Food & Drink|12.03.2024 07:20

Τυρινή εβδομάδα - Οι πιο τυρένιες συνταγές για να τη γιορτάσετε

Newsroom

Η παράδοση για την τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου, γνωστή ως «Εβδομάδα της Τυρινής» ή «της Τυροφάγου», απαιτούσε την αποχή των πιστών από το κρέας εν αναμονή της Καθαράς Δευτέρας. Τα παλιά χρόνια την εβδομάδα τούτη καταναλώνονταν τυρί, γάλα, γιαούρτι, αυγά, ζυμαρικά, τραχανάς, πίτες (τυρόπιτες, χορτόπιτες). Η διατροφική αυτή πρακτική προετοίμαζε τον κόσμο για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.

Say cheese

Ακολουθεί μια συλλογή συνταγών πλούσιων σε τυριά, άλλες παραδοσιακές και άλλες νεότερες, ελληνικές ή ξένων κουζινών που μας αρέσουν, για να επιλέξετε ό,τι ταιριάζει καλύτερα στις διαθέσεις και τη σύνθεση του τραπεζιού τις μέρες τούτες και μέχρι την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 

Συνταγή για σάλτσα τσένταρ για πατάτες τηγανητές, τσιπς και σπιτικά μπέργκερ

Ο πορτοκαλοκίτρινος έρωτας, η πλούσια σάλτσα από τυρί τσένταρ που δίνει γεύση σε ό,τι αγκαλιάζει. Δείτε πώς θα τη φτιάξετε πατώντας εδώ.

Συνταγή για τυρολουκουμάδες - όνειρο

Κεφαλογραβιέρα, μετσοβόνε, ρεγκάτο και παρμεζάνα δίνουν αυτά τα υπέροχα λουκουμαδάκια που συνοδεύονται από μαρμελάδα ντομάτας. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

Κλασική συνταγή για σαγανάκι τυρί στο τηγάνι

Υλικά: 110-120 γρ. γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα, λίγο αλεύρι, λάδι για το τηγάνισμα, ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Η φέτα του τυριού καλό είναι να έχει πάχος τουλάχιστον 1,5 εκ. Την περνάτε γρήγορα από κρύον νερό κι απ’ τις δυο πλευρές και στη συνέχεια την αλευρώνετε καλά. Τινάζετε ελαφρά να φύγει το περιττό αλεύρι. Ζεσταίνετε τόσο λάδι σε τηγάνι, ώστε να σκεπάζει περίπου το 1/3 από τα πλαϊνά του τυριού. Ψήνετε μερικά λεπτά και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε ζεστό και αν θέλετε προσθέτετε λεμόνι και πασπαλίζετε με ρίγανη.

Συνταγή για σπιτικό τυρόψωμο με γραβιέρα και ντοματίνια

Από τους πιο απλούς και αγαπημένους συνδυσμούς είναι το πάντρεμα του τυριού μη την ντομάτα. Όταν μάλιστα ψήνονται μαζί με αφράτο ζυμάρι το γευστικό αποτέλεσμα βάζει κάτω κάθε σύνθετη δημιουργία. Εκεί άλλωστε δεν στηρίζεται και η αγάπη μας για την πίτσα; Δείτε πώς θα φτιάξετε τυρόψωμο-πειρασμό με γραβιέρα και ντοματίνια πατώντας εδώ

Συνταγή για τυρόπιτα με τρία τυριά

Ανθότυρο, κασέρι και γραβιέρα πρωταγωνιστούν στη γέμιση αυτής της τυρόπιτας που γίνεται με φύλλο κρούστας. Δείτε πώς θα τη φτιάξετε πατώντας εδώ.

Συνταγή για σουφλέ τυριού

Με γραβιέρα, παρμεζάνα και αυγά θα φτιάξετε αυτά τα λαχταριστά, αλμυρά σουφλέ που ανοίγουν την όρεξη. Δείτε τα υλικά και την εκτέλεση πατώντας εδώ.

τριώδιοσπιτικές συνταγέςτυρίτυριά