Food & Drink|02.12.2025 06:10

Συμβουλές και tips - 3+1 μυστικά για πίτες και τάρτες τέλεια ψημένες και από την κάτω πλευρά

Newsroom

Θες σίγουρο τρόπο για να πετύχεις πίτες και τάρτες που παραμένουν εξίσου καλοψημένες και τραγανές από την πάνω πλευρά όσο και από την κάτω; Ειδικά τις γιορτινές ημέρες, όταν η κουζίνα παίρνει φωτιά και που -όπως και να το κάνεις- όλο και κάτι θα μαγειρέψεις που δεν συνηθίζεις τον υπόλοιπο χρόνο, το φούρνισμα μια πίτας ή μιας τάρτας μπορεί να σε προβληματίσει. Και συνήθως ο προβληματισμό έχει να κάνει με το αν θα ψηθεί σωστά από κάτω και δεν θα βγει η βάση νωπή και μαλακή σαν άψητο ζυμάρι. Με δυο τρεις απλές τεχνικές και μικρά μυστικά μπορείς να αποφεύγετε υγρές, μισοψημένες ζύμες και να απολαύσεις τα άψογα αποτελέσματα που ονειρεύεσαι.

4 μυστικά για τέλειο ψήσιμο της πίτας και της τάρτας πάνω-κάτω

Για να ετοιμάσεις μια άψογα ψημένη σπιτική τάρτα ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές. Οι 3 πρώτες αφορούν κάθε πίτα —αλμυρή ή γλυκιά, με δικό σου ή έτοιμο φύλλο. Η τέταρτη αφορά ειδικά τις αλμυρές τάρτες και κις.

1. Ξεκίνα από την πιο χαμηλή θέση στον φούρνο

Τοποθέτησε την πίτα στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και ανέβασέ την στη μεσαία θέση μετά το πρώτο 20λεπτο.

2. Ψήσε στις αντιστάσεις

Αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, διάλεξε στο φούρνο σου το ψήσιμο με αντιστάσεις αντί για το ψήσιμο με αέρα. Με αυτόν τον τρόπο η θερμότητα φτάνει πιο άμεσα στη βάση και εξασφαλίζει ομοιόμορφο ψήσιμο.

3. Διάλεξε διάφανα σκεύη και ταρτιέρες 

Προτιμήστε γυάλινες ή διάφανες πυρίμαχες φόρμες για πίτες και τάρτες, καθώς μπορείς εύκολα να ελέγξεις το χρώμα της βάσης. Αν έχει αποκτήσει τη χαρακτηριστική χρυσαφένια όψη, τότε η ζύμη είναι ψημένη σωστά.

4. Τυρί για να μην υγραίνεται η βάση της αλμυρής τάρτας

Πασπάλισε τη βάση της κις ή οποιασδήποτε αλμυρής, τυρένιας τάρτας με μια λεπτή στρώση τριμμένης παρμεζάνας. Το τυρί δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα που εμποδίζει τα υγρά της γέμισης —όπως αυγά και κρέμα γάλακτος— να απορροφηθούν από τη ζύμη, προφυλάσσοντας τη βάση από περιττή υγρασία, που θα κοστίσει την τραγανότητά της.