Ελλάδα|10.05.2021 14:48

Τουρκία - Μπαμπατζάν: Αποτυχημένη η οικονομική και η εξωτερική πολιτική Eρντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Δριμεία κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν άσκησε ο πρώην τσάρος της τουρκικής οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν, και τώρα αρχηγός του κόμματος DEVA. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο κανάλι Halk TV κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο για έλλειψη στρατηγικής και προγράμματος στο θέμα της οικονομίας.

Ομως, ο Μπαμπατζάν ο οποίος εκτός από υπουργός Οικονομικών, υπηρέτησε και ως υπουργός εξωτερικών και υπουργός για θέματα ΕΕ, χαρακτήρισε εντελώς αποτυχημένη την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί τον τελευταίο καιρό η Aγκυρα ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν την Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: Iσραήλ: Aιματηρές συγκρούσεις και τραυματίες στην Ιερουσαλήμ – Εποικοι κάνουν έξωση σε Παλαιστίνιους

«Και τώρα τι έγινε με την Αίγυπτο; Αυτός (ο Σίσι) με τον οποίον (ο Ερντογάν) είχε πει ότι δεν ήθελε να ανταλλάξει ούτε χειραψία ή να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την Ελλάδα και πήγε και συνεργάστηκε με τους Ελληνοκυπρίους. Και έκανε συμφωνίες μαζί το Ισραήλ. Τι συνέβη τώρα; Η ανατολική Μεσόγειος άρχισε να μοιράζεται χωρίς εμάς. Επειδή η Τουρκία δεν καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ΑΟΖ που ανήκει σε μας, τη Γαλάζια Πατρίδα, όπως την ονομάζουν. Στην Μαύρη Θάλασσα τα θαλάσσια όρια είναι γνωστά ως το τελευταίο χιλιοστό με τη Ρουμανία και τη Ρωσία. Όπου έχει βρεθεί φυσικό αέριο, είναι γνωστό αν ανήκει σε μας ή όχι. Αλλά δεν υπάρχει τέτοιο όριο στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Στην Μεσόγειο αυτά τα όρια πρέπει να οριοθετηθούν. Ποια είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο; Η Τουρκία. Αλλά αν τσακώνεσαι με όλους, αν τους χαρακτηρίζεις όλους εχθρούς, αν δεν μπορείς να καθίσεις με κανέναν να συζητήσεις, τότε τα κράτη και οι χώρες θα καθίσουν μεταξύ τους και θα πάρουν από τα χέρια σου τη Γαλάζια Πατρίδα που σου ανήκει».

Αποκάλυψε επίσης ότι ο ίδιος είχε προτείνει τον πρώην πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ως κοινό υποψήφιο πρόεδρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τις εκλογές του 2018, πρόταση στην οποία δεν συμφώνησαν όλοι, όπως είπε.

Διαβάστε επίσης: Καναδάς: Ενας νεκρός από πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ

ΤουρκίαΆγκυραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑλί Μπαμπατζάν