Food & Drink|27.10.2019 11:45

Η Δέσποινα Βανδή μας μιλάει για το My Greece: «Προσπαθούμε να αναδείξουμε τη μοναδικότητα της χώρας μας»

Newsroom

Από το πρώτο τηλεφώνημα, ένα χρόνο πριν, από το συγγραφικό δίδυμο Μ. Ρέππα-Θ. Παπαθανασίου, που της πρότεινε το ρόλο της Μαίρης, φτάσαμε στην ολοκλήρωση των sold out παραστάσεων του θεατρικού μιούζικαλ «Το Δικό μας Σινεμά», όπου απέσπασε εξαιρετικές κριτικές για έναν ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο. Και πριν πάρει ανάσα βρέθηκε στο τηλεοπτικό πλατό του X-Factor στο Open, αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση. Σε talent show έχει συμμετάσχει ως κριτής, στο Voice Of Greece και στο Rising Star. Ως παρουσιάστρια όμως είναι η πρώτη φορά. 

Γιατί αγαπάς τόσο πολύ αυτή την εκπομπή;
Γιατί είναι μια εκπομπή που προβάλλει την Ελλάδα και τις ομορφιές της, τους ανθρώπους, τον πολιτισμό, την ιστορία και την κουζίνα της. Προσπαθούμε να αναδείξουμε τη μοναδικότητα της χώρας μας.

Ποια είναι η δική σου Ελλάδα;
Είναι η Ελλάδα του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Ηράκλειτου, του Κλεισθένη, της δημοκρατίας, του Βαμβακάρη, του Τσιτσάνη, του Κολοκοτρώνη, του Καποδίστρια. Συνειδητοποιώ πως, όσα ονόματα και αν αναφέρω, δεν μπορώ να περιγράψω την Ελλάδα. Δεν χωράει η ιστορία της και το ειδικό της βάρος, που το προσδιορίζουν οι άνθρωποι αυτοί, μέσα σε μία παράγραφο ή μία απλή απάντηση.

Δοκιμάσατε μαζί με τον Βαγγέλη Δρίσκα πολλά και διαφορετικά παραδοσιακά φαγητά και τοπικά γλυκά. Τι σου έκανε εντύπωση;
Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι γκόγκες στη Μονεμβασιά, που δεν είχα δοκιμάσει ποτέ, και οι ντοματοκεφτέδες με την τόσο ξεχωριστή γεύση στη Σαντορίνη.

Ποια πιάτα από αυτά που μαγείρεψε ο Βαγγέλης θα έφτιαχνες και εσύ για την οικογένεια και τους φίλους σου;
Φτιάχνω ήδη τα πεϊνιρλί με κασέρι, μανούρι και ανθότυρο που μας έδειξε ο Βαγγέλης στα γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη και τα μπισκότα με λουκούμι που έφτιαξε στο επεισόδιο που αφορούσε τη Σύρο. Μου άρεσε πολύ επίσης η μακαρονάδα που δοκίμασα με αγκινάρες, προσούτο και πορτοκάλι που μαγείρεψε στο Ναύπλιο. Δεν την έχω φτιάξει, αλλά θυμάμαι ακόμα τη γεύση της!

Στο επεισόδιο στα Χανιά επισκέφθηκες ένα εργαστήριο στο οποίο διαπίστωσες πόσο δύσκολη είναι η τέχνη του φύλλου της μπουγάτσας και του διπλώματος. Και τώρα η δύσκολη ερώτηση: Χανιώτικη μπουγάτσα ή μπουγάτσα Θεσσαλονίκης;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια από τις δύο μπουγάτσες. Η αλήθεια είναι ότι εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ από την μπουγάτσα των Χανίων και δεν το περίμενα. Στην αλμυρή εκδοχή νομίζω ότι θα προτιμήσω τη χανιώτικη και στη γλυκιά εκδοχή με την κρέμα, που είναι και η αγαπημένη μου, της Θεσσαλονίκης.

Επικοινωνείς μέσω Instagram τις μαγειρικές σου ανησυχίες και μας εντυπωσιάζεις. Ποιο είναι το top 5 των φαγητών που φτιάχνεις;
Νομίζω είναι τα κανελόνια με κιμά, κατά γενική ομολογία, το κοτόπουλο αλά κρεμ με μανιτάρια και ρύζι μπασμάτι, τα μπριός, το ψωμί με τη φέτα και το μοσχαράκι με κάστανα.

Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας τη συνταγή για τα κανελόνια που έχω δοκιμάσει και έχω ξετρελαθεί;
Φτιάξτε τον κιμά όπως τον φτιάχνετε για τα μακαρόνια. Εγώ προσθέτω απλώς μοσχοκάρυδο, εκτός από αλάτι και πιπέρι, και 1 ξυλάκι κανέλας. Γεμίστε τα κανελόνια και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί που έχετε πρώτα βουτυρώσει. Ρίξτε 250 γραμμάρια γκούντα τριμμένη, 1 κούπα χυμό ντομάτας και 200 ml κρέμα γάλακτος. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 180ο C για 40-45 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά. Καλή όρεξη!

Θα μας δώσεις και μια ωραία ιδέα για «energy boost» πρωινό;
Χτυπήστε μαζί 2 ασπράδια αυγών με 3-4 κουταλιές της σούπας νιφάδες φαγόπυρου. Λαδώστε ελαφρώς την επιφάνεια ενός αντικολλητικού τηγανιού και ρίξτε το μείγμα δίνοντάς του το σχήμα κρέπας. Μόλις ψηθεί από τη μια πλευρά, γυρίστε τη για να ψηθεί καλά και από την άλλη. Τοποθετήστε την κρέπα σε ένα πιάτο, προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, καρύδια, σπόρους τσία, γκότζι μπέρι, κράνμπερις, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, ένα φρούτο κομμένο σε μικρότερα κομμάτια και λίγο σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης. Εξαιρετικό πρωινό που θα σας δώσει και ενέργεια!

Από τον Ανδρέα Ευσταθίου. Φωτογραφίες: Γιώργος Καραβίδας, Ιωάννα Φωτοπούλου

Πηγή: eatme. To eatme κυκλοφορεί κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα με το Έθνος της Κυριακής

Δέσποινα ΒανδήOpen TV