Χριστουγεννιάτικη, αγγλική πουτίγκα - Τη φτιάχνεις τώρα για να την απολαύσεις στις γιορτές
Χριστίνα ΤσαμουράΖουμερή, αρωματική, πληθωρική και με μακρά παράδοση. Η πουτίγκα, γλυκό σύμβολο των αγγλικών Χριστουγέννων, έχει τις ρίζες της σε παλιά, μεσαιωνική συνταγή. Επέζησε διά μέσου των αιώνων, τροποποιημένη φυσικά, μέχρι σήμερα, χάρη στη βαθιά και πλούσια γεύση που της χαρίζουν υλικά όπως οι ξηροί καρποί, τα ξηρά φρούτα, το μέλι,το μαύρο ρούμι, τα μπαχαρικά. Τη γλυκιά εκδοχή που γνωρίζουμε σήμερα, την αποκτά σταδιακά τον 17ο αιώνα. Στη διάδοσή της συμβάλλει καθοριστικά η βικτωριανή λογοτεχνία και ιδιαίτερα το A Christmas Carol του Κάρολου Ντίκενς, όπου η πουτίγκα ταυτίζεται με τη σπιτική θαλπωρή, αλλά και η βρετανική μοναρχία που τη χρησιμοποιεί σταθερά ως σύμβολο της αγγλικής οικογενειακής, γιορτινής παράδοσης στα βασιλικά τραπέζια.
Την ετοιμάζεις και την αφήνεις
Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα αγγλικού τύπου είναι γλύκισμα με δική του τελετουργία, από εκείνα που δεν φτιάχνονται την τελευταία στιγμή. Θέλει χρόνο, υπομονή και φροντίδα –ένας μικρός γευστικός θησαυρός που δημιουργείται μέρα με τη μέρα. Ετοιμάζεται 25–30 ημέρες πριν το σερβίρισμά της, όταν ακόμη δεν έχει μπει καλά καλά ο Δεκέμβρης, και μένει σκεπασμένη για να «ωριμάσει» αργά και να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματά της. Φτιάξε την τώρα, ξέχασέ την για έναν μήνα και απόλαυσέ τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Η συνταγή που ακολουθεί είναι της Κωνσταντίνας Αθανασίου και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ICookGreek, T. 36.
Συνταγή για παραδοσιακή αγγλική πουτίγκα των Χριστουγέννων
Υλικά: 2 φλιτζάνια βούτυρο, 2 φλιτζάνια σκουρόχρωμη ζάχαρη, 1½ φλιτζάνι αλεύρι, 3 φλιτζάνια σταφίδες ξανθές, 3 φλιτζάνια σταφίδες μαύρες, 1 φλιτζάνι κόντιτα (φρούτα γλασέ, ψιλοκομμένα), 5 αυγά, 4–5 κουταλιές της σούπας μέλι, 4 κουαλιές της σούπας μαύρο ρούμι, 1 λεμόνι (ο χυμός και το ξύσμα), 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο κοπανισμένα, 400 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί τριμμένη, 3 κουταλιές της σούπας γάλα, φρούι γλασέ και άχνη για το γαρνίρισμα.
Εκτέλεση: Πλένεις και στεγνώνεις τις σταφίδες και τις αναμειγνύεις με τα κόντιτα. Χτυπάς στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνεις σιγά σιγά τη ζάχαρη και κατόπιν ένα ένα τα αυγά. Προσθέτεις το μέλι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Κοσκινίζεις το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά και τα προσθέτεις στο μείγμα βουτύρου–αυγών μαζί με την ψίχα του ψωμιού, τις σταφίδες, τα κόντιτα, το ρούμι και το γάλα. Ανακατεύεις το μείγμα πολύ καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και αλειφείς με βούτυρο 2 φόρμες για πουτίγκα. Μοιράζεις το μείγμα στις φόρμες και τις σκεπάζεις με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Δένεις καλά με σπάγκο για να μην φύγει το κάλυμμα καθώς θα φουσκώνουν και για να μην περνάει νερό. Βάζεις σε φαρδιά κατσαρόλα με ψηλά τοιχώματα ζεστό νερό και τοποθετείς μέσα τις φόρμες (αν δεν χωράνε, τις μαγειρεύεις ξεχωριστά). Ρίχνεις στην κατσαρόλα ζεστό νερό, ώστε να φτάνει μέχρι το μισό ύψος των φορμών. Σκεπάζεις την κατσαρόλα και αφήνεις τις πουτίγκες να μαγειρευτούν στον ατμό για 6–8 ώρες, συμπληρώνοντας ζεστό νερό μόλις αυτό εξατμίζεται. Ξεσκεπάζεις τις πουτίγκες και τις ξανασκεπάζεις με στεγνό αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Τις διατηρείς σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 25–30 μέρες.
Πώς να σερβίρεις τις πουτίγκες
Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ζεσταίνεις τις πουτίγκες και πάλι στον ατμό 1½–2 ώρες και τις γαρνίρεις με φρούι γλασέ, ξηρούς καρπούς και άχνη. Αν θέλεις να τις σερβίρεις φλαμπέ, θα ζεστάνεις στο μπρίκι ρούμι ή κονιάκ, θα περιχύσεις τις πουτίγκες και και θα βάλεις φωτιά στην κορφή κάθε πουτίγκας με έναν αναπτήρα. Δεν θα κρατήσει πολύ, αλλά στο μεταξύ θα έχεις κερδίσει τις εντυπώσεις. Προσοχή μόνο να μην υπάρχουν τριγύρω στο τραπέζι αντικείμενα που «αρπάζουν» εύκολα.
- Η σφαίρα που πήρε την αθωότητα μιας γενιάς: 17 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη και η μνήμη δεν σβήνει
- Kακοκαιρία Byron: «Κοκκίνησε» το Καστελόριζο από τα λασπόνερα - Αίτημα για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης
- Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα πληρωθεί, σε ποιους και πώς να το υπολογίσετε
- Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο