Ελλάδα|22.09.2020 13:32

Κορονοϊός: Εστίες υπερμετάδοσης πλατείες του κέντρου - Ποιες είναι στο «κόκκινο»

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Την ώρα που οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι το κέντρο της Αθήνας έχει ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, σε αρκετές κεντρικές πλατείες της πόλης φαίνεται ότι δεν τηρούνται τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, Γιώργος Αποστολόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο ethnos.gr αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες πλατείες αποτελούν πιθανές εστίες υπερμετάδοσης του ιού (τουλάχιστον δυνητικά). Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο ρεπορτάζ είναι ενδεικτικές της κατάστασης.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται σε περιοχές με έξαρση του μεταναστευτικού και της χρήσης ναρκωτικών και κυρίως στην πλατεία Βικτωρίας, στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, στην πλατεία Αμερικής, στην πλατεία Βάθης, στην πλατεία Κουμουνδούρου, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, στα Πατήσια και στην Κυψέλη. Στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Οι μετανάστες και οι χρήστες ναρκωτικών συνωστίζονται σε πλατείες και δρόμους, χωρίς μέτρα προστασίας και αυτό το γεγονός εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δική τους υγεία αλλά και  για τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, πρόκειται για εικόνα τριτοκοσμική για μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα».

ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr

Ο κ. Αποστολόπουλος προτείνει οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν σε δομές και να δημιουργηθούν μονάδες περίθαλψης: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι κάτι που δεν έπρεπε να γίνει… χθες. Έπρεπε να γίνει πριν από χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί να φιλοξενούνται σε ειδικές αποκεντρωμένες δομές και να λειτουργήσει μία σοβαρή μεταναστευτική πολιτική. Σε πρώτη φράση, μπορούνε να τους μεταφέρουνε στις υπάρχουσες δομές και ταυτόχρονα να φτιάξουνε έστω και λυόμενες δομές και νοσοκομειακές μονάδες. Επίσης, πρέπει να δοθεί έμφαση στην αποσυμφόρηση του κόσμου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που αποτελούν επίσης εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Οι επιβάτες στοιβάζονται μέσα στα λεωφορεία». 

ΑττικήΚορονοϊόςπλατείες