Food & Drink|11.05.2023 22:35

Γαλλία: Πώς τα πικάντικα λουκάνικα μεργκέζ…πυροδοτούν την αγωνιστικότητα των διαδηλωτών κατά του Μακρόν

Newsroom

Τους τελευταίους μήνες στη Γαλλία οι πολίτες βρίσκονται στους δρόμους κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι πολύωρες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, δεν «βγαίνουν» εύκολα με άδειο στομάχι. Στην ευρωπαϊκή δημοκρατία της οποίας η ίδρυση συνδέεται άμεσα με τη βούληση του λαού της, οι διαδηλωτές ξέρουν και πώς να «γεμίζουν τις μπαταρίες» τους όταν βρίσκονται στους δρόμους.

Έτσι, αντί για την εμβληματική haute cuisine, φωτιά -κυριολεκτικά- έχουν πάρει οι ψησταριές και τα καυτερά λουκάνικα μεργκέζ, φτιαγμένα από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας, με κύμινο και την καυτερή βορειοαφρικανική σάλτσα χαρίσα, γίνονται ανάρπαστα. Οι διαδηλωτές τα απολαμβάνουν μέσα σε μισή μπαγκέτα και όποια σάλτσα διαλέγουν, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.

Όπως αναφέρει το CNN και η τιμή των μεργκέζ απευθύνεται σε κάθε πορτοφόλι: σε άλλα σημεία τα βρίσκεις επτά ευρώ το ένα, και σε άλλα, τρία. Πρόκειται για το streetfood που έχει ταυτιστεί με τις διαδηλώσεις περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο.

Γευστική παρακαταθήκη του Κομμουνιστικού Κόμματος

Τα μεργκέζ έφερε στη χώρα τη δεκαετία του '50 το Κομμουνιστικό Κόμμα. Τότε, πωλούνταν στα πάρτι ενίσχυσης της κομματικής εφημερίδας Humanite. Την ίδια περίοδο, έγινα πολύ δημοφιλή και μεταξύ των αλληλέγγυων στον απελευθερωτικό αγώνα της Αλγερίας. Τον Μάη του '68 αλλά και στις μεγάλες πορείες του 1995 για το ασφαλιστικό, αποτέλεσαν, ξανά, την go – to επιλογή φοιτητών και διαδηλωτών. Και το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων τα «αγκάλιασε», βαπτίζοντάς τα «επαναστατικό φαγητό». Και την Πρωτομαγιά, όμως, αποτέλεσαν επιλογή χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους του Παρισιού.

«Madeleine του εργατικού κινήματος»

Στα μεργκέλ αναφέρεται και η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία θυμήθηκε τον μυθιστοριογράφο Μαρσέλ Προυστ και τις madeleine- των μικρών, φρεσκοψημένων κέικ των οποίων η μυρωδιά, στο εμβληματικό «Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο», προκαλεί αναμνήσεις του παρελθόντος. Σύμφωνα με την Monde, λοιπόν, τα πικάντικα λουκάνικα των διαδηλωτών είναι, «η madeleine de Proust του εργατικού κινήματος».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαρσέλ ΠρουστΓαλλίαλουκάνικαΔιαδηλώσειςειδήσεις τώρα