Ελλάδα|22.02.2021 22:05

«Πόλεμος» στην Περιφέρεια για τις μάσκες των εταιρειών του Θόδωρου Καρυπίδη

Newsroom

Με αμείωτη ένταση μαίνεται ο «πόλεμος» στην Περιφέρεια Αττικής για τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας με εταιρείες συμφερόντων του Θεόδωρου Καρυπίδη της ΠΑΕ ΑΡΗΣ για την αγορά υγειονομικού υλικού, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του OPEN TV. Όλα ξεκίνησαν την περασμένη άνοιξη, όταν η Περιφέρεια Αττικής προμηθεύτηκε 200.000 μάσκες από την εταιρεία AMANI SWISS και στη συνέχεια άλλες 300.000 από την εταιρεία OCEAN8AE προς 0,75 – 0,79 ευρώ η κάθε μία μάσκα. Και οι δυο εταιρείες είναι συμφερόντων Καρυπίδη

Στα τέλη Απριλίου η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας αποφάσισε προμήθεια 500.000 μασκών προς 390.000 ευρώ, δηλαδή 0,78 ευρώ η μία, ξανά από την AMANI SWISS. Στις 12 Μαΐου η απόφαση ανακλήθηκε και υπήρξε επανάληψη της διαδικασίας. Η προμήθεια κατέληξε αργότερα σε άλλη εταιρεία που τελικά προμήθευσε τις 500.000 μάσκες με 0,41 ευρώ η μία.

Διαβάστε επίσης: Θόδωρος Καρυπίδης: Ενταλμα σύλληψης και απευθείας ανάθεση από την Περιφέρεια Πειραιά

Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και Μέλος Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, Χρήστος Καραμάνης, σημείωσε μιλώντας στο OPEN: «Στις δύο πρώτες προμήθειες η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η κλειστή πρόκληση αποκλειστικά και μόνο στην συγκεκριμένη εταιρεία που επέλεξε ο κ. Πατούλης. Στην τρίτη περίπτωση υπήρξε ανοιχτή πρόκληση και γι' αυτό το λόγο πήγαμε σε φθηνότερη τιμή».

Τι υποστηρίζει η αντιπολίτευση - Η απάντηση από Περιφέρεια Αττικής

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως αν δεν είχε ανακληθεί η απόφαση θα υπήρχε υπερτιμολόγηση έως 70% σε μια στιγμή που η Περιφέρεια είχε επάρκεια σε μάσκες. Η Περιφέρεια Αττικής, από την πλευρά της, κάνει λόγο για άθλιες συκοφαντίες και κριτική που υπαγορεύεται από κομματικά κριτήρια.

«Η προμήθεια μασκών έγινε με απόλυτα νόμιμες διαδικασίες και σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που προμηθεύθηκαν μάσκες άλλοι δημόσιοι φορείς. Οι τιμές με τις οποίες προμηθευθήκαμε τις μάσκες ήταν απόλυτα φυσιολογικές, με βάση τις συνθήκες που επικρατούσαν στην αγορά συγκεκριμένες χρονικές περιόδους», σημειώνει η Περιφέρεια Αττικής.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το κουβάρι των αποκαλύψεων ξεκίνησε από ερώτηση 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν απαντήσεις για πρόσφατη σύμβαση προμήθειας της Περιφέρειας Αττικής 107.066 rapid test με τιμή 9,26 ευρώ ανά test και πάλι από την εταιρεία AMANI SWISS, συμφερόντων Καρυπίδη.

O Δημήτρης Κατσικάρης, μέλος Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, δήλωσε στο OPEN: «Ο κ. Πατούλης καλεί 2-3 εταιρείες επιλογής του και η δουλειά καταλήγει στην μια του ίδιου επιχειρηματία. Μιλάει για τους τύπους και τη νομιμότητα αποφεύγοντας την ουσία και τη σκοπιμότητα των απευθείας προσκλήσεων. Το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέτασε τη διαδικασία και όχι την σκοπιμότητα και την ουσία».

Η Περιφέρεια, από την πλευρά της, απαντά ότι «η διαδικασία προμήθειας rapid test ήταν απολύτως νόμιμη και διαφανής. Αυτό εκρίθη ομόφωνα από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η διαδικασία είναι εγκεκριμένη και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Τα τεστ ανίχνευσης του covid-19 που επέλεξε η Περιφέρεια Αττικής δεν έχουν καμία σχέση με τεστ που έχουν επιλεγεί από άλλες Περιφέρειες. Οι προδιαγραφές ποιότητας που έχουμε θέσει είναι πολύ υψηλότερες». Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως οι υψηλές προδιαγραφές ισχύουν μόνο κατά δήλωση των εταιρειών.

μάσκεςrapid testΠεριφέρεια ΑττικήςΘόδωρος Καρυπίδης