Ελλάδα|25.05.2020 14:39

Δικηγόρος Δημάκη στο ethnos.gr: «Ακόμα δεν έχουν δώσει υπολογιστή και usb»

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Δεν έχει παραλάβει ακόμα υπολογιστή και usb με ίντερνετ ο απεργός πείνας και δίψας, Βασίλης Δημάκης, για τη διαδικτυακή παρακολούθηση των μαθημάτων του στο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τον συνήγορό του Θανάση Καμπαγιάννη.

Όπως λέει στο ethnos.gr, «η τελευταία ενημέρωση που είχα σήμερα το μεσημέρι ήταν ότι ακόμα δεν του έχει δοθεί ο εξοπλισμός. Εδώ και δύο εβδομάδες έχουμε θέσει το θέμα εγγράφως στους αρμοδίους και δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Και αυτό παρά τις υποσχέσεις που είχαμε λάβει ότι ο Βασίλης Δημάκης δεν θα στερηθεί κανένα εκπαιδευτικό του δικαίωμα. Κάθε ημέρα γίνονται μαθήματα, τα οποία χάνει. Αυτό που κάνουν είναι να στήνουν έναν χορό θανάτου. Το κράτος στέλνει το μήνυμα στον κρατούμενο ότι μόνο εάν αυτοτραυματιστείς θα ικανοποιήσω τα νόμιμα και δίκαια αιτήματά σου. Είναι σαν να λένε στον κρατούμενο ''κάνε απεργία πείνας για να σου απευθυνθώ''. Σαν να του λένε ''πέθανε''».

Η μεταγωγή του Δημάκη από τις φυλακές Γρεβενών στην αντιτρομοκρατική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού θα «λεκιάσει», σύμφωνα με τον κ. Καμπαγιάννη, τον φάκελο του εντολέα του. «Δεν υπήρχε κανένα έρεισμα για να μεταχθεί στη συγκεκριμένη πτέρυγα. Η δικαιολογία που μας είπαν είναι ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της εφαρμογής πρωτοκόλλων ασφαλείας για τον Covid-19. Ωστόσο, η 14ημερη καραντίνα έληξε χωρίς να αλλάξει τίποτα».

Σύμφωνα με τον κ. Καμπαγιάννη, οι μονοπρόσωπες αποφάσεις της Γενικής Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, στερούνται νομιμότητας: «Για να πάρει μία κατ’ εξαίρεση απόφαση, ως μονοπρόσωπο όργανο, η Γενική Γραμματέας θα πρέπει να στοιχειοθετείται η διασάλευση της φυλακής από τον κρατούμενο. Αυτό στην περίπτωση Δημάκη δεν ίσχυε. Η επίσημη πρόφαση για τη μεταγωγή του στα Γρεβενά ήταν η αξιοποίηση πληροφοριών για λόγους δημόσιας τάξης. Κανείς δεν ξέρει τι πληροφορίες ήταν αυτές. Η επιστροφή του στην Αθήνα έγινε επίσης με μονοπρόσωπη απόφαση».

δικηγόροςΒασίλης Δημάκης