Ελλάδα|18.01.2021 15:50

Πώς ο καφές που πίνουμε μετατρέπεται σε βιοκαύσιμο και «σώζει» τον πλανήτη

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τη λύση μετατροπής σε βιοκαύσιμο των δεκάδων χιλιάδων τόνων υπολειμμάτων καφέ που πετιούνται κάθε χρόνο, κυρίως από καφετέριες αλλά και νοικοκυριά, σε χωματερές σε ολόκληρη τη χώρα, δίνει τριμελής ομάδα φοιτητών, με την ονομασία BioFlames, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα οφέλη από τη μετατροπή θα είναι τεράστια για την οικονομία αλλά κυρίως για το περιβάλλον, αφού τα υπολείμματα του καφέ που φτάνουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων εκλύουν πολύ μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός αερίου του θερμοκηπίου που είναι πολλές φορές πιο βλαβερό από το διοξείδιο του άνθρακα για τον οργανισμό και το περιβάλλον. Αρκεί να σημειωθεί ότι μόνο στη χώρα μας το 2018 πετάχθηκαν σε ΧΥΤΑ περίπου 16.000 τόνοι υπολειμμάτων καφέ κυρίως από καφετέριες και άλλα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

Η ομάδα των φοιτητών με την καινοτόμο ιδέα αποτελείται από τους τελειόφοιτους φοιτητές του Πολυτεχνείου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιώργο Πισμίση και Αστέριο Λούκα και την τριτοετή φοιτήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Αθηνά Πούπα. Η προσπάθειά τους απέσπασε το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό πράσινης καινοτομίας που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στον τομέα τους συμμετείχαν συνολικά 130 ομάδες από ολόκληρη τη χώρα.

«Η ιδέα γεννήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια στο μυαλό του Γιώργου Πισμίση και την προσπάθεια ξεκίνησαν οι δύο άντρες της ομάδας. Στη συνέχεια μπήκα και εγώ ως οικονομολόγος, ώστε να δούμε το καταλληλότερο οικονομικό πλάνο αξιοποίησης της μετατροπής των υπολειμμάτων καφέ σε βιοκαύσιμο, τα κόστη, το μερίδιο αγοράς και τα λοιπά. Προχωρήσαμε και ολοκληρώσαμε το πλάνο μας πριν από περίπου τρεις μήνες. Δυστυχώς, λόγω του κορονοϊού δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε και σε πρακτική εφαρμογή σε εργαστήριο. Αυτό θα γίνει, αμέσως μόλις αρθούν τα μέτρα και τότε θα καταφέρουμε να παράξουμε το βιοκαύσιμο. Η συνεργασία μας ήταν άριστη, αν και γινόταν από απόσταση λόγω της πανδημίας», λέει στο ethnos.gr η κ. Πούπα.

Υψηλή θερμογόνος δύναμη

Όπως αναφέρει η ίδια, η μετατροπή των υπολειμμάτων καφέ σε βιοκαύσιμο, με σημαντικά οικονομικά οφέλη, είναι εφικτή, διότι ο καφές έχει υψηλή θερμογόνο δύναμη και χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και τέφρα.

«Μπορεί να μετατραπούν τα υπολείμματα σε βιοπέλετ και βιομπρικέτ και να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση σε τζάκια. Τα οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία. Στο εργαστήριο για την παρασκευή βιοκαυσίμου θα χρησιμοποιήσουμε υπολείμματα καφέ από καφετέριες και όχι από ΧΥΤΑ», λέει η κ. Πούπα.

Στόχος της ομάδας των φοιτητών είναι να ιδρύσουν ένα e-shop και από αυτό να πωλούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά τις ποσότητες βιοκαυσίμου που θα παράγουν από τα υπολείμματα καφέ, αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια στο εξωτερικό.

«Το μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη θα το κρατάμε για εμάς. Ωστόσο, έχουμε σκεφθεί ένα μέρος των κερδών να το διαθέτουμε για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», αναφέρει η τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.

καφέςμεθάνιοφοιτητέςκαφετέριεςΔημοκρίτειο ΠανεπιστήμιοΑΠΘ