Ελλάδα|23.04.2020 17:18

Κορονοϊός: «Σκοτώνει» το AirBnB, φέρνει νέες αρνητικές ανατροπές στην αγορά ακινήτων

Newsroom

Ένα πολύ ισχυρό χτύπημα, από το οποίο, όπως εκτιμούν ειδικοί και παράγοντες στο χώρο της αγοράς ακινήτων, δε θα μπορέσει να σηκώσει κεφάλι, ακόμα και όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, έχει δεχθεί ο τομέας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο γνωστός ως Airbnb.

Την ίδια στιγμή, ο κορονοϊός φέρνει νέα σελίδα γενικότερα στο χώρο της αγοράς ακινήτων, αφού το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγουν πολλά ακίνητα προς πώληση ή προς μακροχρόνια μίσθωση. Η ζήτηση θα είναι μειωμένη και δε θα μπορέσει να καλύψει την προσφορά, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πτώση των τιμών μίσθωσης και αγοράς, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 20% - 30%. Η τελευταία μπορεί να είναι υψηλότερη σε εμπορικούς χώρους, οι οποίοι νοικιάζονται σήμερα ακριβά και να φτάσει ακόμα και το 50%.

Τεράστιο το πλήγμα στη βραχυχρόνια μίσθωση

Ειδικότερα και όπως είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος, η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ένας τομέας, για τον οποίο η Πολιτεία δεν έχει λάβει καμία μέριμνα, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών και κυρίως όσοι είναι νόμιμοι, να βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.
«Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ιδιοκτητών είναι ταλαιπωρημένοι και είχαν πληγεί πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία. Δεν εισέπρατταν ενοίκια και με τα τελευταία τους χρήματα προχώρησαν σε ανακαίνιση κατοικιών τους, παλαιών βιοτεχνικών χώρων, ακόμα και καταστημάτων, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τώρα βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, αφού οι νόμιμοι δε θα μπορούν να πληρώσουν ούτε τους φόρους για το 2019. Μιλάμε για περισσότερα από 88.000 δηλωθέντα ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα. Σε ακόμη χειρότερη μοίρα είναι, όσοι μπήκαν στο χώρο του Airbnb επιχειρηματικά. Όσοι, δηλαδή, νοίκιασαν ή αγόρασαν ακίνητο, ώστε να το αξιοποιήσουν στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης», σημειώνει ο κ. Γεωργάκος.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι τον περασμένο Μάρτιο στην Ελλάδα η ζήτηση για βραχυχρόνια μίσθωση σημείωσε μείωση κατά 80%. Για τον Απρίλιο και το Μάιο ακυρώθηκαν όλες οι κρατήσεις, ενώ κίνηση δε θα υπάρχει ούτε τον Ιούνιο. Εξάλλου, πολύ μειωμένη θα είναι η κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Είναι δεδομένο ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση τιμών στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Νέα αρνητική σελίδα στο χώρο της κτηματαγοράς

Τεράστιες θα είναι οι αρνητικές συνέπειες γενικότερα στο χώρο της κτηματαγοράς, ακόμα και μετά την άρση της καραντίνας, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο. Όπως αναφέρει, ένα μέρος των ιδιοκτητών, που διαθέτει τα ακίνητά του προς πώληση, θα τα αποσύρει, αφού θα δει ότι δεν πρόκειται να πετύχει τις τιμές που επιθυμούσε, ενώ ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος θα επιχειρήσει να επισπεύσει τι πωλήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές. Μάλιστα, η συγκεκριμένη τάση αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.
«Την ίδια στιγμή ο φόβος του δύσκολου αύριο θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ενδιαφερόμενων αγοραστών. Παράλληλα, μετά την καραντίνα θα δούμε να αυξάνονται τα κλειστά καταστήματα καθώς και τα ενοικιαστήρια, κάτι που άρχισε ήδη να γίνεται αισθητό ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων. Με δεδομένο ότι κάποια ακίνητα θα μεταφερθούν από το χώρο της βραχυχρόνιας σε αυτόν την μακροχρόνιας μίσθωσης, θα υπάρχει μεγάλη προσφορά ακινήτων στην αγορά», τονίζει ο κ. Γεωργάκος.

Κατά τον ίδιο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η πτώση των τιμών των ενοικίων να κυμανθεί μεταξύ 20% - 30% και να είναι ακόμα μεγαλύτερη για κάποια καταστήματα. «Σε ό,τι αφορά τις τιμές αγοράς ακινήτων, δυστυχώς, μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Εκτιμώ ότι κυρίως στα μεγάλα ακίνητα και σε αυτά που κοστίζουν περισσότερα από 100.000 ευρώ, η ζήτηση θα μειωθεί κατά 50% και οι τιμές θα μειωθούν κατά περίπου 20% - 30%», σημειώνει ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ακίνητασπίτιακαταστήματαAirbnb