Ελλάδα|07.01.2019 20:18

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών

Κατερίνα Τζαβάρα

Πριν από λίγη ώρα, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου για το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 19 Δεκεμβρίου 2018. Με αυτήν ανοίγει ο δρόμος για το διορισμό 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η σχετική ρύθμιση κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

Επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που εισήχθη σήμερα στη διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων τοποθετήθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Γαβρόγλου επισημαίνοντας ότι σχετίζεται με τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης που έχει δύο σκέλη: Τη δημιουργία ενιαίου χώρου έρευνας και εκπαίδευσης και τη συζήτηση για αναδόμηση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στα προτάγματα στον χώρο της εκπαίδευσης τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς και έτσι καθίστανται αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ίδρυση νέων διετών προγραμμάτων σπουδών, αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών (ήδη προχωράει η ίδρυση νέου τμήματος στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών), αναβάθμιση δομών για τη διά βίου εκπαίδευση, ίδρυση νέων τμημάτων τεχνολογικής εκπαίδευσης αλλά και αναβάθμιση των ΕΠΑΛ που συνεχίζεται με πρόσθετες πρωτοβουλίες. Υπογράμμισε, επίσης, πως για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια «δόθηκαν πάνω από 1.000 θέσεις στα ΑΕΙ ενώ πέρυσι υπήρξε 45% αύξηση στα οικονομικά των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ».

Στην εισήγησή του ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πάντως ότι πρέπει να είμαστε σαφείς όσον αφορά στα κριτήρια με βάση τα οποία επιχειρείται η αναβάθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Κατά κύριο λόγο τα κριτήριά μας είναι ακαδημαϊκά που συζητιούνται σε ομάδες εργασίας, οι οποίες συγκροτούνται από τους ίδιους τους ενδιαφερομένους (τους προτείνουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια)», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης ότι τα σκέλη του εκσυγχρονισμού είναι τρία: Ίδρυση νέων τμημάτων (εκσυγχρονισμός και ίδρυση νέων επιστημονικών περιοχών), συνέργειες ανάμεσα στους δύο τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης ΤΕΙ και Πανεπιστήμια και δημιουργία νέων ερευνητικών φορέων που συμπληρώνουν τους ερευνητικούς φορείς, οι οποίοι βρίσκονται εκτός πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη μια «ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία» που αφορά στην «απεδαφοποίηση των Πανεπιστημίων».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ιστορικά τα πανεπιστήμια είναι συνδεδεμένα με πόλεις ενώ πλέον αναπτύσσονται «πανεπιστήμια σε διαφορετικές τοπικότητες», με σκοπό να συνεργαστούν για να δίνουν ενιαία προγράμματα προπτυχιακών σπουδών.

Ο κ. Γαβρόγλου έκανε ειδική αναφορά και στην απόσταση μεταξύ Πανεπιστημίων της Περιφέρειας και Πανεπιστημίων του Κέντρου, που προσδιορίζεται σε μια σχετική υποβάθμιση των πρώτων.

«Θα κάνουμε το παν για να ισορροπήσουμε την Περιφέρεια με το Κέντρο» είπε ο υπουργός και τόνισε ότι «χρειάζονται θέσεις αλλά και χρήματα». Στη συνέχεια επεσήμανε ως μεγίστης σημασίας την ανάγκη να εξασφαλίζεται η συναίνεση της διοίκησης των τμημάτων για τις όποιες αλλαγές και προανήγγειλε ότι θα ρυθμιστεί οριστικά το θέμα των αμετάθετων και θα διοριστούν όλοι οι δικαιωθέντες στα δικαστήρια από τον ΑΣΕΠ του 2008.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στη συγκρότηση του αποκαλούμενου "ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης". Μέσα σε αυτόν το "χώρο", που μόνο ενιαίος δεν είναι, σωριάζονται μαζί πανεπιστημιακά τμήματα α΄, β΄ και γ΄ κατηγορίας, απόφοιτοι και πτυχία πολλών κατηγοριών», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

υπουργός Παιδείαςπροσλήψεις