Ελλάδα|29.04.2020 11:57

Eurostat: Αυτά στερήθηκαν οι Έλληνες το 2019

Μαρία Ψαρά

Από σοβαρές στερήσεις υπέφεραν οι Έλληνες το 2019, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσία (Eurostat). Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, το 5,6% του πληθυσμού ή περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ27) και το 15,9% στην Ελλάδα (2η στην κατάταξη) δεν μπορούσαν το 2019 να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα, «δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα είδη, τα οποία θεωρούνται από τα περισσότερα άτομα ως επιθυμητά ή απαραίτητα για να ζήσουν μια επαρκή ζωή: να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως, να κρατήσουν το σπίτι τους αρκετά ζεστό, να αντιμετωπίζουν απροσδόκητα έξοδα, να τρώνε τακτικά κρέας (ή ψάρι ή ισοδύναμο για χορτοφάγους), να πάνε διακοπές μιας εβδομάδας μακριά από το σπίτι, να αγοράσουν μια τηλεόραση, ένα πλυντήριο, ένα αυτοκίνητο και ένα τηλέφωνο».

Η Eurostat δηλώνει ότι «τα δεδομένα του 2019 αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη πτωτική τάση στο ποσοστό των ατόμων που έχουν υποστεί σοβαρή υστέρηση στην ΕΕ από την κορυφή του 10,2% το 2012». «Ωστόσο, λόγω του lockdown που εφαρμόστηκε σε όλο τον κόσμο το 2020 για την επιβράδυνση της ταχείας εξάπλωσης του covid19, μπορεί να αναμένεται ότι το 2020 θα ανατραπεί η πτωτική τάση των ατόμων με σοβαρή στέρηση υλικών», προειδοποιεί η Eurostat.

«Τα άτομα που βρίσκονται ήδη σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές διαταραχές που προκαλούνται από τα μέτρα περιορισμού", υπογραμμίζει η Eurostat.

Ανάμεσα στους 27 της ΕΕ, η Βουλγαρία (19,9%), η Ελλάδα (15,9%) και η Ρουμανία (12,6%) κατέγραψαν τα υψηλότερα μερίδια σοβαρής υλικής στέρησης το 2019. Και στις τρεις χώρες, η σοβαρή υλική στέρηση μειώθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αντίθετα, τα ποσοστά ήταν ελάχιστα στο Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες και τη Φινλανδία. Ακριβώς πάνω από το 2,5% ακολούθησε η Δανία και η Σλοβενία, Τσεχία και Γερμανία, καθώς και την Αυστρία.

EurostatΈλληνες