Ελλάδα|08.01.2019 18:35

Εικόνες - ντοκουμέντο: Αυτή είναι η κρυψώνα με τα χάπια των τζιχαντιστών

Λευτέρης Μπιντέλας

Φωτογραφίες από τις έρευνες των ελληνικών αρχών στον Πειραιά, όπου εντοπίστηκε το κοντέινερ με τα εκατοντάδες ναρκωτικά χάπια, φέρνει στο φως το «Εθνος». Οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει δεκάδες παλέτες με τα δισκία Captagon, γνωστά και ως «χάπια των τζιχαντιστών», ενώ εντείνουν τις έρευνες για να διακριβώσουν το πραγματικό δρομολόγιο του ναρκοφορτίου.

Από την πόλη Λαττάκεια της Συρίας φαίνεται πως ταξίδεψε το κοντέινερ, σύμφωνα με τα χαρτιά που είχε καταθέσει στις Αρχές. Ενδιάμεση στάση για μεταφόρτωση του κοντέινερ ήταν το λιμάνι του Πειραιά και από εκεί θα έφευγε για τη Ριέκα της Κροατίας. Ωστόσο, πληροφορίες των ελληνικών Αρχών αναφέρουν ότι το επίμαχο κοντέινερ με τα ναρκωτικά χάπια θα κατέληγε στο Ντουμπάι, ενώ οι αποστολείς το έστελναν από λιμάνι σε λιμάνι ώστε να χαθούν τα ίχνη τους.   

Τα κλιμάκια της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, που έχει και το γενικό πρόσταγμα στην υπόθεση, σε συνεργασία με το Λιμενικό, το ΣΔΟΕ και τις τελωνειακές Αρχές, καθώς και Τούρκους αστυνομικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πολύ στενής συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της Δίωξης Ναρκωτικών, αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να βγάλουν τα ναρκωτικά χάπια από το «περιτύλιγμά» τους, καθώς είναι μέσα σε ράβδους μολύβδου, που μεταφέρονται και κόβονται σε ειδικό μηχανουργείο, προκειμένου να αποκαλυφθεί η κρύπτη. Το κοντέινερ περιείχε 24 παλέτες με περίπου 20 τέτοιες ράβδους η καθεμία, γι' αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί ή έρευνα.

Αξιωματικοί που συμμετέχουν στις έρευνες αναφέρουν ότι το μολύβι χρησιμοποιείται ώστε να μπλοκάρει τα σκάνερ XRAY στα τελωνεία. Τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν σε κοντέινερ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Το φορτηγό πλοίο που τα μετέφερε έφτασε στο Πειραιά το περασμένο Σάββατο και θα συνέχιζε το ταξίδι του την Κυριακή για την Κροατία. Αξιόπιστες πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν, ωστόσο, ότι τελικός προορισμός θα ήταν το Ντουμπάι, όπου το κύκλωμα θα φρόντιζε για τη διοχέτευσή του στη μαύρη αγορά. Η Αστυνομία έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα φορτωτικά έγγραφα, που δείχνουν τον αποστολέα του φορτίου και την παραλήπτρια εταιρία.

Η Δίωξη Ναρκωτικών και το ΣΔΟΕ δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα την έρευνα για να διαπιστώσουν εάν οι εταιρίες που εμφανίζονται στα έγγραφα είναι υπαρκτές ή εάν αποτελούν «βιτρίνες». Αυτό που προκαλεί ανησυχία στις Αρχές είναι ότι ισχυρά καρτέλ ναρκωτικών προσπαθούν να κάνουν την Ελλάδα διακομεταστικό σταθμό στα δρομολόγιά τους. Επίσης, επειδή τα καρτέλ έχουν δίχτυα σε διάφορες χώρες, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις Αρχές να φτάσουν στους «εγκεφάλους», που κινούν τα νήματα.

Τα περίφημα «χάπια των τζιχαντιστών» είναι πλέον τα «αγαπημένα» των καρτέλ. Το Captagon είναι μια συνθετική αμφεταμίνη, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60 για τη θεραπεία του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής. Πρόκειται για χάπια αμφεταμίνης, που προκαλούν υπερδιέγερση και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που τα χρησιμοποιούν για να αυξάνουν τις αντοχές τους στον πόλεμο.

Captagonναρκωτικό των τζιχαντιστών