Food & Drink|25.02.2020 11:30

Σελινόριζα: Το ασχημόπαπο που γίνεται κύκνος

Βαγγέλης Δρίσκας

Είναι ασχημούλα, αυτή είναι η αλήθεια. Δεν σε δελεάζει με την όψη της να τη μαγειρέψεις και, αν δεν την έχεις δοκιμάσει σε κάποιο πιάτο, δεν ξέρεις τις χάρες της. Είναι όμως ένα λαχανικό που μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους και έχει μια ξεχωριστή γεύση, που συνδυάζει σέλερι και μαϊντανό, οπότε καταλαβαίνετε πως ταιριάζει με πολλά υλικά. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως η σελινόριζα έχει ελάχιστες θερμίδες, πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και υψηλή θρεπτική αξία.

Διαλέγουμε σελινόριζες που είναι σχετικά βαριές για τον όγκο τους, σφριγηλές, με λαμπερή φλούδα. Διατηρούνται μέχρι πέντε μήνες στο συρτάρι των λαχανικών, αλλά σίγουρα θα τις χρησιμοποιήσετε πολύ πιο σύντομα. Αν δεν έχετε ξαναμαγειρέψει σελινόριζα, σκεφτείτε πως έχετε μια μεγάλη πατάτα, άρα μπορείτε να την τηγανίσετε, να την ψήσετε, να την κάνετε πουρέ, σούπα, να την προσθέσετε σε μαγειρευτά κατσαρόλας και γάστρας – ταιριάζει, για παράδειγμα, τέλεια στο χοιρινό πρασοσέλινο, σε λεμονάτο μοσχαράκι. Τρώγεται ακόμα και ωμή, ψιλοκομμένη ή τριμμένη ανάμεικτη με άλλα σαλατικά – είναι ιδανική για μια σαλάτα κολσλόου με λάχανο και καρότο.

Οι συνταγές που σας προτείνω είναι ένα πεντανόστιμο και αρωματικό γκρατέν με σελινόριζα και μια ωραία βελουτέ σούπα για τα κρύα του χειμώνα:

  1. Σελινόριζα γκρατέν
  2. Βελουτέ σελινόριζας

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Φεβρουαρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

σελινόριζαλαχανικάσυνταγές