Ελλάδα|31.07.2020 14:07

Μέσα Μεταφοράς: Ανακαλούνται οι άδειες, αυξάνονται τα δρομολόγια

Μαρία Λιλιοπούλου

Τις άδειες των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανακαλούν οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών εταιριών, προκειμένου να σταματήσουν οχήματα και συρμοί να αποτελούν υγειονομικές βόμβες, λόγω της εφαρμογής του θερινού ωραρίου. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών επισημαίνει -αν και με καθυστέρηση αρκετών ημερών - ότι «οι εικόνες των τελευταίων ημερών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μάς προβληματίζουν όλους και τα παράπονα πολιτών είναι δικαιολογημένα».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα στην ΕΡΤ, ο οποίος σημείωσε με νόημα ότι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η διασπορά του ιού προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό σχεδιάζεται η άμεση πύκνωση των δρομολογίων, ενώ προς το σκοπό αυτό έχει ξεκινήσει ήδη η ανάκληση των θερινών αδειών των εργαζομένων.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής είναι σε συνεχή συνεργασία με τις διοικήσεις των αρμόδιων φορέων και τους έχει ζητήσει να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να συντομεύσουν κατά πολύ οι χρονοαποστάσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση τα άμεσα μέτρα που ελήφθησαν είναι τα εξής:

  • Από χτες το βράδυ ξεκίνησε ήδη ανάκληση αδειών του προσωπικού. Οι άδειες σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ θα περιοριστούν στο 20% κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου.
  • Οι φορείς θα εκτελούν από αύριο ειδικό προσαρμοσμένο πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες στους συρμούς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να διευκολυνθεί στο μέγιστο δυνατό η μετακίνηση του επιβατικού κοινού. Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ήδη την εφαρμογή ειδικού προγράμματος δρομολογίων στα συγκοινωνιακά μέσα του για τον Αύγουστο. Ετσι, από αύριο η συχνότητα των δρομολογίων στις γραμμές των ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ. Ειδικότερα, κατά τις ώρες αιχμής οι χρονοαποστάσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό θα διαμορφωθούν στα 6 λεπτά και στη γραμμή 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στα 7 λεπτά.

Αντίστοιχα, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, βάσει του νέου προγραμματισμού, θα αυξηθεί κατά τις ώρες αιχμής ο αριθμός των δρομολογημένων οχημάτων. Εφόσον, χρειαστεί, θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών.

Για την απρόσκοπτη εφαρμογή του έκτακτου προγράμματος των δρομολογίων, το ποσοστό του συνολικού αριθμού οδηγών του Οργανισμού που θα κάνουν χρήση της θερινής άδειας τον Αύγουστο, δεν θα υπερβεί το 20%.

Ο ΟΑΣΑ καλεί το επιβατικό κοινό να τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενου συνωστισμού. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική. Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών / πιστωτικών καρτών. Η χρήση των ανελκυστήρων απαγορεύεται, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Επιπλέον σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχει παραταθεί το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή πόρτα.

Το υπουργείο σημειώνει, πάντως, ότι παρά τις δυσκολίες, οι  θερινές άδειες κινούνται ήδη στο μισό της περσινής περιόδου και οι συχνότητες πέραν των όποιων μεμονωμένων περιστατικών είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σταθερά βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. το υπουργείο υπενθυμίζει για άλλη μία φορά ότι πρέπει πάντα να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης – ιδίως η χρήση μάσκας – και οι οδηγίες των ειδικών. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί και όλοι πρέπει να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του επίσημου αναρτημένου πίνακα προγράμματος της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) με την εφαρμογή τυ θερινού προγράμματος από την περασμένη Δευτέρα, έως σήμερα η συχνότητα δρομολογίων στη γραμμή 1, δηλαδή στον πρώην ηλεκτρικό σιδηρόδρομο είναι 10.30 λεπτά από τις 5.30 το πρωί έως τις 23:30 και 15 λεπτά τις υπόλοιπες ώρες.

Στις γραμμές 2 και 3 του μετρό η χρονοαπόσταση είναι ήδη στα 7 λεπτά από τις 6.30 το πρωί έως τις 22:00 και 10 λεπτά τις υπόλοιπες ώρες τις καθημερινές και ακόμα πιο μειωμένη τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, το διάστημα μεταξύ της άφιξης δύο συρμών στους σταθμούς της επέκτασης (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια) είναι διπλάσιο και έχει αυξηθεί στα 14 λεπτά! Στο τραμ οι χρονοαποστάσεις κυμαίνονται από 8 έως 10 λεπτά ανάλογα με την ώρα.

Συνωστισμός επικρατεί και σε αρκετές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ ενώ το όριο της 65% πληρότητας είναι αδύνατον να μετρηθεί ώστε να τηρείται, όπως λένε οδηγοί και επιβάτες, οι οποίοι πάντως κινδυνεύουν με πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε περίπτωση παραβίασής του.

Εργαζόμενοι δεν υπάρχουν αλλά οι μετατάξεις συνεχίζονται

Παρά την επίσημη παραδοχή του προβλήματος από την κυβέρνηση αλλά και τη διαπιστωμένη έλλειψη προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όμως, το προηγούμενο διάστημα ακόμα και εν μέσω καραντίνας και περιοριστικών μέτρων και ενώ ήταν σε ισχύ οι άδειες ειδικού σκοπού του προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες, συνεχίζονταν οι αποσπάσεις και μετατάξεις εργαζομένων σε νευραλγικές θέσεις στα ΜΜΜ, όπως οι οδηγοί, σε θέσεις άλλων φορέων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε μία συνεδρίαση του Δ.Σ. των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) τον περασμένο Μάιο εγκρίθηκε η διαγραφή από το δυναμικό της εταιρίας 24 ατόμων εκ των οποίων οι 16 ήταν οδηγοί και τεχνίτες και η μετάταξή τους σε δήμους, Περιφέρειες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ μόνο στο Ιδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης μετακινήθηκαν 6.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της εταιρίας μέσα σε ένα χρόνο έχουν αποχωρήσει από την εταιρία με αποσπάσεις και μετατάξεις τουλάχιστον εβδομήντα εργαζόμενοι. Τονίζουν μάλιστα ότι οι οδηγοί που δεν έλειψαν ούτε μία ημέρα από το τιμόνι καθ' όλη την περίοδο της καραντίνας αντιμετωπίζοντας καθημερινό κίνδυνο προσβολής από τον ιό (καθώς το μεγαλύτερο διάστημα δεν είχαν τοποθετηθεί ούτε τα απλά διαχωριστικά της θέσης του οδηγού από την υπόλοιπη καμπίνα), καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο δουλεύοντας τα ρεπό και τις άδειές τους.

μάσκαΜέσα Μαζικής ΜεταφοράςτρένοΣΤΑΣΥΟΑΣΑηλεκτρικόςλεωφορείαΚορονοϊόςμετρό