Ελλάδα|26.10.2018 11:11

Εισαγόμενες βασίλισσες έφεραν θανατηφόρο ιό για τις μέλισσες

Μαρία Ριτζαλέου

Εισαγόµενες βασίλισσες, που φτάνουν στη χώρα µας ακόµα και µε… κούριερ, αποδεκατίζουν τα ελληνικά µελίσσια. Σε τρεις περιπτώσεις µελισσοκόµοι στα Γιάννενα έχασαν εκατοντάδες µέλισσες, οι οποίες προσβλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ταυτόχρονα από δύο ιούς.

Αυτόν της οξείας παράλυσης (ABPV), που έκανε τις µέλισσες νωθρές και αντιπαραγωγικές και αυτόν των παραµορφωµένων φτερών (DWV), που αδυνάτισε τα φτερά τους.

Οι µέλισσες έµοιαζαν εµφανισιακά µε... µύγες και τελικά κατέληξαν. Η Ιφιγένεια Αυδίκου, κτηνίατρος, προϊσταµένη του Τµήµατος Κτηνιατρικής Αντίληψης και Φαρµάκων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ηπείρου, που κλήθηκε να αντιµετωπίσει το φαινόµενο, έδωσε... αντιβίωση στις ασθενείς µέλισσες, κάποιες επιβίωσαν, αρκετές όµως χάθηκαν.

Περίπου 150 κυψέλες, όπως εκτιµά η ίδια, καταστράφηκαν. «Είναι ένα περίεργο φαινόµενο, που το παρακολουθούµε πολύ προσεκτικά. Ορισµένοι παθογόνοι παράγοντες, όπως ιοί, βακτήρια και µύκητες, επιτίθενται στις αποικίες των µελισσών και η ζηµιά που κάνουν είναι ανεπανόρθωτη. Οπως αυτή που συνέβη σε τρία µελισσοκοµεία στα Γιάννενα, που ήταν στην ίδια περιοχή, σε απόσταση 30 χιλιοµέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα» λέει στον «Αγρότη» η κ. Αυδίκου και εξηγεί: «Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι απώλειες για τις αποικίες ήταν πολύ µεγάλες και σηµειώθηκαν µετά τη διαχείµανση των εντόµων. Το κοινό χαρακτηριστικό των τριών µελισσοκοµείων ήταν ο προµηθευτής τους και στην εγκατάστασή του δεν έγινε -δυστυχώς- δειγµατοληψία, λόγω της ολικής καταστροφής που υπέστη».

Είναι χαρακτηριστικό πως ένας από τους µελισσοκόµους που επλήγησαν είναι συνταξιούχος γεωπόνος, αρκετά έµπειρος, ασχολείται χρόνια µε τις µέλισσες και όµως δεν µπόρεσε να αποτρέψει το κακό.

Συµπτώµατα

Δείγµατα από τις µέλισσες που είχαν προσβληθεί από τους ιούς στάλθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών και βρέθηκαν όλα θετικά, τόσο στον ιό της οξείας παράλυσης όσο και σε εκείνον των παραµορφωµένων φτερών.

Οι µέλισσες είχαν πολλά και βαριά συµπτώµατα. Εκτός από τα φτερά τους, είχε παραµορφωθεί η κοιλιά τους, είχαν συµπτώµατα όµοια µε την προσβολή από Varroa, είχαν µικρές και στρογγυλεµένες κοιλιές, δυσχρωµία και παράλυση, τρέµουλο και πλήρη απουσία τριχοφυΐας. Αµέσως τους δόθηκε αγωγή µε ανοσοενισχυτικά, τα οποία οι µελισσοκόµοι έριξαν στην τροφή τους, στη ζάχαρη και στη µελισσοτροφή. Ωστόσο, παρότι κάποιες συνήλθαν και πολλές αντέδρασαν καλά στην αγωγή, οι µέλισσες δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.