Food & Drink|26.02.2020 14:14

Μάθημα μυκονιάτικης μελόπιτας: Με μέλι, κανέλα και τυροβολιά

Άντζελα Σταματιάδου

Μέσα από τις τακτικές της, ανοικτές συναντήσεις, άλλοτε σε καφενεία, σε φούρνους και σε ψαράδικα, άλλοτε σε εστιατόρια και σε κήπους, η Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου εκπέμπει τα δικά της γευστικά μηνύματα, επιστρέφοντας στη μαγειρική κουλτούρα που καθόρισε και κουβαλάει ο τόπος και φωτίζοντας ένα άλλο πρόσωπο του κυκλαδίτικου νησιού, που οι επισκέπτες δεν έχουν πάντα την ευκαιρία να δουν. Την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, την αφιερώνει στη μελόπιτα, τη γλυκιά μυκονιάτικη πίτα που μαζί με τις τις ροδοψημένες κρεμμυδόπιτες και τις χορτόπιτες, τα γλυκοφάγωτα ραφιόλια και τα τσιμπητά αποχαιρετά την Αποκριά και σηματοδοτεί τον ερχομό της Σαρακοστής. Σπουδαία τεχνίτισσα, η κα Μαρία Ι. Χανιώτη θα δείξει, βήμα-βήμα, πώς φτιάχνει η ίδια το αγαπημένο αυτό γλυκό – έχει το δικό της τρόπο, που πάει την παράδοση λίγο παραπέρα. Πώς τη στολίζει, κάθε φορά διαφορετικά, και την κάνει ακόμη πιο ξεχωριστή. 

Όσοι βρεθούν στην αίθουσα της κοινότητας στην πλατεία της Άνω Μεράς για το νόστιμο αυτό αντάμωμα θα τη δουν να πλάθει το ζυμάρι, σαν να το κανακεύει, να το αφήνει να ξεκουραστεί για να το πιάσει πάλι στοργικά. Να το γεμίζει με την τυροβολιά («τροβολιά» τη λένε οι ντόπιοι), το φρέσκο, υπόξινο μαλακό τυρί του νησιού, με τη ζάχαρη και το μέλι, τα αυγά, την κανέλα και τη βανίλια. Και μετά να το χαράζει με περισσή φροντίδα, να του κεντάει γιρλάντες και σχέδια πριν βάλει το ταψάκι στο φούρνο. Αυτή η γλυκιά πίτα, που τη μελώνουν όσο είναι ακόμα ζεστή, έχει μαγική νοστιμιά. Αν θέλετε να μάθετε τα μυστικά της, να είστε εκεί στις 6 μ.μ. Η συμμετοχή είναι, όπως πάντα, δωρεάν.

Επειδή όμως δεν θα βρισκόμαστε όλοι στη Μύκονο για να χαρούμε τη στιγμή που η μελόπιτα θα βγαίνει από το φούρνο με τα περίτεχνα κεντίδια της, σας έχουμε τη συνταγή:

Η μελόπιτα της Μαρίας Ι. Χανιώτη

Για το φύλλο

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 ποτ. κρασιού λάδι
  • 3 κουτ. σούπας ξύδι
  • λίγο αλάτι
  • χλιαρό νερό όσο πάρει

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί όσο περισσότερο γίνεται, ιδανικά μία μέρα στη συντήρηση του ψυγείου

Για τη γέμιση

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κ. τροβολιά
  • 1 ποτ. νερού ζάχαρη
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 3 κουτ. σούπας κανέλλα
  • 1 αυγό (ή 2 αυγά εάν η τροβολιά μας είναι «πετρωμένη», δηλαδή πιο στεγνή)
  • 2 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Την προηγούμενη ημέρα κάνουμε τη ζύμη μας για το φύλλο, αφού δουλέψουμε πολύ καλά για να γίνει μια μαλακή, όμορφη ζύμη.

Την επόμενη μέρα ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης σε μία λεκάνη. Κρατάμε ένα μέρος της ζύμης κατά μέρος – περίπου μια μεγάλη φούχτα, για να την χρησιμοποιήσουμε στο στόλισμα. Διαιρούμε την υπόλοιπη ζύμη στα δύο.

Τοποθετούμε, αφού ανοίξουμε φύλλο με το ένα μέρος της ζύμης, στον πάτο του ταψιού, προσθέτουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο. Στολίζουμε όπως μας αρέσει.

Μετά το στήσιμο στο ταψί βάζουμε από πάνω ελαιόλαδο και ψήνουμε για 45’ περίπου στους 160 με αέρα.

Πέντε-έξι λεπτά αφότου βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο και η πίτα είναι ακόμη ζεστή περιχύνουμε με το μέλι.

Καλή επιτυχία!

μελόπιταΜύκονοςσυνταγή