Food & Drink | 22.07.2025 08:24

Ψητά ροδάκινα με μέλι και κανέλα - Αξεπέραστο συνοδευτικό για παγωτό βανίλια ή γιαούρτι

Newsroom

Τα ψητά ροδάκινα, ελαφρά καραμελωμένα, είναι θαυμάσιος και πάρα πολύ εύκολος τρόπος να αναβαθμίσετε το παγωτό βανίλια, αλλά και το κλασικό γιαούρτι του πρωινού ή του απογεύματος, προσθέτοντάς τους φυσικό άρωμα και γεύση καλοκαιριού. Μπορείτε ακόμη να σερβίρετε ροδάκινα ψητά με συνοδευμένα με λίγη σαντιγί ή ξινόκρεμα και ξηρούς καρπούς. Ψητά γίνονται και άλλα πυρηνόκαρπα φρούτα, όπως τα νεκταρίνια, τα βερίκοκα και τα φρέσκα δαμάσκηνα. 

Πώς γίνονται τα ψητά ροδάκινα

Πλένετε τα ροδάκινα πολύ καλά, τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια χωρίς να τα ξεφλουδίσετε. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Τοποθετείτε τα ροδάκινα σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί με το κομμένο τμήμα προς τα επάνω. Πασπαλίζετε κάθε μισό ροδάκινο με λίγη καφέ ζάχαρη, ελάχιστη κανέλα και λίγο μέλι. Αν θέλετε, προσθέτετε λίγες σταγόνες λεμόνι και λίγο καρδάμωμο, μπαχαρικό που τους πάει πού. Ψήνετε στο φούρνο για 20' ή έως ότου τα ροδάκινα μαλακώσουν και καραμελώσουν ελαφρά χωρίς να χάσουν το σχήμα τους. Τα σερβίρετε πάνω στο γιαούρτι, το παγωτό ή ακόμη και στο τσιζκέικ, αντί για την κλασική μαρμελάδα βύσσινο.

Συνταγή για καραμελωμένα ροδάκινα στην κατσαρόλα

Αν θέλετε για οποιονδήποτε λόγο να αποφύγετε τον φούρνο, μπορείτε να καραμελώσετε τα ροδάκινα στην κατσαρόλα και να τα χρησιμοποποιήσετε ως γαρνιτούρα στο παγωτό, το γιαούρτι ή ακόμη και στο σπιτικό τσιζκέικ αντι για το κλασικό βύσσινο.

Υλικά: 6 ώριμα ροδάκινα ή νεκταρίνια, 60?γρ. φρέσκο βούτυρο, ο χυμός από 1/2 λεμόνι, 150?γρ. ξανθή ζάχαρη

Εκτέλεση: Καθαρίζετε τα ροδάκινα από τα κουκούτσια και τα κόβετε σε φέτες. Ζεσταίνετε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη με το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν. Προσθέτετε τα ροδάκινα και συνεχίζετε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά για 6–7 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά. 

παγωτόtipsσυνταγέςροδάκιναγιαούρτι