Food & Drink|25.10.2023 07:54

Happy #worldpastaday! Με συνταγές και tips για ζυμαρικά του σεφ Κωνσταντίνου Κωβαίου

Χριστίνα Τσαμουρά

Με αφορμή την 25η Οκτωβρίου, που καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών το 1998 από την Ένωση των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών σε ανάμνηση του πρώτου της συνεδρίου (το 1995), το ethnos.gr μίλησε με τον Κωνσταντίνο Κωβαίο, executive chef στα ξενοδοχεία London & Athens Coast της Γλυφάδας και αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Acropolis», για -τι άλλο; Μακαρονάδες! Αχνιστές, λιμπιστικές και ακαταμάχητες, με την εμφάνισή τους και μόνο στο τραπέζι προκαλούν επιφωνήματα χαράς για τις πιρουνιές ευτυχίας που κοντοζυγώνουν.

Cooking@Home …λαχταριστά ζυμαρικά και όχι μόνο

Ένα πιάτο ζυμαρικά είναι ο ορισμός της casual σπιτικής μαγειρικής και της άμεσα προσιτής απόλαυσης. Πόσο μάλλον όταν βασίζονται στη γνώση και την ακρίβεια ενός καταξιωμένου σεφ, αλλά έχουν προσαρμοστεί στην πιο απλή και καθημερινή εκδοχή τους, ώστε να μπορούν να τις φτιάξουν οι πάντες. Πρόκειται για συνταγές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο μαγειρικής «Cooking@Home» του κ. Κωβαίου, για τις οποίες ο ίδιος αναφέρει: «Είναι όλες μέρος της ζωής μου, είτε σε πιο πρώιμο μαγειρικά επίπεδο είτε σε πιο προχωρημένο. Μια ανθολογία συνταγών, την οποία ύστερα από αρκετά χρόνια συνταγογραφίας, αποφάσισα να εκδώσω, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή». Η φιλοσοφία του βιβλίου είναι ξεκάθαρη. Comfort προτάσεις για μεσημεριανό και βραδινό με χρήσιμα tips και παραλλαγές, αναλυτικά βήματα και πολλές δοκιμές σε επαγγελματικές και σπιτικές κουζίνες, που εγγυώνται το τέλειο αποτέλεσμα, έστω και με έλλειψη κάποιου δευτερεύοντος υλικού ή μικρού τεχνικού λάθους.

6 tips για να μην σας κολλήσουν ποτέ τα μακαρόνια

Σύμφωνα με τον σεφ Κωνσταντίνο Κωβαίο:

  1. Μην τσιγκουνεύεστε το νερό, υπολογίστε περίπου 1 λίτρο νερό για κάθε 100 γρ. ζυμαρικών.
  2. Φροντίστε η κατσαρόλα που χρησιμοποιείτε να είναι αρκετά μεγάλη, ώστε τα ζυμαρικά να κινούνται μέσα με άνεση και να βράσουν σωστά, χωρίς να κολλήσουν μεταξύ τους.
  3. Ανακατεύετε τακτικά τα ζυμαρικά καθώς βράζουν.
  4. Όταν ρίξετε τα μακαρόνια στο νερό, μη χαμηλώνετε τη θερμοκρασία. Επιτρέψτε τους να βράσουν, όσο το δυνατόν συντομότερα.
  5. Μη σκεπάζετε ποτέ την κατσαρόλα.
  6. Μην προσθέτετε λάδι στο νερό. Αυτό θα εμποδίσει τη σάλτσα να «δέσει» σωστά με τα μακαρόνια. 

3 γενικές συμβουλές για τα ζυμαρικά

  • Πρέπει να αλατίζουμε καλά το νερό λίγο πριν ρίξουμε τα ζυμαρικά μέσα
  • Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε ζυμαρικά καλής ποιότητας, ώστε να έχουμε καλύτερη απορρόφηση της σάλτσας
  • Ιδανικά δεν πρέπει να κρυώνουμε τα ζυμαρικά μετά το βράσιμο, αλλά να τα προσθέτουμε κατευθείαν στη σάλτσα, ώστε να πετύχουμε το μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα.

Info

«Cooking@Home» του Κωνσταντίνου Κωβαίου | Fylatos Publishing | ISBN: 978-960-658-047-5 | Αριθμός σελίδων: 80 | Διαθέσιμο και σε ψηφιακή μορφή

chefμακαρονάδεςμακαρόνιασάλτσαζυμαρικά