Food & Drink | 07.08.2025 14:46

Ντοματόπιτα, ντοματόψωμο ή τάρτα ντομάτας; 7 συνταγές με ζουμερές ντομάτες σε έτοιμη ή σπιτική ζύμη

Newsroom

Από την πιο τραγανή τάρτα μέχρι το πιο αφράτο ντοματόψωμο, οι ντομάτες του καλοκαιριού γίνονται η ζουμερή ψυχή κάθε ζυμαρένιας δημιουργίας. Είτε αγαπάτε τις παραδοσιακές πίτες είτε προτιμάτε κάτι πιο new age, αυτές οι 7 συνταγές αξιοποιούν στο έπακρο το πιο πολύτιμο ζαρζαβατικό της εποχής, ταιριαστό στο αυγουστιάτικο τραπέζι της Κυριακής, σε ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή σε ένα πιάτο για τη μέση. 

Η έτοιμη σφολιάτα, το χωριάτικο φύλλο, η βουτυρένια ζύμη, αλλά και ένα απλό σπιτικό ζυμάρι, γίνονται βάση για να «ξαπλώσουν» τα αγαπημένα ζαρζαβατικά που τώρα βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους. Παρεμπιπτόντως, αξίζει να θυμόμαστε πως οι ντομάτες μας κάνουν καλό, όπως και αν τις καταναλώσουμε, σε ό,τι αφορά όμως ένα από τα πιο πολύτιμα συστατικά τους, το λυκοπένιο, μας ωφελούν περισσότερο μαγειρεμένες και όχι ωμές.

Ας αφεθούμε λοιπόν στην πλούσια σε αρετές νοστιμιά τους απολαμβάνοντας κάποια από τις ιδέες του ethnos.gr και του icookgreek.com που μας προσκαλού σε γευστικό ταξίδι στην κουζίνα του μεσογειακού θέρους.

Συνταγή για ντοματόπιτα με σπιτική, βουτυράτη ζύμη 

Υλικά

Για τη ζύμη: 500 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση, 250 γρ. βούτυρο, 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα, 3 αυγά, ανθός αλατιού
Για τη γέμιση: 1 κιλό ντομάτες, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα, 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα, 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι για κάθε χρήση, 2-3 κλωναράκια φρέσκος βασιλικός

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το βούτυρο, την παρμεζάνα και λίγο ανθό αλατιού και τρίψτε το μείγμα με τα δάχτυλά σας. Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια από τα 2 αυγά. Ρίξτε 2 κρόκους και, αν χρειαστεί, 2-3 κουταλιές κρύο νερό και ζυμώστε το μείγμα. Χωρίστε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίξτε το ένα μέρος με τον πλάστη σε φύλλο με διαστάσεις 30 x 40 εκ. Απλώστε το σε ένα ταψί και αλείψτε το με 2 ασπράδια ελαφρά χτυπημένα. Για τη γέμιση: Κόψτε τις ντομάτες στη μέση και μετά σε φέτες. Πιέστε με τα χέρια σας για να βγάλουν τα υγρά τους και τα σποράκια τους. Βάλτε τες σε ένα μπολ και αλατίστε τες. Προσθέστε το αλεύρι, τη γραβιέρα, την παρμεζάνα, τα κρεμμυδάκια και τον βασιλικό. Ανακατέψτε το μείγμα και αδειάστε το στο ταψί, στη ζύμη που ήδη έχετε αλείψει με τα ασπράδια. Ανοίξτε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο με το ίδιο πάχος, κόψτε λωρίδες και τοποθετήστε τες χιαστί πάνω από τη γέμιση. Αλείψτε με το αυγό που περίσσεψε. Ψήστε στους 180ο C στον αέρα για 50 λεπτά.
Αφήστε την ντοματόπιτα να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψετε σε μερίδες.

Συνταγή για κις με ντοματίνια και τυριά

Μια αλμυρή τάρτα με αέρα Μεσογείου! Καραμελωμένα κρεμμύδια, ζουμερά ντοματίνια και μείγμα ελληνικών τυριών απλώνονται σε λαχταριστή σφολιάτα και δημιουργούν μια πλούσια κις που ταιριάζει ιδανικά σε brunch, ελαφρύ γεύμα ή καλοκαιρινό δείπνο με ένα ποτήρι κρασί. Ιδανική συντροφιά αποτελεί ένα μοσχοφίλερο. Τα κρασιά της Μαντινείας σφύζουν από αρώματα τριαντάφυλλου, μέντας, μαστίχας, λευκών λουλουδιών και κίτρινων φρούτων, ενώ ταυτόχρονα έχουν υψηλές οξύτητες, που εδώ χρειάζονται. Η τάρτα αυτή γίνεται προφανώς και με σπιτική βάση. Η έτοιμη σφολιάτα κάνει την όλη διαδικασία γρηγορότερη.

Υλικά: 1 φύλλο σφολιάτα βουτύρου, 200 γρ. τριμμένη γραβιέρα, 250 γρ. κομματιασμένο ανθότυρο, 2 μέτρια κρεμμύδια, 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, 4 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί, 1½ κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό, 180 ml κρέμα γάλακτος και λίγη επιπλέον για το άλειμμα, 2 κρόκοι αυγών, 20-25 ντοματίνια, φρεσκοτριμμένο πιπέριΕκτέλεση

Εκτέλεση: Στρώνετε 1 φύλλο σφολιάτας σε στρογγυλή φόρμα για τάρτα καλά βουτυρωμένη. Τρυπάτε τη σφολιάτα σε διάφορα σημεία με πιρούνι και βάζετε τη φόρμα στο ψυγείο όσο ετοιμάζετε τη γέμιση. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε σε ροδέλες. Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τα κρεμμύδια να κρυώσουν. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τους κρόκους και το πιπέρι. Προσθέτετε τον μαϊντανό και τα τυριά και ανακατεύετε καλά. Απλώνετε τα κρεμμύδια πάνω στη σφολιάτα και κατόπιν ρίχνετε το μείγμα αυγών-τυριών. Από πάνω τοποθετείτε τα ντοματίνια και τα πιέζετε λίγο να μισοβυθιστούν μέσα στο μείγμα των τυριών. Ψήνετε για 35’-40' στους 200 °C.

Συνταγή για τάρτα Τατέν με ντομάτα, κάππαρη κι ελιές

Φτιάχνουμε μια διαφορετική, αλμυρή τάρτα Τατέν με ντομάτες, πιπεριές Φλωρίνης κάππαρη και ελιές. Η ταρτούλα αυτή γίνεται με έτοιμη σφολιάτα. Βρείτε τη συνταγή της πατώντας εδώ.  

Συνταγή για ντοματόψωμο

Χορταστικό και άκρως καλοκαιρινό ψωμί που ενθουσιάζει την παρέα με το που εμφανίζεται στο τραπέζι. Απογειώστε τη γεύση του προσθέτωνατας τρίμματα φέτας ή μια γενναία κουταλιά κατίκι Δομοκού, όταν βγει από το φούρνο. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

Συνταγή για ντοματόπιτα με φέτα και μυρωδικά σε χωριάτικο φύλλο

Εύκολη συνταγή για χορταστική πιτα με χωριάτικο φύλλο, ντομάτες, φέτα και σιμιγδάλι. Αυτή η πίτα, βαθιά δεμένη με τις γεύσεις του καλοκαιριού, συνδυάζει τα αρώματα των μυρωδικών με την πλούσια γεύση της αλμυρούτσικης φέτας και τη γλύκα της μαγειρεμένης ντομάτας. Δείτε πώς θα τη φτιάξετε τη πατώντας εδώ.

Συνταγή για λαδένια Κιμώλου

Αυτή η απλή, παναπλή, μα τόσο νόστιμη ιδέα παραδοσιακά, φτιάχνεται μόνο με κρεμμύδια και ντομάτες. Αν θέλουμε, όμως, μπορούμε να προσθέσουμε ελιές, κάππαρη ή και αντζούγιες. Δείτε τη συνταγή της πατώντας εδώ.

Συνταγή για πίτσα με ντομάτες, γραβιέρα και βασιλικό

Η παραδοσιακή πίτσα στηρίζεται ακριβώς στο πάντρεμα της ντοματένιας σάλτσας με το ζυμάρι. Γραβιέρα και βασιλικός δίνουν σε τούτη την εκδοχή έξτρα γεύση και άρωμα χωρίς να χρειάζονται σιγοντάρισμα από λιπαρά αλλαντικά. Δείτε τη συνταγή της πατώντας εδώ.

φύλλοντομάτασυνταγέςσφολιάταπίτσα