Food & Drink|12.12.2019 09:08

Dope Roasting Co.: Ένα στιλάτο cafe που δεν γίνεται να μην το αγαπήσεις

Άντζελα Σταματιάδου

Πέρα από την κυριολεκτική της σημασία, η λέξη «dope» έχει και μια δεύτερη, που ίσως και να την έχει πάρει το αυτί σας σε κάποια τηλεοπτική σειρά. Στην αμερικανική σλανγκ σημαίνει «τέλειο, απίθανο». Και το Dope Roasting Co., το café που άνοιξαν πριν από λίγο καιρό στην οδό Βύσσης ο Παναγιώτης Πιλαφάς μαζί με τον αδερφό του Σπύρο, τον από πάππου προς πάππον καφεκόπτη Αντώνη Τζαρουκιάν και τον Γιάννη Βλαχόπουλο, εκτός από το όνομα έχει και τη χάρη. Σ΄ ένα κτίριο με ιστορία από το 1830, που έχει υπάρξει κατά καιρούς οπλοπωλείο, υφασματάδικο, γκαλερί και πομολάδικο, χαζεύει από τα παράθυρά το μόνιμο πήγαινε-έλα της οδού Αθηνάς. Έχει το το δικό του καβουρδιστήρι/καφεκοπτείο· σερβίρει γλυκά κι αλμυρά σνακ που επιμελείται ο Γάλλος αρτοποιός Kamel Saci, ο οποίος έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής· κι είναι γοητευτικά cool.

Ο χώρος, τον οποίο αναδιαμόρφωσε το αρχιτεκτονικό γραφείο Mutiny, παίζει σίγουρα το ρόλο του. Το ξύλινο ταβάνι με τους φεγγίτες, οι ασοβάτιστοι τοίχοι, τα vintage βιομηχανικά φωτιστικά σε χρώμα βεραμάν που κρέμονται πάνω από τον πάγκο, το σαλονάκι απέναντι από την είσοδο που έχει για φόντο ένα καταπράσινο στρώμα από βρύα κι η παλιά πέτρα στο πατάρι δένουν όμορφα παρελθόν και παρόν. Είναι πολλοί εκείνοι που βρίσκουν τη γωνιά τους από το πρωί ως αργά το απόγευμα.στα τραπεζάκια και στους πάγκους. Πίνουν καφέ και τρώνε κάτι τι είτε συζητώντας, είτε διαβάζοντας το βιβλίο τους ή κάποιο από τα περιοδικά που κρέμονται απέναντι από τον πάγκο/βιτρίνα, είτε κάνοντας λίγη δουλειά στο laptop.

Στο Dope προτείνουν ένα χαρμάνι καφέδων από την Αιθιοπία, τη Βραζιλία, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα, 100% Αrabica, με άρωμα περγαμόντου, ισορροπημένη οξύτητα κι επίγευση σοκολάτας κι ένα δεύτερο  –αυτό συνδυάζει καφέ από τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κολομβία και την Αιθιοπία– που περιέχει και Robusta, έχει γήινα, ξηροκαρπάτα αρώματα κι είναι μια καλή επιλογή για όσους διαλέγουν και το χειμώνα κρύους καφέδες αλλά και για όσους αγαπούν τη ζάχαρη. Εκτός αυτών, θα βρείτε και μονοποικιλιακούς καφέδες, που αλλάζουν κάθε πέντε με επτά μέρες, ανάλογα με το πότε ψήνουν.

Μπορείτε να τους συνδυάσετε με τα bagels που θα δείτε στη βιτρίνα, με διάφορες γεμίσεις (με γαλοπούλα, με χοιρινό, με αβγοσαλάτα, με ψητά λαχανικά, με ρικότα και μαρμελάδα, με nutella κ.ά.), αλλά και με ένα αφράτο, βουτυράτο μπριός με αχλάδια και crème pâtissière, ένα κέικ σοκολάτας ή καρότου, ένα τραγανό γαλλικό canelé με μαλακό, μυρωδάτο εσωτερικό ή ένα cinnamon roll. Υπάρχουν επίσης χυμοί και ροφήματα, αλλά και κάποιες μπίρες και αναψυκτικά, ανάμεσα στα οποία και τα Fritz-Kola από το Αμβούργο, που εγώ τουλάχιστον, μέχρι στιγμής, δεν τα έχω ξανασυναντήσει εδώ στα μέρη μας.

Αυτές τις μέρες που θα κάνετε τις βόλτες ή τα ψώνια σας στο στολισμένο κέντρο, είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, αυτό το στιλάτο, χαλαρό café. Μπορείτε, δε, φεύγοντας, να αγοράσετε φρεσκοκομμένο καφέ για το σπίτι.

Dope Roasting Co. Βύσσης 25, Μοναστηράκι, τηλ. 2103215209

καφέκαφέςσνακ