Ελλάδα|24.06.2021 13:49

Οι ήρωες Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Η αντίσταση του σοβιετικού λαού, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και πολλοί Έλληνες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους ποντιακής καταγωγής, κατά την εισβολή των Ναζί στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τονίστηκε στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη «μαύρη» επέτειο της έναρξης των μαχών στο ανατολικό μέτωπο κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Παλιννοστούντων «Ρίζες» και τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη. 

Όπως τόνισε στην εκδήλωση η ιστορικός Ιλόνα Σαρίδου, περίπου 30.000 Έλληνες παρασημοφορήθηκαν από το σοβιετικό κράτος για την προσφορά τους στον πόλεμο, ενώ 18 εξ αυτών ανακηρύχθηκαν ήρωες. Να σημειωθεί ότι μόνο από την περιοχή της Τσάλκας πολέμησαν περίπου 5.000 άνδρες. «Οι Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είδαν τον αγώνα κατά των Γερμανών ως δικό τους αγώνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Έλληνες έδωσαν σκληρές μάχες στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, πολλοί έφυγαν ως παρτιζάνοι στα βουνά, το ελληνικό χωριό Λάκι της Κριμαίας, που ισοπεδώθηκε από τους Γερμανούς το 1942, έμεινε στο πάνθεον της ιστορίας, ενώ στην περιοχή του Κρασνοντάρ οι Έλληνες γνώρισαν όλο το απάνθρωπο πρόσωπο των Ναζί», σημείωσε η κ. Σαρίδου.

Από την πλευρά του ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Βλαδίμηρος Μαϊστρένκο, χαρακτήρισε ως Γενοκτονία αυτά που υπέστη ο σοβιετικός λαός από τους Ναζί και υπογράμμισε την τεράστια συμβολή των Ελλήνων στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. «Ο αγώνας των Ελλήνων καθυστέρησε την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Είναι καθήκον μας τώρα, με τα όπλα μαζικής καταστροφής, να αποτρέψουμε οποιαδήποτε σύγκρουση», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαϊστρένκο. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αγώνα των Ελλήνων κατά την Επανάσταση του 1821, με τον οποίο, όπως είπε, κέρδισαν την αιώνια δόξα.

Παράλληλα, για τεράστια μάχη εναντίον του φασισμού, που έδωσαν οι λαοί της Ελλάδας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ώστε να είμαστε όλοι ελεύθεροι, έκανε λόγο η πρόεδρος του συλλόγου «Ρίζες», Τζαβελίνα Αλεξανδρίδη, σημειώνοντας ότι «το μεγαλύτερό μας όπλο είναι η μνήμη».

«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται»

Για προσπάθεια το τελευταίο διάστημα από κύκλους που επιχειρούν να αμβλύνουν τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με στόχο μια πιο αντικειμενική γραφή τους, έκανε λόγο η πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη. «Είναι δυνατό να γραφούν πιο αντικειμενικά αυτά τα τραγικά και απάνθρωπα που συνέβησαν; Θεωρώ πολύ επικίνδυνη την προσπάθεια ωραιοποίησης των γεγονότων. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Η λήθη τέτοιων γεγονότων ενθαρρύνει την επανάληψή τους», σημείωσε η κ. Νεγρεπόντη – Δελιβάνη.

Η ίδια έκανε λόγο και για ανάγκη πιο απαιτητικής διεκδίκησης από την Ελλάδα των γερμανικών αποζημιώσεων, αφού η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρώπη αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων κατ’ αναλογία πληθυσμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Να γίνει μνημείο στη χώρα μας για όλους τους Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που ανακηρύχθηκαν ήρωες, πρότεινε ο τέως βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και εκπρόσωπος του κινήματος «Ελληνορωσική Συμμαχία», Γαβριήλ Αβραμίδης, εκφράζοντας, παράλληλα, την ευγνωμοσύνη του στο ρωσικό λαό για την προσφορά του στον αγώνα της ελληνικής Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Τέλος, η αντιπρόεδρος του συλλόγου «Ρίζες» και καθηγήτρια ρωσικής γλώσσας Μαρίνα Σμιρνόβα, σημείωσε ότι η αυταπάρνηση, το ήθος, η γενναιότητα στη μάχη, η συντροφικότητα και η αδελφοσύνη που έδειξε ο σοβιετικός λαός, συνέβαλαν στη θετική έκβαση του πολέμου.

Η εκδήλωση περιελάμβανε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να τραγουδούν και να απαγγέλουν ποιήματα με αντιπολεμικά μηνύματα.

Σοβιετική ΈνωσηΠόντιοιΒ΄ Παγκόσμιου ΠολέμουΝαζίπρόξενος