Ελλάδα|17.09.2020 13:32

Καιρός: Οι πρώτες περιοχές που θα χτυπηθούν από τον Ιανό - Live η πορεία του κυκλώνα

Newsroom

Καιρός: Από σήμερα, το απόγευμα της Πέμπτης, ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας. Ο Μεσογειακός κυκλώναςmedicane όπως αποκαλείται) με το όνομα Ιανός ήδη βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο και χθες επηρέασε το νοτιότερο τμήμα της Ιταλίας, με τα ύψη της βροχής να πλησιάζουν τα 600 χιλιοστά.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Ιανός, όπως έχουν καταγραφεί από την έως τώρα πορεία του στη Μεσόγειο, είναι οι μεγάλες ποσότητες βροχής και οι θυελλώδεις άνεμοι. Υπάρχει εκτίμηση για 200 τόνους νερού ανά στρέμμα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, ισοδυναμεί με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Σε δύο ημέρες (Δευτέρα-Τρίτη), οι δορυφόροι κατέγραψαν χιλιοστά ολικής βροχόπτωσης, στη θαλάσσια περιοχή όπου κινείται η κακοκαιρία.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ένα από τα παγκόσμια μοντέλα έδειχνε πως ο μεσογειακός κυκλώνας κινείται προς την Ελλάδα με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Οπως δείχνει το γράφημα του MetDesk, οι άνεμοι στο μάτι του κυκλώνα, κινούνται με 265 χιλιόμετρα την ώρα, έχοντας πλησιάσει σημαντικά τη δυτική Ελλάδα.

Όπως είπε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την ένταση και την πορεία τέτοιων φαινομένων.

Η κακοκαιρία Ιανός θα πλήξει την Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης, επηρεάζοντας αρχικά το νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο -κυρίως τα δυτικά τμήματά της.

Οι πρώτες περιοχές που θα χτυπηθούν είναι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ηλεία και η Μεσσηνία.

Την Παρασκευή το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Αττική και την Εύβοια, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια.

Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Τα πιο πιθανά προβλήματα από την κακοκαιρία

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση από την κακοκαιρία ενδέχεται να προκληθούν:

Υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και από προσκρούσεις αντικειμένων που θα ίπτανται από τον άνεμο.

Βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα,

Πτώσεις δέντρων ή στύλων της ΔΕΗ.

Ενδέχεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες σε αστικές περιοχές.

Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φθάνει στην ξηρά.

Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα.

T

Οι συστάσεις στους πολίτες

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή.

Τους κάλεσε επίσης να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες και προειδοποιήσεις:

Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Μη διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανέναν λόγο.

Δελτίο καιρού για Πέμπτη 17/9

Σημαντική μεταβολή του καιρού από τα νοτιοδυτικά, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Ισχυρά φαινόμενα από αργά το βράδυ στις περισσότερες περιοχές της Νότιας Ελλάδας με περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων στα νότια πελάγη πιθανόν έως 10 μποφόρ

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν. Από τις μεσημεριανές ώρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, στα δυτικά ηπειρωτικά και στην Πελοπόννησο. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά και τη νύχτα προς Παρασκευή θα επηρεάσουν ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα, την Εύβοια καθώς και τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 32, στην Ήπειρο από 17 έως 34 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 15 έως 32, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 31 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 28, και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά το απόγευμα στα νότια πελάγη θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και προοδευτικά θα ενισχυθούν. Στο Βόρειο Ιόνιο θα επικρατούν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Ιόνιο νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 8 μποφόρ και περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα προς Παρασκευή.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν, δίνοντας βροχές προς το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή τα φαινόμενα θα ενταθούν και ενδέχεται να εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους με ίδιες εντάσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις, πυκνότερες το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 17 έως 28 βαθμούς.

Δείτε το πότε και πού θα εκδηλωθούν τα έντονα φαινόμενα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open Tv, Κλέαρχο Μαρουσάκη.

καιρόςΙανόςκαταιγίδεςκυκλώναςκακοκαιρία