Ελλάδα|10.01.2019 11:52

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Χωρίς εξετάσεις οι καρκινοπαθείς

Βασίλης Ιγνατιάδης

Μια βλάβη στα µηχανήµατα παραγωγής ραδιοφαρµάκου της µοναδικής προµηθεύτριας εταιρείας «παγώνει» τη λειτουργία της µονάδας PET/CT στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του ΑΠΘ και αφήνει «ξεκρέµαστους» δεκάδες ασθενείς µε λέµφωµα, καρκίνο του πνεύµονα και άλλες παθήσεις. Από την περασµένη ∆ευτέρα δεν µπορεί να γίνει στο Νοσοκοµείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης η εξειδικευµένη απεικονιστική εξέταση PET/CT, που έχει κρίσιµη σηµασία για την πορεία της υγείας των ασθενών, καθώς είναι αυτή που θα καθορίσει τη θεραπευτική αγωγή.

Το ραδιοφάρµακο που απαιτείται για την εξέταση PET/CT (ποζιτρονική τοµογραφία), µεταφέρεται οδικώς µε καθηµερινά δροµολόγια από το Λαύριο, όπου βρίσκεται η µοναδική παρασκευάστρια εταιρεία στην Ελλάδα, που προµηθεύει όλες τις αντίστοιχες µονάδες της χώρας. Μια βλάβη στα µηχανήµατα διέκοψε την παραγωγή στο εργοστάσιο και την τροφοδοσία των νοσοκοµείων.

Στο Νοσοκοµείο «Παπαγεωργίου», που εξυπηρετεί µεγάλο µέρος της Βόρειας Ελλάδας, ακυρώνονται κατά µέσο όρο 14 προγραµµατισµένα ραντεβού καθηµερινά, γεγονός που προκαλεί τεράστιο πρόβληµα στη µονάδα και ανασφάλεια στους ογκολογικούς ασθενείς. Η συγκεκριµένη απεικονιστική µέθοδος σταδιοποιεί τον καρκίνο, ανιχνεύει πρώιµες µεταστάσεις και καθορίζει την έναρξη, τη συνέχιση και το είδος της θεραπείας. «Ασθενείς µε λέµφωµα, µε καρκίνο του πνεύµονα και άλλες παθήσεις, των οποίων η θεραπευτική αγωγή, το σχήµα της χηµειοθεραπείας, η χειρουργική επέµβαση, εξαρτώνται από το αποτέλεσµα της εξέτασης, αναγκάζονται να περιµένουν.

742 ευρώ κοστίζει κάθε δόση του ραδιοφαρµάκου, όταν στη Γερµανία το κόστος ανέρχεται σε 200-250 ευρώ

Εχουν αγωνία, ταλαιπωρούνται αφάνταστα, είναι πολύ αναστατωµένοι» δήλωσε ο διευθυντής του Γ’ Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής του ΑΠΘ στο «Παπαγεωργίου», καθηγητής Γεώργιος Αρσος και πρόσθεσε: «Στα όριά της» «Για να τους εξυπηρετήσουµε θα πρέπει, εφόσον αντιµετωπιστεί η βλάβη της προµηθεύτριας εταιρείας και αποκατασταθεί η παραγωγή ραδιοφαρµάκου, να τους επαναπρογραµµατίσουµε τα ραντεβού για τις επόµενες µέρες, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, γιατί η Μονάδα ήδη λειτουργεί οριακά».

Σηµειώνεται πως λόγω µονοπωλιακού καθεστώτος, η προµήθεια του ραδιοφαρµάκου γίνεται µε τεράστιο κόστος για το δηµόσιο σύστηµα υγείας, που φτάνει τα 742 ευρώ ανά δόση, τριπλάσιο από αυτό της Γερµανίας, όπου το ίδιο φάρµακο πωλείται προς 200 - 250 ευρώ. Μια επένδυση που δροµολογείται µε δωρεά του Ιδρύµατος Νιάρχου για την προµήθεια µηχανήµατος (κυκλοτρονίου), θα επιτρέψει στο Νοσοκοµείο «Παπαγεωργίου» να παρασκευάζει µόνο του το ραδιοφάρµακο, εξασφαλίζοντας αυτονοµία, αλλά και εξοικονόµηση ως και 1.830.800 ευρώ κάθε χρόνο, σύµφωνα µε την οικονοµοτεχνική µελέτη που έχει υποβάλει το νοσοκοµείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κάθε εξέταση κοστίζει στο σύστηµα 1.142 ευρώ, εκ των οποίων τα 742 αντιστοιχούν στο κόστος του ραδιοφαρµάκου. Το κόστος προµήθειας του µηχανήµατος ανέρχεται σε 3.000.000 ευρώ και εκτιµάται πως µπορεί να αποσβεστεί σε διάστηµα τριών ετών.

1.142 ευρώ είναι το κόστος της εξέτασης, εκ των οποίων τα 742 αντιστοιχούν στο ραδιοφάρµακο 

«Το χειρότερο είναι η αγωνία που βιώνουν οι ογκολογικοί ασθενείς κάθε φορά που χαλάει το µηχάνηµα παρασκευής του ραδιοφαρµάκου και εµείς δεν µπορούµε να κάνουµε τις εξετάσεις. Σήµερα, η απάντηση που λάβαµε από την προµηθεύτρια είναι ότι “καταβάλλουµε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε την Πέµπτη να έχει αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη και από την Παρασκευή να ξεκινήσουν κανονικά οι παραδόσεις του ραδιοφαρµάκου”» δήλωσε ο πρόεδρος του ∆Σ του Νοσοκοµείου «Παπαγεωργίου», Βασίλειος Παπάς.

Ο ίδιος επεσήµανε πως το νοσοκοµείο βρίσκεται αντιµέτωπο µε τις αρνητικές επιπτώσεις ενός µονοπωλιακού καθεστώτος και τόνισε την ανάγκη παρασκευής του ραδιοφαρµάκου στο νοσοκοµείο.

Ομηροι του μονοπωλίου

Μονοπωλιακό καθεστώς επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά των ραδιοφαρµάκων, καθώς µόνο µία εταιρεία παράγει τα συγκεκριµένα σκευάσµατα. Και θα µπορούσε να δώσει κανείς πολλές ερµηνείες, αφού ενώ υπάρχει ένας και µόνο προµηθευτής του συγκεκριµένου ραδιοφαρµάκου στην Ελλάδα, έχει εκδηλωθεί πολλάκις ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές να ξεκινήσουν τη παραγωγή ραδιοφαρµάκου.

Παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Υγείας µέχρι στιγµής δεν έχει αλλάξει τα δεδοµένα της αγοράς, µε αποτέλεσµα να παραµένουν δέσµιοι οι καρκινοπαθείς. Ολα αυτά την ώρα που οι τιµές στις οποίες πωλούνται τα ραδιοφάρµακα στη χώρα µας κρίνονται ιδιαιτέρως υψηλές λόγω του µονοπωλιακού καθεστώτος που επικρατεί.

Να σηµειωθεί ότι στην κατηγορία Διαγνωστικό Ραδιοφάρµακο, µε βάση την τελευταία απόφαση του αν. υπουργού, κ. Πολάκη, το όριο δαπάνης για την εν λόγω κατηγορία ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ. Το 2017, το όριο στην εν λόγω κατηγορία ήταν 6.900.000 ευρώ.

καρκινοπαθείςΘεσσαλονίκηΝοσοκομείο Παπαγεωργίου