Food & Drink|19.02.2024 07:16

Συμβουλές και tips - Τα πάντα για ακαταμάχητη ψαρόσουπα

Newsroom

Αν η κακαβιά θέλει …καΐκι, μια και διάσημη σούπα των ψαράδων, είναι περισσότερο κατάσταση παρά συνταγή, η ψαρόσουπα το μόνο που θέλει είναι φρέσκο ψάρι και σεβασμό στους χρόνους μαγειρέματος, ώστε να μη διαλυθεί.

Ο φίνος και γεμάτος γεύση ζωμός των ψαριών κάνει την περισσότερη δουλειά μόνος τους, οπότε δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προσθήκες. Αντιθέτως μάλιστα χρειάζεται μέτρο στα έξτρα υλικά και τα καρυκεύματα, ειδικά αν πρόκειται για πάσης φύσεως μπαχαρικά, για να μην καλυφθεί ο βασικός πρωταγωνιστής, το ψάρι. Υπάρχουν παραδοσιακές κουζίνες, όπως της Καρπάθου, που στο παρελθόν απέφευγαν ακόμη και τη χρήση ελαιολάδου προκειμένου να μην καλύψουν τον πυκνό ζωμό των ψαριών που νοστίμιζαν μόνο με λεμόνι.

Ψάρια ιδανικά για ψαρόσουπα

Ψάρια κατάλληλα για ψαρόσουπα είναι το χριστόψαρο, οι σκορπίνες, το μυλοκόπι, ο μπακαλιάρος (ελαφρύς μα χορταστικός), η πεσκανδρίτσα, η σφυρίδα, ο ροφός, το φαγκρί. Πιο οικονομικά μα πεντανόστιμα είναι τα μικρά βραστόψαρα που δίνουν γεύση και υπέροχους ζωμούς (χάνοι, πέρκες, μικρές σκορπίνες, δράκαινεςκ.ά.). Αυτά καλό είναι να μαγειρεύονται σε τουλπάνι -χωριστά από τα λαχανικά- και να σουρώνονται καλά καλά στο τέλος, ώστε να βγουν οι χυμοί τους στο ζωμό χωρίς τα κοκαλάκια και άλλα μέρη που δεν τρώγονται. Ο συνδυασμός διαφορετικών ψαριών δίνει ακόμη πιο πλούσιο γευστικό αποτέλεσμα στην ψαρόσουπα. Ψαρόσουπες φτιάχνονται και με φέτες ψαριών, ωστόσο κεφάλια, κόκαλα και ουρές δίνουν την περισσότερη νοστιμάδα.

Λαχανικά και αρωματικά για την ψαρόσουπα

Οι παραδοσιακές ψαρόσουπες αγαπούν τα κρεμμύδια, τα καρότα, την πατάτα, το σέλινο και το λεμόνι. Από αρώματα αγαπούν πολύ τα φρέσκα, μεσογειακά μυρωδικά, και τα εσπεριδοειδή. Από μπαχαρικά τους αρκεί το αλατοπίπερο. Τα πάνε όμως περίφημα με τον κρόκο Κοζάνης ή σαφράν. Σε κάποια μέρη της Ελλάδας φτιάχνουν τη σούπα με ψάρι πιο κόκκινη, προσθέτοντας ντομάτα. Μια εξαιρετική κοκκινιστή ψαρόσουπα με «ψάρια του σωρού» (ψαράκια μαζί σε ένα τελάρο, πάρα πολύ φθηνά), ντομάτα, πελτέ και μπόλικα λαχανικά έχει δώσει ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου (δείτε το βίντεο εδώ).  Οι «μοντέρνες» ψαρόσουπες μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη σέλερι, φινόκιο και πράσο.

Τελευταίο το ψάρι στην κατσαρόλα

Ανάλογα με το είδος των λαχανικών και το μέγεθος των ψαριών που χρησιμοποιούνται, μπορεί να χρειαστεί να μπουν αρχικά στην κατσαρόλα τα μεν και εν συνεχεία να προστεθεί το ψάρι ώστε να μην παραβράσει. Το καλαθάκι πάντα βοηθάει στο βράσιμο του ψαριού χωρίς να είναι απαραίτητο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώντας εδώ.

σούπαtipsψάρια