Ελλάδα|03.06.2020 14:22

FRONTEX: Εκπαιδεύονται οι πρώτοι φρουροί των συνόρων της Ευρώπης

Βασίλης Ιγνατιάδης

Οι πρώτοι 265 υποψήφιοι, από 21 κράτη μέλη της Ε.Ε., έχουν αποδεχτεί προσφορές για να στελεχώσουν το μόνιμο σώμα ένστολων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX), το οποίο από τον ερχόμενο χρόνο θα είναι έτοιμο να επεμβαίνει άμεσα, όταν και όπου χρειαστεί για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX, Φαμπρίς Λεγκερί, έκανε ειδική αναφορά στην κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και στην πρόκληση  του κορονοϊού, για να τονίσει τη σημασία του νέου σώματος.

Όπως ανακοινώθηκε από την υπηρεσία, οι νεοσύλλεκτοι θα ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους διαδικτυακά στα μέσα Ιουνίου και θα λάβουν μέρος σε ένα πρόγραμμα φυσικής άσκησης αργότερα φέτος. Η διαδικασία αυτή θα διασφαλίσει πως οι αξιωματούχοι έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες να συνεργαστούν σε οποιονδήποτε επιχειρησιακό τομέα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε. και τα δεοντολογικά πρότυπα. Οι 265 αντιπροσωπεύουν το 94% των υποψηφίων που έλαβαν προσφορές εργασίας στη νέα υπηρεσία επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

«Η απίστευτη ανταπόκριση από τους υποψηφίους που δέχτηκαν άμεσα τις προσφορές εργασίας δείχνει πόσο πρόθυμοι είναι να γίνουν οι πρώτοι που θα ενταχθούν στην FRONTEX ως μέλη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX.

«Οι απροσδόκητες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζουμε όλοι τους τελευταίους μήνες, όπως το COVID-19 και η κατάσταση στα ελληνικά σύνορα, τονίζουν το γεγονός ότι η Ευρώπη χρειάζεται την FRONTEX και το μόνιμο σώμα για να παρέχουν συντονισμένη, ενοποιημένη βοήθεια στα κράτη μέλη της ΕΕ στο εξωτερικά σύνορα», πρόσθεσε ο κ.Λεγκερί.

Οι αξιωματούχοι θα λειτουργήσουν ως το θεμέλιο του μόνιμου σώματος της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, το οποίο θα αποτελείται επίσης από αξιωματικούς από εθνικούς συνοριοφύλακες και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Eurokinissi

Η FRONTEX έλαβε 7.500 αιτήσεις από υποψηφίους που ενδιαφέρονται να γίνουν συνοριοφύλακες. Συνεχίζει τη διαδικασία επιλογής για άλλους υποψηφίους στους οποίους μπορεί επίσης να προσφερθεί θέση στο μόνιμο σώμα αργότερα φέτος μετά την ολοκλήρωση όλων των σταδίων της διαδικασίας πρόσληψης, η οποία περιλαμβάνει μια συνέντευξη, εξετάσεις αγγλικών και τεστ φυσικής κατάστασης. Εκείνοι που θα επιλεγούν θα υποβληθούν επίσης σε εξάμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προτού συμμετάσχουν σε επιχειρησιακές δραστηριότητες. Από τα τέλη Απριλίου, ο Frontex πραγματοποιεί διαδικτυακές συνεντεύξεις με τους υπόλοιπους υποψηφίους. Μέχρι στιγμής, έχει πάρει συνέντευξη σχεδόν στο ένα τρίτο των επιλέξιμων υποψηφίων.

Πότε αναλαμβάνει δράση το μόνιμο σώμα

Όπως ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα διαθέτει το δικό του μόνιμο σώμα συνοριοφυλάκων, το οποίο θα στελεχώνεται σταδιακά και προβλέπεται να διαθέτει συνολικά 10.000 συνοριοφύλακες έως το 2024. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι «όλες οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται πλέον στο να διασφαλίσουν την ταχεία ανάπτυξη του μόνιμου σώματος και στο να βοηθήσουν τον Οργανισμό να αναλάβει γρήγορα τα νέα του καθήκοντα, ώστε να μπορεί να συνδράμει επί τόπου τα κράτη-μέλη, σταθερά, αξιόπιστα και με πνεύμα αλληλεγγύης. Τα ευρωπαϊκά σύνορα αποτελούν θέμα κοινού ενδιαφέροντος και χαίρομαι που είμαστε έτοιμοι να τα διαχειριστούμε με πιο ευρωπαϊκό τρόπο». 

Ως τον Ιούλιο οι 100 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες στον Έβρο

Στον Έβρο επιχειρούν από το Μάρτιο 100 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες, οι οποίοι συνέδραμαν τις ελληνικές Αρχές στην αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής από την τουρκική πλευρά, με την προσπάθεια οργανωμένης προώθησης χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα.

Έπειτα από αίτημα της ελληνικής πλευράς, η παρουσία της δύναμης ταχείας επέμβασης, που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 6 Μαϊου παρατάθηκε μέχρι τον Ιούλιο, καθώς η απειλή παραμένει.

Ευρωπαϊκή ΣυνοριοφυλακήσυνοριοφύλακεςΈβροςFrontex