Ελλάδα|14.05.2020 22:16

Χαλκιδική και Πιερία πολύ επικίνδυνες για δασικές πυρκαγιές

Newsroom

Η Χαλκιδική και η Πιερία είναι οι περισσότερο ευάλωτες περιοχές στην Κεντρική Μακεδονία για ενδεχόμενη εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς λόγω πολλών δασών με πεύκα, ενώ ο μηχανισμός πυροπροστασίας διενεργεί όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την αντιπυρική περίοδο, με βάση τις ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, σημειώνοντας ότι «δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στα πευκοδάση, ο μηχανισμός στήνεται με βάση τις συγκεκριμένες περιοχές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιτηρείται ολόκληρη η περιφέρεια».

Τηλεδιασκέψεις

Κατά τον κ. Στεργιάδη, «ήδη έχουν ξεκινήσει οι συσκέψεις μέσω τηλεδιάσκεψης και η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω e-mail για τις απαραίτητες συνεννοήσεις στα συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας, ενώ ο βαθμός ετοιμότητας αυτή τη στιγμή ξεπερνάει το 80%». Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι αναμένονται εξελίξεις, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πυροσβεστικών αεροπλάνων και γενικότερα των εναέριων μέσων που θα συνδράμουν το έργο της δασοπυρόσβεσης και αναμένεται ως τις 20 Μαΐου η ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις δράσεις που θα πρέπει να γίνουν και το προσωπικό που θα είναι διαθέσιμο. «Έχουμε πληροφορίες για αυξημένο προσωπικό και μέσα φέτος, καθώς έγιναν προσλήψεις στο πυροσβεστικό σώμα», σημειώνει ο κ. Στεργιάδης.

Στο ερώτημα κατά πόσο τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί λόγω του κορονοϊού επηρεάζουν τον σχεδιασμό για τη δασοπυρόσβεση, απαντά αρνητικά καθώς, όπως διευκρινίζει, δεν υπάρχει περίπτωση σε ενδεχόμενη πυρκαγιά ή έκτακτο συμβάν να μην σπεύσουν οι δυνάμεις που θα χρειαστούν για την αντιμετώπισή του.

ΧαλκιδικήπυρκαγιέςΠιερία