, όπως το χαλούμι, και δεν μπορεί να διατηρηθεί πολύ, γιατί είναι μαλακό και περιέχει ελάχιστο αλάτι.

Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας εδώ

πασχαλινό τραπέζιΠάσχαπίτεςΚύπρος