Food & Drink|23.05.2024 07:15

Ρωτήσαμε ειδικό – Τι είναι η «γρίπη keto» και γιατί θέλουν προσοχή οι κετογονικές δίαιτες

Χριστίνα Τσαμουρά

Προβάλλεται εμπορικά μέσα από το time-line μας με δελεαστικά για αρκετούς πιάτα, όπου το λίπος ξεχειλίζει, τη συνοδεύει η φήμη της «θαυματουργής» διατροφής, καθώς φέρνει γρήγορη απώλεια βάρους, διαδικτυακοί φίλοι και φίλες μας «ορκίζονται» στο όνομά της, ωστόσο οι επιστήμονες τη συγκαταλέγουν σταθερά στις προς αποφυγήν δίαιτες που εγκυμονούν κινδύνους. Τι είναι και γιατί θέλει προσοχή η δίαιτα keto;

Τι είναι η δίαιτα keto

«Πρόκειται για είδος κετογονικής διατροφής, πολύ χαμηλής σε υδατάνθρακες, πλούσιας σε καλά λιπαρά και μέτριας σε πρωτεΐνη» λέει στο ethnos.gr η Μαρία Μπισταράκη, επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής. Σε πρώτη φάση δημιουργήθηκε για ασθενείς με επιληψία -και ιδιαίτερα για επιληπτικά παιδιά. «Μοιάζει στη λογική της με τη δίαιτα Ducan, πολύ δημοφιλής και αυτή σε προηγούμενες δεκαετίες», συνεχίζει η κ. Μπισταράκη.

Πώς λειτουργεί η κετογονική δίαιτα

Σύμφωνα με την ειδικό, έρευνες οδήγησαν τους επιστήμονες στη διαπίστωση ότι όταν αποφεύγει κανείς την κατανάλωση υδατανθράκων -συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων και των λαχανικών- ο οργανισμός οδηγείται σε κατάσταση κέτωσης. «Η κέτωση», λέει η κ. Μπισταράκη, «είναι μια μεταβολική διαδικασία κατά την οποία το σώμα μας για να παράξει ενέργεια καίει λίπος, το οποίο ελλείψει γλυκόζης μετατρέπεται στο βασικό καύσιμο του οργανισμού. Κανονικά η γλυκόζη, που προέρχεται από τους υδατάνθρακες, είναι αυτή που αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού». Δίαιτες, όπως η keto, σπάνε την κανονικότητα -όχι χωρίς συνέπειες. Είναι τόσο μικρή η ποσότητα υδατανθράκων που επιτρέπει η Keto, ώστε ακόμη και ένα μεσαίο φρούτο αρκεί για το καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα εκείνων που την ακολουθούν.

Η «γρίπη keto» και τα άλλα προβλήματα της κετογονικής διατροφής

Και πού είναι λοιπόν το θέμα, ίσως αναρωτηθεί κανείς, αφού έτσι ή αλλιώς ο στόχος όσων βρίσκονται σε δίαιτα αδυνατίσματος είναι να κάψουμε το λίπος; Πέρα από τα αυτονόητα ζητήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από την υπερβολική κατανάλωση λίπους (ειδικά όταν δεν περιορίζεται κανείς στα καλά λιπαρά, αλλά καταναλώνει αδιάκριτα το σύνολο των λιπών) η ειδικός επισημαίνει ακόμη τα εξής:

  1. Συχνά γυναίκες και άνδρες που ακολουθούν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων εμφανίζουν προβλήματα ύπνου, σημάδια αδικαιολόγητης κούρασης, ζάλη, αδυναμία -συνοπτικά η κατάσταση αυτή ονομάζεται «γρίπη keto», καθώς η συνολικότερη ατονία του οργανισμού θυμίζει σε όποιον την υφίσταται την αίσθηση της γρίπης.
  2. Πολύ συχνά εμφανίζεται δυσκοιλιότητα λόγω της χαρακτηριστικής απουσίας φυτικών ινών από τη διατροφή.
  3. Η δίαιτα αυτή επιβαρύνει ιδιαίτερα και καταπονεί το συκώτι που ξαφνικά καλείται να μεταβολίσει πολύ υψηλές ποσότητες λιπαρών.
  4. Παρατηρείται απώλεια μυϊκής μάζας, πράγμα καθόλου ευχάριστο για τη γενικότερη κατάσταση και εικόνα του σώματος.
  5. Από τη διάσπαση των πρωτεϊνών παρατηρείται ακόμη παραγωγή αζώτου στον οργανισμό, το οποίο είναι τοξικό, προκαλεί συχνή ούρηση και εντέλει αφυδάτωση.
  6. Τέτοιες δίαιτες επιφέρουν διατάραξη του Ph.
  7. Τέλος, ακόμη και με αυτή τη διατροφή θα πρέπει ούτως ή άλλως να καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες. Το διατροφικό πρόγραμμα της keto είναι υποθερμιδικό και χωρίς γευστική ποικιλία.

«Αν και αποτελεσματική ως προς τη γρήγορη απώλεια κιλών η keto δεν είναι μια δίαιτα ασφαλής για να την ακολουθήσει κανείς για καιρό. Σκεφτείτε μόνο ότι με βάση τις αρχές της διαιτολογίας, της υγιεινής διατροφής, αλλά και της μεσογειακής δίαιτας, ο οργανισμός για να λειτουργεί απρόσκοπτα, θα πρέπει να λαμβάνει το 60 % των ημερήσιων θερμίδων του από κατανάλωση υδατανθράκων. Το ποσοστό αυτό στη δίαιτα keto πέφτει στο ελάχιστο 10%! Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρξουν μακροπρόθεσμα συνέπειες;» διερωτάται κλείνοντας η κ. Μπισταράκη.

λίποςδιατροφήυδατάνθρακεςδιαιτολόγοςδίαιταπρωτεΐνη