Ελλάδα|06.11.2020 14:54

Κορονοιός: Συνωστισμός σε λιγότερο από το 5% των δρομολογίων λέει ο ΟΑΣΑ

Μαρία Λιλιοπούλου

Σε λιγότερο από το 5% του συνόλου των δρομολογίων των λεωφορείων στην Αθήνα τις ώρες αιχμής και πληρότητες άνω του 65% «βλέπει» ο ΟΑΣΑ, όπως αναφέρει σε σημερινό του ενημερωτικό σημείωμα, μόλις λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της σύμβασης του Οργανισμού με τα ΚΤΕΛ Αθήνας την οποία παρουσίασε το «ethnos.gr» και ενώ βρίσκεται στα ύψη η κόντρα με την αντιπολίτευση για τις συνθήκες συνωστισμού στα ΜΜΜ.

«Όσον αφορά στις πληρότητες, με βάση τα στοιχεία από τις επικυρώσεις εισιτηρίων σε πρωινή ώρα αιχμής, το ποσοστό των δρομολογίων όπου κατεγράφη πληρότητα άνω του 65% ανήλθε σε 3,25% των δρομολογίων, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό, 4,41%, παρατηρήθηκε τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα από τις επικυρώσεις εισιτηρίων – προσθέτει ο ΟΑΣΑ - η υπέρβαση της προβλεπόμενης πληρότητας διαπιστώθηκε σε ένα ποσοστό χαμηλότερο του 5% των λεωφορειακών γραμμών κατά τον μήνα Οκτώβριο, κατάσταση η οποία θα βελτιωθεί περαιτέρω με την προσθήκη περισσότερων λεωφορείων των ΚΤΕΛ έως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, 108 λεωφορεία των ΚΤΕΛ έχουν ενσωματωθεί σε 33 γραμμές του δικτύου αστικών συγκοινωνιών.

Η ενσωμάτωση οχημάτων από τα ΚΤΕΛ έχει ήδη επιφέρει βελτίωση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης (δρομολόγηση επιπλέον λεωφορείων και μείωση χρονοαποστάσεων λόγω αύξησης του αριθμού των δρομολογίων) σε όλες τις γραμμές που εκτελούνται ήδη από τα ΚΤΕΛ, αλλά και σε κύριες γραμμές του αστικού ιστού.

Στο διάστημα αυτό στον πίνακα δρομολογίων του Οργανισμού, έχουν ενισχυθεί συνολικά περισσότερες από 60 λεωφορειακές γραμμές με μεγαλύτερο αριθμό δρομολογίων. «Συγκεκριμένα, η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ έχει συμβάλλει σε διάστημα ενός μήνα στην εκτέλεση επιπλέον 526 δρομολογίων σε ημερήσια βάση» υπογραμμίζει η διοίκηση του ΟΑΣΑ.

Υπενθυμίζει επίσης ότι η προσωρινή συνεργασία του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ Αττικής εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την άμεση ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού που περιλαμβάνει επίσης:

-Την προμήθεια 300 λεωφορείων ηλικίας έως 10 ετών μέσω Leasing

-Τη διενέργεια προσλήψεων οδηγών, μηχανοδηγών και τεχνιτών σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ.

Τσίπρας: Επιεικώς απαράδεκτη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ότι «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία»

«Επιεικώς απαράδεκτη» χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ότι «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα και προγραμματίστηκε εκτάκτως ύστερα από την ακύρωση εκ μέρους του Πρωθυπουργού της απάντησης στην ερώτηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αστικές συγκοινωνίες.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον «καθημερινό αναγκαστικό συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» και επεσήμανε ότι «προφανώς δεν μπορεί να γεννήσει λεωφορεία, όμως να ακυρώσει με το που εξελέγη το διαγωνισμό που είχαμε προχωρήσει εμείς για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορούσε και με το παραπάνω».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε τα βέλη του και εναντίον του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη σημειώνοντας πως και εκείνος μπόρεσε «να ακυρώσει την προμήθεια 92 λεωφορείων νέας τεχνολογίας με εξασφαλισμένη ευρωπαική χρηματοδότηση».

Στη συνέχεια επανέλαβε τις καταγγελίες που έχει ήδη κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ύπαρξη περισσοτέρων από 200 οχημάτων, τα οποία βρίσκονται παροπλισμένα στα αμαξοστάσια και με την επισκευή μικρών βλαβών και την τοποθέτηση οδηγών θα μπορούσαν να βγουν στο δρόμο. Ειδικά για το ζήτημα των οδηγών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «πολλοί σήμερα βρίσκονται δυστυχώς αποσπασμένοι την ώρα της κρίσης σε άλλες θέσεις και υπηρεσίες- αρκετοί, δε, ακόμα και σε γραφεία υπουργών, γύρω στους 15».

Απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης ότι και κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έκανε λόγο ψεύδη: «Καταρχάς είναι αδιανότητο να συγκρίνει κανείς το σήμερα της έκτακτης ανάγκης με τις μέρες της κανονικότητας. Αλλά ακόμα και αυτό το επιχείρημά τους είναι ψευδές αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ, τόσο τα προγραμματισμένα όσο και τα εκτελεσθέντα δρομολόγια του 2020 είναι λιγότερα από τα αντίστοιχα του 2019, δηλαδή την περίοδο της πανδημίας έχουμε λιγότερα δρομολόγια από ό,τι είχαμε το 2019 που δεν υπήρχε ο κορονοιός» κατέληξε.

ΚΤΕΛλεωφορείασυνωστισμόςΚορονοϊόςΑλέξης ΤσίπραςΜΜΜΟΑΣΑ