Ελλάδα|12.10.2020 22:37

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πώς θα γίνουν οι συλλήψεις - Βαριές ποινές μετά το «όχι» για ελαφρυντικά

Newsroom

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς το πρωί της Τρίτης η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, αναμένεται να αγορεύσει επί των ποινών κάθειρξης στους καταδικασθέντες για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η συνεδρίαση της Δευτέρας σημαδεύτηκε από την προσπάθεια που κατέβαλλε ο καταδικασθείς ευρωβουλευτής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός, μέσω αιτήματος εξαίρεσης της έδρας του δικαστηρίου, κάνοντας λόγο για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς του. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση έπεσε στο κενό.

Έτσι λοιπόν, λίγο, μετά τις 19:00 ολοκληρώθηκε η τρίωρη διάσκεψη του δικαστηρίου υπό νέα σύνθεση, όπου και συζητήθηκε το αίτημα του για εξαίρεση των δικαστών της έδρας.

Σύμφωνα με τη δικαστική συντάκτρια του Open TV και του ethnos.gr, Σοφία Φασουλάκη, επί τρεις ώρες γραφόταν ένα σκεπτικό, το οποίο θα μπορεί να φτάσει ακόμα και μέχρι το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Εν τέλει το σκεπτικό απέρριψε το αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλλε ο ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, παραλείψεις ή τυχόν ενέργειες του δικαστηρίου που να δείχνουν καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας.

Όπως ανέφερε η Σοφία Φασουλάκη, αυτό το στοιχείο είναι πολύ σημαντικό καθώς ο Γιάννης Λαγός δήλωσε ότι θα προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου χαρακτήρισε το συγκεκριμένο αίτημα ως «αόριστο» και «καταχρηστικό».

Έπειτα από την απόρριψη της αίτησης Λαγού ανέβηκαν στην έδρα οι δικαστές και κατόπιν συνεννόησης με την εισαγγελέα, Αδαμαντία Οικονόμου, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, διέκοψε τη συνεδρίαση για τις 11 το πρωί της Τρίτης. Το πρωί της Τρίτης η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου αναμένεται να αγορεύσει επί των ποινών μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά.

Αναλυτικά, η δήλωση της προέδρου:

«Κατά το άρθρο 6 παρ 1 της ΕΣΔΑ κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να δικαστεί από ανεξάρτητο δικαστήριο. Οι εισαγγελείς κι οι δικαστές μπορούν να εξαιρεθούν μόνο αν υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα που δημιουργούν δυσπιστία για την μεροληψία των μελών της σύνθεσης. Δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου που να μπορούν να δημιουργήσουν δυσπιστία. Απορρίπτει την αίτηση», είπε η πρόεδρος. 

Λαγός: Υπάρχει προκατάληψη εναντίον μας

Στο μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας και συγκεκριμένα μετά την απόφαση της μη αναγνώρισης ελαφρυντικό στους 7 κατηγορουμενους πρώην βουλευτές της Χρυσή Αυγής, ο Γιάννης Λαγός ζήτησε την εξαίρεση του δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι έχει παραβιαστεί το τεκμήριο της αθωότητάς του. «Θεωρώ ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντί μας. Μέχρι και ο πρωθυπουργός σας έχει πιέσει για την απόφασή σας» είπε στο δικαστήριο.

Σημειώνεται πως αμέσως μετά έγινε δεκτή η αίτηση αποχής της προέδρου Μαρίας Βετούλα Σιμιτζή, η οποία δήλωσε κώλυμα γιατί είχε οριστεί ως δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κυρία ανάκριση της Χρυσής Αυγής. Κατά συνέπεια, ορίστηκε εκ νέου νέα σύνθεση που θα αποφανθεί επί του αιτήματος εξαίρεσης. Tη στιγμή ανακοίνωσης του κωλύματος, ο Γιάννης Λαγός φώναξε: «Έτσι μπράβο! Έναν έναν τους στέλνουμε στο σπίτι τους».

Εν τω μεταξύ η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος εξαίρεσης. «Δεν προβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα, αλλά στηρίζεται σε υπόνοιες. Η αίτηση είναι αόριστη απαράδεκτη και ασκείται καταχρηστικά» είπε.

Ήθελε να περάσει με το αυτοκίνητο του μέσα από το πλήθος

Με προκλητικό ύφος εμφανίστηκε για άλλη μία φορά ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός. Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής φθάνοντας το πρωί της Δευτέρας στο Εφετείο Αθηνών όπου πραγματοποιείται η δίκη της Χρυσής Αυγής επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό του μέσα από το πλήθος των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV ο ευρωβουλευτής χτυπούσε και τα παράθυρα του αυτοκινήτου του. Ωστόσο οι αστυνομικοί δεν του επέτρεψαν την είσοδο. Εν τέλει εισήλθε στο δικαστήριο από το υπόγειο πάρκινγκ.  

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας αποχωρώντας από το σπίτι του για άλλη μία φορά εμφανίστηκε αμετανόητος σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. «Δεν μετανιώνω για τίποτα» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους. 

Πόσο θα μείνουν στη φυλακή οι χρυσαυγίτες 

Όσον αφορά το μέγεθος των ποινών των χρυσαυγιτών το δικαστήριο εάν αποφασίσει να επιβάλλει το ανώτατο όριο των ποινών (δηλαδή 15 χρόνια κάθειρξη) αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός χρόνος παραμονής τους στις φυλακές θα είναι από πέντε έως εννέα χρόνια καθώς συνυπολογίζεται και ο 1,5 χρόνος προφυλάκισής τους. Εάν το δικαστήριο τους επιβάλλει δέκα χρόνια κάθειρξη τότε ο πραγματικός χρόνος παραμονής τους στις φυλακές είναι από 3,5 έως 6 χρόνια.

Πώς θα γίνουν οι συλλήψεις των χρυσαυγιτών

Σε πολλαπλά επίπεδα προετοιμάζεται η Αστυνομία ενόψει των αποφάσεων επί των ποινών των καταδικασθέντων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Κι αυτό γιατί θέλουν να εφαρμοστούν κατά γράμμα οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, από τις 12 Νοεμβρίου:

  • Θα στήνονται σκοπιές στα σπίτια καταδικασμένων
  • Θα γίνονται περιπολίες αποτροπής ακτιβιστικών-τρομοκρατικών ενεργειών
  • Θα υπάρχει ένα πλέγμα ασφαλείας για ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου σε «ακραίους» χώρους
  • Θα γίνουν μεταγωγές-«αστακός» προς τις φυλακές 
  • Οι καταδικασθέντες θα μεταφερθούν σε διαφορετικές φυλακές, πτέρυγες και κελιά για να αποφευχθούν οι επιθέσεις εναντίον τους, ή και οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.
  • Θα υπάρχουν προπομποί ανίχνευσης κινήσεων και οπισθοφυλακή κατά τη μεταφορά των καταδικασθέντων

Η ΕΛ.ΑΣ προσδιορίζει χρονικά την πιθανότητα συλλήψεων από την Πέμπτη και έπειτα.

Δικηγόρος οικογένειας Φύσσα: Αόριστο και απαράδεκτο το αίτημα Λαγού

Στο μεταξύ η Χρύσα Παπαδοπούλου, η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV για το αίτημα του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση των δικαστών της έδρας, για τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν, αλλά και το πότε θα ανακοινωθούν οι ποινές.

«Το αίτημα Λαγού ήταν λογικό να απορριφθεί καθώς ήταν αόριστο και απαράδεκτο κατά την προβολή του. Επίσης δεν έχει συμβεί ξανά μετά από μία καταδικαστική απόφαση να υποβάλλεται τέτοιου είδους αίτημα αποχής της έδρας. Όσα έγιναν σήμερα στο Εφετείο είχαν να κάνουν με εντυπωσιασμό του κοινού του Λαγού. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι το πρωί της Δευτέρας η έδρα δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαδοπούλου.

Παράλληλα απαντώντας στο ερώτημα για το εάν είναι έκπληξη η αναγνώριση ελαφρυντικών σε τέσσερις βουλευτές υπογράμμισε πως «οι Αλεξόπουλος, Μπούκουρας ανεξαρτητοποιήθηκαν το 2014, ο Μίχος είχε χαράξει δική του πορεία και είχε πει κάποια πράγματα στο δικαστήριο. Οπότε δεν θα έλεγα ότι βρεθήκαμε προ εκπλήξεως».

Τέλος κληθείσα να απαντήσει στο πότε αναμένεται η ανακοίνωση των ποινών υπογράμμισε ότι «αύριο Τρίτη θα έχουμε την πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων επί των ποινών. Μετά είναι η απόφαση του δικαστηρίου. Ακολουθεί ο ίδιος γύρος με το αίτημα της αναστολής επί της έφεσης το οποίο έχει και πάλι πρόταση εισαγγελέως, αγορεύσεις συνηγόρων και απόφαση του δικαστηρίου. Πιστεύω ότι μέχρι την Πέμπτη δεν θα έχουμε απόφαση επί των αναστολών».

Γιάννης ΛαγόςΠαύλος Φύσσαςεγκληματική οργάνωσηΧρυσή Αυγήδίκη Χρυσής Αυγής