Food & Drink|23.05.2023 07:36

Εσείς ποιο ρυζόγαλο προτιμάτε;

Newsroom

Πώς προτιμάτε το ρυζόγαλο; Κλασικό παραδοσιακό; Με κορν φλάουρ ή χωρίς; Μήπως με κρέμα γάλακτος; Ή καλύτερα στο φούρνο;

Ρυζόγαλο σαν της γιαγιάς

Αν είστε με την κλασική παραδοσιακή συνταγή που μας μεγάλωσε μάλλον, αγαπάτε το ρυζόλαγο με ολόφρεσκο γάλα και λίγο κορν φλάουρ ή νισεστέ για να δέσει για τα καλά. Όσο για το άρωμα, η αγαπημένη των παιδικών μας χρόνων βανίλια, η εξίσου λατρεμένη μαστίχα Χίου, αλλά και ο συνδυασμός τους αποτελούν τα συνηθήστερα μπαχαρικά στα ...ενδότερα της παραδοσιακής κρέμας, ενώ η επιφάνειά της συνήθως πασπαλίζεται με άφθονη κανέλα.

> Συνταγή για κλασικό ρυζόγαλο

Υπάρχει όμως η εκδοχή του ρυζόγαλου που δεν περιέχει κορν φλάουρ ή νισεστέ και το ρύζι γλασέ πήζει σταδιακά απορροφώντας το γάλα, καθώς εξατμίζονται τα υγρά. Μία τέτοια δίνει ο Στέλιος Παρλιάρος στην ιστοσελίδα του. Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης αρωματίζει μάλιστα την κρέμα με εσπεριδοειδή χρησιμοποιώντας τις φλούδες ενός πορτοκαλιού και ενός λεμονιού.

Ρυζόγαλο χωρίς κορν φλάουρ του Στέλιου Παρλιάρου

Υλικά συνταγής: 100 γρ. ρύζι γλασέ ή αρμπόριο (αυτό που χρησιμοποιούν στο ριζότο), 1.200 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, 100 γρ. ζάχαρη, 1 πορτοκάλι ή λεμόνι (παίρνουμε τις φλούδες) ή 1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κατά μήκος στη μέση, κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής: Ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από την κανέλα) σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν το γάλα πάρει βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε το ρυζόγαλο να σιγοβράσει για περίπου 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μια κουτάλα. Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλή, ώστε το ρυζόγαλο να αχνίζει αλλά να μην κοχλάζει. Είναι έτοιμο όταν το ρύζι έχει μαλακώσει και το μείγμα έχει χυλώσει. Αποσύρουμε, αφαιρούμε τις φλούδες και γεμίζουμε ατομικά μπολ. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο, αν δεν τα σερβίρουμε αμέσως. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα.

Το φουρνιστό ρυζόγαλο (συνταγή του Συλλόγου Γυναικών Κίου «Κιανά Έργα» Αργολίδας)

Αυτό το αλλιώτικο ρυζόγαλο από την Αργολίδα που έχει δημοσιευτεί στη σελίδα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου εκτός από το ότι φουρνίζεται στο τέλος, περιέχει στην κρέμα του και αυγά. Η συνταγή μοιάζει αρκετά με τον τρόπο που φτιάχνουν το ρυζόγαλο στην Τουρκία.

Δείτε τη συνέχεια πατώντας εδώ.

ειδήσεις τώραφαγητό