Ελλάδα|16.10.2020 18:27

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στο δικαστήριο ο Κασιδιάρης - Συνεχίζουν τη «μάχη» για τις αναστολές

Σοφία Σπίγγου

Την εμφάνισή του στο Εφετείο Αθηνών, όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής έκανε ο καταδικασθέντας για εγκληματική οργάνωση, Ηλίας Κασιδιάρης. Ο ένας εκ του διευθυντηρίου αναμένεται να λάβει μέρος στη συζήτηση επί των αναστολών των ποινών στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Εν τω μεταξύ η σημερινή (16/10) συνεδρίαση ξεκίνησε με τον δικηγόρο που εκπροσωπεί τους κατηγορουμένους Αγριογιάννη και Παπαδόπουλο, ο οποίος υποστήριξε: «Πως είναι δυνατόν αλλοδαποί  με μεγαλύτερη ποινή να τους δίνετε αναστολή. Εδώ έχουμε δυο Ελληνες με επτά  χρόνια» και πρόσθεσε πως «η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».

«Θα μιλήσω για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, ο οποίος δεν είχε καν προφυλακιστεί. Δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον πολιτικό χώρο. Έχει μια μόνιμη διαμονή στη Λάρισα. Είναι ζωέμπορος και από αυτό ζει την οικογένεια του» ανέφερε η συνήγορος του πρώην βουλευτή ζητώντας την αναστολή της ποινής του μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Παράλληλα την αναστολή της ποινής και του Στάθη Μπούκουρα ζήτησε η συνήγορός του, καθώς -όπως είπε- έχει εκτίσει ήδη 12 μήνες στη φυλακή. «Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν μπει φυλακή θα έχει εκτίσει την ποινή του» ανέφερε η κ. Πανταζή. Μάλιστα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες ανάμεσα τους και ένας μητροπολίτης, οι οποίοι περιέγραψαν την σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Στάθης Μπούκουρας, επισημαίνοντας στο τέλος: «κ. Πρόεδρε ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο συνήγορος του καταδικασθέντα Μιχάλη Αρβανίτη, υποστηρίζοντας ότι αν εκτελεστεί η ποινή που επιβλήθηκε στον εντολέα της τότε εκείνος θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς είναι 75 ετών.

«Η κ. Ζαρούλια υπέστη τον πιο σκληρό δικονομικό καταναγκασμό που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Έμεινε κατ' οίκον περιορισθείσα από το 2014 με μόνη έξοδο να επισκέπτεται τον προφυλακισμένο σύζυγο της και το φαρμακείο» ανέφερε ο συνήγορος της ζητώντας την αναστολή της ποινή της, συμπληρώνοντας: «Το δικαίωμα της αναστολής το απολαμβάνει και ο τελευταίος μη Έλλην καταδικασθείς. Μετά από 7 χρόνια άγριας ταλαιπωρίας ζητά να της αναγνωρίσετε ότι εμφανίζεται ενώπιον σας όποτε το ζητήσατε». 

Ζήτησε να κυκλοφορεί με βραχιολάκι

«Βραχιολάκι» με δικαίωμα κίνησης στο Δήμο Θερμαϊκού που κατοικεί και στο Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος, αιτήθηκε για τον εντολέα του ο συνήγορος του Αντώνη Γρέγου, στην περίπτωση που δεν του χορηγήσει το δικαστήριο ανασταλτικό στην έφεση. Και αυτός επικαλέστηκε σοβαρούς οικογενειακούς και οικονομικού λόγους εξαιτίας των οποίων θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη αν οδηγηθεί στη φυλακή.

«Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος ήταν συνεπής σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Η συμπεριφορά του ήταν τυπική. Το όνομα του δεν ακούστηκε ούτε πέντε φορές σε ολόκληρη τη δίκη» είπε ο συνήγορος του πρώην βουλευτή ζητώντας την αναστολή της ποινής του μέχρι το Εφετείο.

Ο καταδικασμένος πρώην βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος βρίσκεται στο δικαστήριο και ζήτησε ο ίδιος να δοθεί αναστολή στην ποινή του, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο. «Δεν μπορώ να κρύψω την πικρία μου για τη καταδίκη» ανέφερε και υποστήριξε ότι μεγαλώνει τις δυο ανήλικες κόρες του, ο οποίες δέχονται  μπούλινγκ στο σχολείο. «Τα δύο κορίτσια έχουν στιγματιστεί. Η μικρή γεννήθηκε λίγο αφού μπήκα στη φυλακή. Είναι πολύ μικρές για να αντιληφθούν αλλά πολύ μεγάλες για να πληγεί η ψυχούλα τους» είπε.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει με την οικογένειά του. «Με καταδικάσατε αλλά παρακαλώ για μια δεύτερη ευκαιρία με εξοντώσετε», είπε χαρακτηριστικά.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η εν διαστάσει από το 2012 σύζυγος του Νίκου Μίχου, η οποία ζήτησε στο δικαστήριο να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του πρώην βουλευτή γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να στηρίξει την οικογένεια. «Αν ο Νίκος εκτίσει την ποινή του εμείς θα οδηγηθούμε σε απόγνωση» είπε η μάρτυρας.

Ηλίας Κασιδιάρηςδίκη Χρυσής ΑυγήςποινέςΧρυσή Αυγή