Aνακοίνωση της Ενωσης Δικαστών & Εισαγγελέων κατά Πολάκη
NewsroomΟ Πολάκης με τις ονομαστικές του αναφορές σε δικαστικούς λειτουργούς, τους επιπλήττει, ζητάει αναφορά για την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις προτρέπει σε ενέργειες όπως η προφυλάκιση, θεωρώντας ύποπτη την καθυστέρηση, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Είχαμε καλώς διαβλέψει και το επισημάναμε εμφατικά στο Ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης στις 15 Δεκεμβρίου 2018, ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σε χθεσινή του ανάρτηση ζητάει από Δικαστές και Εισαγγελείς, τους οποίους αυτή τη φορά ονοματίζει και επιπλήττει, να του δώσουν εξηγήσεις για την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων, τους προτρέπει ορισμένες φορές σε ενδεδειγμένες, κατά την άποψή του, ενέργειες (πχ προφυλάκιση) και θεωρεί μάλιστα και ύποπτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους.
Την ίδια στιγμή που ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία προστατεύουν απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας, Υπουργός της Κυβέρνησης παραβιάζει βάναυσα το τεκμήριο αυτό. Η δημόσια διαπόμπευση και τα υπονοούμενα σε βάρος δικαστικών λειτουργών, που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους, δεν θα έχει τέλος, όπως σαφώς προδικάζει ο ίδιος αξιωματούχος με τη λέξη «συνεχίζεται».
Επισημαίνουμε ότι το ολίσθημα του εν λόγω υπουργού να αποπειραθεί να παρέμβει στο έργο Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών συνιστά θεσμική εκτροπή, δεδομένου ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Λειτουργιών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης, θα αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του Υπουργού του και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες πλήττουν την Δικαστική Ανεξαρτησία και το Κράτος Δικαίου.
Σε κάθε περίπτωση οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί έχουν μοναδικό τους καθήκον την ολοκλήρωση των ανατεθειμένων σ’ αυτούς δικογραφιών, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να επηρεάζονται από την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου».
- «Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
- «Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου
- «Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ
- Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων