Food & Drink|21.03.2019 19:10

Φτιάχνουμε ντοματόρυζο με σουπιά στο μελάνι της

Newsroom

Ο Ηλίας Μπαλάσκας έχει ανανεώσει όμορφα το μενού της όμορφης και πολύ φιλόξενης ταβέρνας Θαλασσινός - μιας από τις πιο αγαπημένες των νοτίων προαστίων.  Ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ που χαίρεται κανείς στα τραπέζια της βρίσκονται η σουπιά σαγανάκι με ντοματίνια κονφί και φινόκιο, το χταπόδι με πουρέ γλυκοπατάτας κι αυτό το ιδιαίτερο θαλασσινό ντοματόριζο που μπορείτε κάλλιστα τώρα που διανύουμε τη Σαρακοστή (και όχι μόνο) να το φτιάξετε και στο σπίτι. 

Ντοματόρυζο με σουπιά στο μελάνι της

Μέτριας δυσκολίας

Χρόνος: 1,5 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

Για το ντοματόρυζο

250 γρ. ρύζι arborio

5 ώριμες τομάτες, κομμένες σε κύβους

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο

5 κ.σ. ελαιόλαδο

700 ml ζωμό γαρίδας

1 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι και πιπέρι

Για τις σουπιές

500 γρ. σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

200 ml λευκό κρασί

700 ml νερό

4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

λίγο θυμάρι

1 δαφνόφυλλο

το μελάνι από τις σουπιές

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα που έχει κάψει καλά, προσθέτουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να σοταριστούν καλά για 5 λεπτά. Στη συνέχεια βάζουμε τα λαχανικά, τη ζάχαρη το αλάτι και το πιπέρι και βράζουμε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι στη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 15 λεπτά και στο τέλος δένουμε το μείγμα με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα που έχει κάψει καλά, ρίχνουμε τη σουπιά και τη σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το θυμάρι και τη δάφνη και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε 4-5 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 40- 45 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το μελάνι της σουπιάς, για να δέσει το μείγμα. Σερβίρουμε το ντοματόρυζο σε μια μεγάλη πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τη σουπιά με το μελάνι της.

Φωτογραφίες Παύλος Τσοκούνογλου / Επιμέλεια φωτογράφισης Στέλιος Πενταρβάνης

Πηγή: eatme Μαρτίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

συνταγέςΣαρακοστή