Food & Drink|11.09.2025 07:49

Για το σχολείο και τη δουλειά: 4 σπιτικά σνακ που αγαπούν μικροί-μεγάλοι

Newsroom

Αλμυρά κέικ, μπισκότα βουτύρου με τυρί, ομελετάκια στη θήκη των μάφιν και μια σούπερ θρεπτική τυρόπιτα για τα παιδιά, μεταφέρονται εύκολα και μας κρατούν χορτάτους τις ώρες που περνάμε μακριά από το σπίτι.

Αλμυρά κέικ

Τα αφράτα, σπιτικά, αλμυρά κέικ είναι από τα πιο αγαπητά σνακ των πάσης φύσεως διαλειμμάτων είτε αυτά πραγματοποιούνται σε χώρο εργασίας είτε στην αυλή ενός σχολείου. Αντικαθιστούν επάξια τα σχολικά σάντουιτς και τα απολαμβάνουν εξίσου οι μεγαλύτεροι στη δουλειά. Βρείτε με ένα κλικ εδώ δύο φανταστικές συνταγές, μια vegetarian που στηρίζει τη γεύση της στα γλυκά κολοκυθάκια και τα τυρία, και μια πιο πλούσια εκδοχή που περιλαμβάνει και αλλαντικά. Περισσότερες συνταγές για αλμυρά κέικ θα βρείτε πατώντας εδώ.

Συνταγή για βαλκάνια τυρόπιτα με γάλα, γιαούρτι και φέτα

Αυτή η παραλλαγή της κλασικής τυρόπιτας κατά την οποία περιχύνεται όλη η πίτα με φρέσκο γάλα συνηθίζεται αρκετά στα Βαλκάνια, αλλά και σε κάποιες περιοχές της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Είναι εξαιρετικά θρεπτική για τα παιδιά και πολύ νόστιμη καθώς τα εσωτερικά φύλλα ενώνονται με τη γέμιση.

Υλικά: 1 πακέτο φύλλο κρούστας, 5 αυγά, 30 ml ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το ταψί, ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα, 200 γρ. γιαούρτι πλήρες, 300 γρ. φέτα κομματιασμένη, 100 γρ. βούτυρο σε κομματάκια, 400 ml γάλα

Εκτέλση: Σπάτε τα 4 αυγά σε ένα μπολ, προσθέτετε το λάδι και τη σόδα, ρίχνετε και το γιαούρτι και χτυπάτε το μείγμα με ένα πιρούνι ή τον αυγοδάρτη να ομοιογενοποιηθεί. Προσθέτετε τη φέτα και ανακατεύετε. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο ταψί. Απλώνετε στο πρώτο φύλλο κρούστας γέμιση, σκορπίζετε βούτυρο και τυλίγετε σε στενό ρολό. Τοποθετείτε το ρολό στο ταψί και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα κρούστας, τοποθετώντας τα ρολά το ένα δίπλα στο άλλο να εφάπτονται. Ανακατεύετε το γάλα με ένα αυγό και περιχύνετε την πίτα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50 λεπτά.

Συνταγή για αλμυρά μπισκοτάκια βουτύρου με τυρί

Τα γλυκά μπισκότα και κούκις βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις τσάντες: σχολικές και εργασιακές. Ωστόσο η ζάχαρη περισσότερο αυξάνει παρά «κόβει» το αίσθημα της πείνας. Αντίθετα τα αλμυρά μπισκοτάκια με τυρί κάνουν καλύτερη δουλίτσα στο πεδίο αυτό. 

Υλικά: 1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο βούτυρο αγελαδινό μισολιωμένο, 1 1/2 – 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 σφηνάκια γάλα φρέσκο, 2/3 φλιτζανιού παρμεζάνα ή πικάντικη κεφαλογραβιέρα τριμμένη (ή όση θέλετε, ανάλογα με το πόσο έντονη και αλμυρή γεύση επιθυμείτε)

Εκτέλεση: Ρίχνετε το σχετικά μαλακό βούτυρο, το γάλα, το αλάτι και το αλεύρι σε ένα μπολ και ζυμώνετε τα υλικά με τα χέρια μέχρι να αποκτήσετε μια ομοιογενή ζύμη που δεν κολλάει στα δάχτυλα και στα τοιχώματα (δεν παίρνει παραπάνω από μερικά λεπτά). Προσθέτετε την τριμμένη παρμεζάνα ή την κεφαλογραβιέρα και ζυμώνετε λίγο ακόμα για να ανακατευτεί.
Στρώνετε τη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί. Αποσπάτε κομματάκια ζύμης (μεγέθους καρυδιού) και τα τοποθετείτε -το ένα σε κάποια απόσταση από το άλλο- στη λαμαρίνα.
Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 15' και βγάζετε τη λαμαρίνα. Αφήνετε τα μπισκότα να κρυώσουν πολύ καλά, πριν τα καταναλώσετε, για να μη σας διαλυθούν, καθώς συνεχίζουν να «σφίγγουν» εκτός φούρνου.

Συνταγή για απίθανα ομελετάκια στη φόρμα των μάφινμε σπανάκι, ζαμπόν και τυρί

Η φόρμα των μάφιν είναι το ιδανικό σκεύος για να φτιάξει κανείς καλοσχηματισμένες ομελέτες φούρνου και να τις πάρετε μαζί σας. Θέλουν ψήσιμο γύρω στα 20' και βάζετε μέσα ό,τι τραβάει η όρεξή σας από λαχανικά και αλλαντικά. Είναι πάρα πολύ εύκολες στην παρασκευή τους. Το μόνο που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι για μια φόρμα με 12 θήκες θα χρειαστείτε 5-6 μεγάλα αυγά ή 7-8 μικρά. Επίσης σκληρά λαχανικά όπως οι πιπεριές ή τα κερεμμύδια ή πολύ ζουμερά όπως οι ντομάτες, καλό είναι πρώτα να τα «μαραίνετε», σοτάροντάς τα σε ελαιόλαδο στο τηγάνι. Αν θέλετε να φτιάξετε πολύ δημοφιλείς ομελέτες σα μάφιν με σπανάκιζαμπόν και τυρί θα χρειαστείτε:

  • 200 γρ. ζαμπόν της αρεσκείας σας κομμένο σε κυβάκια (μπορείτε να βάλετε και λουκάνικο τ. Φρανκφούρτης)
  • 200 γρ. τυρί της αρεσκείας σας τριμμένο ή σε κομματάκια
  • 250-270 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 8 αυγά
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα (προαιρετικά)
  • ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο και λίγο μοσχοκάρυδο
Δείτε τη συνέχεια πατώντας εδώ
ομελέτακέικγραφείοσχολείοκουλουράκιατυρόπιτα