Food & Drink|23.08.2019 12:32

Golden Tree: Ένας ελαιώνας με γυναικεία δύναμη

Newsroom

Η Ελένη Ζώτου μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου ακολούθησε και σπουδές Πληροφορικής στο ΑΠΘ. Η σχέση της με το ελαιόλαδο ξεκίνησε τυχαία, όταν το 2012, κάνοντας μια γενναία στροφή 180 μοιρών στη ζωή της, εγκαταστάθηκε στις Καλύβες Χαλκιδικής, χτίζοντας ένα σπίτι με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, για να προσφέρει περισσότερο χρόνο και ασφάλεια στην οικογένειά της. Και κάπως έτσι, αρχής γενομένης με την ενασχόλησή της με τον… μπαξέ του σπιτιού της, βρήκε την ευτυχία στην καρδιά της φύσης ως παραγωγός και καλλιεργήτρια βιολογικών ελαιώνων 120 στρεμμάτων.

φωτό: Δώρα Τοπαλίδου

Η ομορφιά των γέρικων ελιών του εγκαταλελειμμένου διπλανού χωραφιού ήταν για εκείνη η αφορμή για ένα αναπάντεχο, νέο επαγγελματικό ξεκίνημα στη ζωή της, που, όπως λέει η ίδια, «ήταν, φαίνεται, μοιραίο να γίνει». Ξεκίνησε νοικιάζοντας τον συγκεκριμένο ελαιώνα και ακολουθώντας τις συμβουλές του παππού ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και όσο συνέχιζε να ενημερώνεται, τόσο μεγάλωνε και το μεράκι της για πιο εντατική δουλειά στους ελαιώνες. Γοητευμένη από το κάλλος του τοπίου των γέρικων ελαιόδεντρων, επέλεξε, συνειδητά, να καλλιεργεί τέτοιους ελαιώνες, αδιαφορώντας για τις μικρές τους αποδόσεις σε κιλά, και –μαζί με τη Yianni’s Olive Grove– πρωτοστάτησε στη δημιουργία φακέλου για την έγκριση παραγωγής ελαιολάδου με την ένδειξη «ΠΟΠ Αγουρέλαιο Χαλκιδικής».

Η Ελένη, με τη δύναμη του χαρακτήρα της, ο οποίος έχει ενδυναμωθεί χάρη στην ενασχόλησή της με τον πρωταθλητισμό, αλλά και με την οικογένειά της, δεν διστάζει να κάνει πράξη τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της σε θέματα υγείας και προσφοράς στον συνάνθρωπο και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό κι ακολουθεί συγκεκριμένες κατευθύνσεις ως προς την παραγωγή του ελαιολάδου της. Έχει υιοθετήσει αποκλειστικά τις πρακτικές της βιολογικής καλλιέργειας ή, όπως της αρέσει να λέει, το λάδι της «ακολουθεί απλά τους κανόνες της φύσης και η γεύση του εναρμονίζεται με το περιβάλλον και την αναπνοή των ελαιόδεντρων».

φωτό: Δώρα Τοπαλίδου

Πρώτον, έχει επιλέξει να μη χρησιμοποιεί κανένα παρασκεύασμα και η ίδια να συμμετέχει σε όλες τις εργασίες, που γίνονται μόνο χειρωνακτικά. Δεύτερον, εστιάζει στην παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με υψηλό δείκτη πολυφαινολών. «Θέλω ο καταναλωτής να αντλεί από το λάδι μου περισσότερη ενέργεια και προστασία για τον οργανισμό του», εξηγεί. Επίσης συνεργάζεται με τον καθηγητή Stefanos Kales, MD MPH του Πανεπιστημίου του Harvard στην «Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής», με την ονομασία «Feeding America’s Bravest», που διεξάγει η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου, για τρία χρόνια, προσφέροντας ελαιόλαδο στους πυροσβέστες σαράντα τεσσάρων πυροσβεστικών σταθμών του IDF (Indianapolis Fire Department), στηρίζει τις δράσεις του αγροτικού παντοπωλείου στην Αρετσού Καλαμαριάς και, το σπουδαιότερο, μαθαίνει τα παιδιά της να σέβονται τη φύση.

Οι ελαιώνες της Golden Tree δίνουν σήμερα δύο ελαιόλαδα, το Athonic Pure EVOO και το Wild Athos Bio Organic, ΠΟΠ Αγουρέλαιο Χαλκιδικής EVOO.

Wild Athos Bio Organic, ΠΟΠ Αγουρέλαιο Χαλκιδικής

Το Wild Athos Bio Organic ΠΟΠ Αγουρέλαιο Χαλκιδικής αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς προέρχεται από ένα συγκεκριμένο λιόφυτο αγριελιών, φυτεμένο το 1836, μπολιασμένο με την ντόπια ελιά Χαλκιδικής, που βρίσκεται στη θέση Καθαρός, σε υψόμετρο 600 μέτρων, στις Καλύβες Χαλκιδικής. Το ζωηρό πράσινο χρώμα του μαρτυρά την πρώιμη συγκομιδή του και προδιαθέτει για τον χαρακτήρα του ΠΟΠ Αγουρέλαιου Χαλκιδικής, το οποίο οφείλει να «ξυπνά» τον ουρανίσκο. Όμως το Wild Athos δεν παραμένει στα τυπικά του φρουτώδους της ελιάς και των αρωμάτων των άγουρων καρπών και των πράσινων κηπευτικών. Δείχνει όλη τη δυναμική του στο στόμα, επικρατούν οι γεύσεις του πικρού και του πικάντικου, χαρακτηριστικά των ελαιολάδων με πολύ υψηλές πολυφαινόλες, που το αναδεικνύουν σε φάρμακο της φύσης, χαρίζοντάς του την πολυπόθητη ένδειξη «ισχυρισμός υγείας».

Στη κουζίνα, αγαπά τις λιπαρές και αλμυρές γεύσεις, καθώς και τις παρασκευές φαγητών με φυτικά στοιχεία. Απολαύστε το ωμό ως άρτυμα σε σπαλομπριζόλα ή διάφραγμα, ψητό ξιφία, τηγανητό μπακαλιάρο, αυγά Benedict ή scrambled και ζυμαρικά με σπαράγγια, ή χρησιμοποιήστε το για να δώσετε περισσότερη γευστική ένταση σε διάφορα είδη πουρέ ή σε σούπες.

Ελαιόλαδο & πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες είναι μια ομάδα διάφορων αντιοξειδωτικών ουσιών, που απαντώνται σε υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και οι οποίες σχετίζονται με τις ευεργετικές δράσεις του ελαιολάδου στον οργανισμό μας. Οι πιο σημαντικές, για τις οποίες γίνεται αρκετός ντόρος τα τελευταία χρόνια, είναι η υδροξυτηροσόλη, η ελαιασίνη και η ελαιοκάνθαλη· όταν τα επίπεδα συγκέντρωσής τους είναι υψηλά, το ελαιόλαδο μπορεί να φέρει τον ακόλουθο «ισχυρισμό υγείας», με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA): «Οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες, στα πλαίσια μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής». Οι τρεις αυτές ουσίες βρίσκονται στην ελιά και περνούν στο ελαιόλαδο, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους διά μέσου της πικρής και πικάντικης γεύσης που παρουσιάζουν όταν το δοκιμάζουμε. Όσο πιο υψηλός δε είναι ο αριθμός συγκέντρωσής τους, τόσο και πιο υψηλή θα είναι η παρουσία του πικρού και πικάντικου στο στόμα.

Έχει αποδειχθεί, επιστημονικά, ότι οι πολυφαινόλες βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και των νοσημάτων της καρδιάς, του διαβήτη, της οστεοπόρωσης, του Αλτσχάιμερ, καθώς και ορισμένων μορφών καρκίνου, εγκεφαλικών κ.ά. Όμως, για να έχουν θετική επίδραση στον οργανισμό, θα πρέπει ο καταναλωτής να προσλαμβάνει 20 γραμμάρια ελαιολάδου, καθημερινά, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το κυνήγι παραγωγής ελαιολάδου με υψηλό δείκτη πολυφαινολών δεν εξασφαλίζει πάντοτε και την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, η οποία πρέπει πρωτίστως να είναι το ζητούμενο.

Από τη Μαρία Κατσούλη 

Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής 

ελαιόλαδο